Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ и БСП категорични: КТБ да не бъде оздравявана с държавни средства

ГЕРБ са песимисти за оздравяването ѝ

| обновено на 31.10.14 в 12:42
Снимка: БГНЕС

Народното събрание разглежда доклада на временната комисия по казуса с КТБ. Докладът предвижда законодателни промени, с които да се избегне фалитът на Корпоративна търговска банка и банка "Виктория". Ако текстовете бъдат приети, БНБ ще бъде задължена да оздравява банки с отрицателен капитал, а не да отнема лиценза им, както досега.

Дали да се спаси КТБ, или да бъде обявена в несъстоятелност – дебатират депутатите. От "БСП лява България" и Реформаторския блок се обявиха категорично КТБ да не бъде оздравявана с държавни средства.

Мартин Димитров от реформаторите настоя за международно разследване и заяви, че държавни пари не трябва да ходят в КТБ, което ще увеличи държавния дефицит.

Това е, ако държавата предостави гаранция за взимането на кредит от Фонда за гарантиране на депозити. Няма движение на пари, няма увеличаване на бюджетния дефицит, а Фондът има собствени приходи, с които да покрие взетия заем. Тоест рискът за държавата е по-малък в сравнение с всички други алтернативи. Ако това го сравним с другата алтернатива, която някак си ни се предлага, ама не явно – държавни пари да отидат в КТБ, ние сме против. Представете си какво ще стане, ако нови средства трябва да си отидат за увеличаване на бюджетният дефицит.

Румен Гечев от "БСП лява България" критикува БНБ за неупражнен банков надзор. БСП е против удължаването на реанимационния срок за КТБ.

Затова и ние се учудваме на слуховете, които вървят от дни за някакви въображаеми инвеститори, които кръжат над София, ще кацнат всеки момент с някакви милиарди и с десет милиарда ще спасяват 5 лева. Очевидно е, че това противоречи на здравата логика и е твърде хубаво, за да се случи.

Ивайло Калфин от АБВ настоява БНБ да направи анализ при всички опции какво ще струва на икономиката и на бюджета.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че отново сме свидетели на договорки в Народното събрание.

Вие вече сте се договорили с ГЕРБ, защото господин Първанов и господин Борисов са стари приятели, те са го заявявали. Вие всъщност искате наистина от тук нататък да се дава индулгенция на всеки банкер, който падне под капиталовата си граница, допустима, и той да си прави каквото си иска, и БНБ да го финансира. С чии пари? С нашите пари! Ние от "Атака" не сме съгласни.

Пред депутатите управителят на БНБ Иван Искров заяви, че никога не са крили отчетите на КТБ и банка "Виктория", за да е ясно какво е отчитано при банковия надзор. Той настоя парламентът да каже дали БНБ трябва да продължи по сегашния закон, или да се даде друга възможност за решение на казуса.

БНБ очаква, че капиталът ще бъде не просто отрицателен, а силно отрицателен, но трябва да се следва съответната процедура и когато тази процедура бъде завършена, тогава ще следва следните стъпки: БНБ е длъжна да отнеме лиценза на КТБ, която вероятно ще има отрицателен капитал на база на оценките, които се очакват. БНБ е длъжна да отправи искане до компетентните органи за откриване производство по несъстоятелност. До 20 работни дни от датата на решението за отнемане лиценза на банката Фондът за гарантиране на влоговете започва да изплаща гарантирания размер на влоговете.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отказа от спасяването на КТБ с държавни средства.

Пропиляното време с личната вина на управителя, подуправителя, не знам дали не е виновен и целият съвет, ни изправя в момента пред една ситуация, която господин Искров не пожела да каже – колко ще струва в единия или в другия случай, защото, ако тези пари излязат от бюджета, това ще повлияе пет години напред България да е в рецесия.

Дебатите ще продължат и след дадената почивка на Народното събрание.

Още в първия работен ден на новия парламент БНБ внесе доклада за КТБ и Търговска банка "Виктория". В него Централната банка обяви очакването си КТБ да отчете отрицателен собствен капитал. Това е стъпката, която да доведе до отнемането на лиценза и до 20 дни след това Фондът за гарантиране на влоговете да започне изплащането на депозитите до 100 000 евро. След като се запозна с доклада, временната бюджетна комисия реши да приеме промени в Закона, които да задължават БНБ да спаси банката. 

Депутати и граждански организации могат да правят предложения за промени в Правилника за организацията и дейността на НС до 18 часа на 5-и ноември, реши парламентът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

КНСБ подкрепя решенията на временната бюджетна комисия в парламента във връзка с казуса "КТБ"

Ръководството на КНСБ подкрепя четирите решения на временната бюджетна комисия в парламента във връзка с казуса "КТБ", се казва в прессъобщение от централата на синдиката.  Продължаваме да смятаме, че оздравяването на банката е по-доброто решение от..

публикувано на 31.10.14 в 09:29

Рестарт на протеста срещу модела "КОЙ"

Национален протест срещу законопроекта на ДПС и ГЕРБ за оздравяване на КТБ организират тази вечер от "Протестна мрежа". Той ще се проведе под надслов "Моделът "КОЙ" отново се изплю в лицето на България! #нямадаплатим!". Проектът предвижда..

публикувано на 31.10.14 в 08:14

Ивайло Калфин: БНБ трябва да предложи варианти за оздравяване на КТБ

АБВ е първата парламентарна група, с която президентът започва консултации, преди финалната си среща на 5-ти ноември с парламентарната група на ГЕРБ и очакваното връчване на мандата за съставяне на правителство. Председателят на..

публикувано на 31.10.14 в 09:27

Консорциум за спасяването на КТБ иска да вложи 2,3 млрд. лева в банката

Оферта за оздравяване на Корпоративна търговска банка е подадена късно снощи в БНБ и Министерството на финансите, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерството на финансите. Тя е от новосформирания консорциум от австрийския фонд ЕПИК, Оманския фонд и..

обновено на 31.10.14 в 11:41

Борисов: До тази сутрин имах надежда, че може да се оздрави КТБ

Ще предложа или точка трета да отпадне, или да се потърси редакция. Това заяви лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов  от парламентарната трибуна. Той разкритикува управителя на БНБ Иван Искров, че иска да вмени на политиците отговорности, които не са техни,..

публикувано на 31.10.14 в 11:54

Илиан Зафиров: КТБ може да бъде оздравена

Четирима изпълнителни директори на Корпоративна търговска банка бяха призовани отново в Столичното следствие във връзка с готвена почеркова експертиза по мегаделото за източване на милиони от затворената банка. Това е втората им среща с..

обновено на 31.10.14 в 18:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 европейски държави събраха пари за 500 000 снаряда за Украйна

Двадесет европейски държави са събрали достатъчно средства, за да закупят половин милион снаряда за украинската артилерия. Това съобщи АФП. Това ще помогне за промяна на ситуацията на фронта, заяви премиерът на Чехия Петр Фиала при посещение във..

публикувано на 16.04.24 в 23:00

Пиян полицай предизвика катастрофа на оживен булевард във Велико Търново

Полицай предизвика катастрофа тази вечер на оживен булевард във Велико Търново. Дрегерът е отчел 1,84 промила алкохол в издишания въздух. Полицаят е задържан.  Той е бил с личния си автомобил, потвърдиха за "Хоризонт" от ОДМВР.  Около 21 часа тази..

публикувано на 16.04.24 в 22:45
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че..

публикувано на 16.04.24 в 21:52

Малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Министрите на външните работи на ЕС са предложили да се разширят санкциите срещу Иран заради масивната му атака към Израел през уикенда, съобщи след видеоконференцията им върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Те..

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински..

публикувано на 16.04.24 в 20:20