Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любослав Пенев си го върна на шестима от Изпълкома на БФС, обяви кой е виновен Бербатов да не играе в националния

Любослав Пенев нападна част от членовете на Изпълкома в телевизионно интервю
Снимка: БГНЕС

Бившият вече селекционер на националния ни отбор по футбол Любослав Пенев разкри подробности за работата му в националния отбор и какво мисли за шест души от Изпълкома на БФС в предаването "120 минути" по bTV. Пенев коментира Венцеслав Стефанов, Атанас Фурнаджиев, Кирил Домусчиев, Борислав Михайлов, Емил Костадинов и Йордан Лечков. Ето какво каза още бившият голмайстор:

Ако ме обстрелват от НАСА, ще съм притеснен, но за момента съм о`кей. Като казвам "Любо Пенев", се познавам много добре. Не съм на 18 или 24 години. Аз съм Любо Пенев отговорен, работохолик, честен. Готов съм да изслушам друго мнение. Послушко означава треньор, който е зависим от всички. Вземи този, вземи онзи, пусни този на този пост. Аз не го позволявам! При мен има йерархия, а не анархия. При мен има един началник и това съм аз. Прав, крив, това е моята философия за правилна работа, каза Пенев.

Любо Пенев коментира и поименно хората от Изпълкома:

За Венци Стефанов:

Не съм съгласен и не приемам критиките, а и оценките за моята работа. Говоря за думите на хора от Изпълкома. Казвам имена. Венци Стефанов за мен: "Той не е изгонен, а сменен". Какъв е този нов термин? "Мен ме е срам да гледам националния отбор", друг негов цитат. Може да го е срам, защото няма футболист от неговия отбор. Преди две години сигурно не го е било срам, когато имаше футболисти от "Славия".

За Атанас Фурнаджиев:

Друг субект Фурнаджиев, казва, че не разбира от футбол. Тогава защо говориш? Гледай си цолажа на джантите и не коментирай. Може да ми дава съвети за джипове, за коли, за цолаж на джанти, за интериорен паркет.

За Кирил Домусчиев:

Той твърди: "Аз не разбирам, имам икономическо образование, но да си кажа". Домусчиев може да дава насоки какъв да е цветът на хапчетата. Да ходи да си брои корабите на пристанището. Знам го, в чужбина е много нисичък човек. Нисък е. Не че по принцип е много висок. Когато човек говори повече, започва да говори глупости. Изобщо не съм афектиран, а съм си много красив. Още съм селекционер, нямам информация, че съм сменен. Тези хора нека помагат, но да не говорят за футбол. Домусчиев да говори за облик на отбора?! Ти не знаеш какво е координация, тактическа дисциплина, външен, вътрешен. Това са сложни и непознати за тях термини. Да ми дават тези хора оценки за мен! Те не ме познават. Това че си казваме "здравей-здрасти", не значи нищо.

За Йордан Лечков и Емил Костадинов:

Не съм съгласен и не мога да приема, че хора, които нямат нищо общо с футбола, дават оценка за работата на моя щаб. Едните не знаят нищо, а другите нещо. Въпреки че Лечков и Костадинов карат лиценз, не значи, че знаят и могат. Даже са им се смяли на последните изпити в НСА. Тези двамата не са ми приятели. Аз едно време съм им бил приятел на тях, но те на мен не. Лечков е отговорник за мъжкия национален отбор и съм го виждал два пъти. Костадинов е отговорник за юношеските гарнитури, но не се мярка. Спомням си, че Костадинов веднъж беше гост в "Шоуто на Слави". Ако не съм прав, ще се извиня, но на камерата ми се мерна, че в книгата с пожеланията написа: "Бади такав какавто си". За три думички, три правописни грешки от г-н Емо. Има и едно "благодара". Темата е много тежка. Да ме извинява Емо, но ми идва леко неграмотен. За поста, който заема в БФС. Той е и отговорник за юношеските национални отбори, а онзи ден секретар от БФС се обажда на шефа на школата да му каже, че Боби е много ядосан и всички трябва да си подават оставките. Ало? Какво е това? Така ли работим? Костадинов не е лошо момче. Аз го назначих за директор в ЦСКА. Но ми идва на работа в 11-12 часа. "Ако не отидеш да го събудиш, ще спи три дни". Това е цитат на Иван Вуцов. Когато ми идваше в 11 часа, му казвам: "Не се притеснявай, другите работят от 9 до 17, а ти ще работиш от 12 до 20 часа. Лечков е един от известните лицемери в БФС. Това, което коментирам, са истории, истини и случки. Той явно чете по различен начин значението на думите. Той ли ще ми говори за етика и морал? Колко дела има този човек 5, 7, 12? Не знам този човек как се разхожда свободно. Той щеше да си затрие града. Тези хора ще ми говорят кой да е треньор. Един Домусчиев не го пускаха в училище 5 минути да рита топка. Той вдигаше ръка, но му казваха, че не става. Лечков и още двама-трима какво правят, когато се появят някъде? Само критикуват. Другите трима може да са полезни за обществото, но да не ми дават оценки. Пред фактите и боговете мълчат. Това е точната истина. Надявам се тези хора да не се обидят. Ние се объркахме 1, 2, 3 години, а тези хора за 9 години не се объркаха нито веднъж, допълни Пенев.

Любослав Пенев определи члена на Изпълкома на БФС Йордан Лечков като главен виновник за отказването на Димитър Бербатов от националния отбор през 2010-а година. Легендата на ЦСКА и "Валенсия" призна, че е бил на косъм да върне голмайстора в тима.

Лечков е основният виновник за това Бербатов да не играе в националния отбор. Бербатов, ако беше дошъл да играе под мое ръководство, щеше да чупи рекорди. Но не само това, щяхме да побеждаваме. Бербатов беше на косъм да се върне, но в последния момент нещо стана. Неслучайно му пращам повиквателна всеки ден, заяви Пенев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият треньор на Балкан дебютира с успех

Балкан не даде шанс на ЦСКА след 86:59 в отложена среща от 23-ия кръг, изиграна в „Арена Ботевград“. Мачът предложи известна доза интрига през първото полувреме, но в хода на второто „зелените“ увеличиха значително оборотите и нанесоха четвърто поредно поражение на „армейците“ в Първата шестица от шампионата. По този начин ботевградският тим ознаменува..

публикувано на 28.03.24 в 20:41
Наставникът на Дея спорт Франческо Кадеду..

Дея спорт е полуфиналист

Отборът на Дея спорт (Бургас), който спечели първото място в редовния сезон, успя да се класира за полуфиналните плейофи в мъжкото волейболно първенство. Момчетата на Франческо Кадеду победиха у дома Черно море (Варна) с 3:0 (25:11, 25:19, 25:17) в третия решаващ мач от 1/4-финала помежду им, игран тази вечер в зала "Младост". Така Дея спорт спечели..

публикувано на 28.03.24 в 20:23
Златомир Загорчич

Славия остава без двама титуляри за мача с Левски

Старши треньорът на Славия Златомир Загорчич определи група от 20 футболисти за дербито с Левски на стадион "Георги Аспарухов", което ще се играе на 29 март (петък). Поради контузии за двубоя отпаднаха капитанът на "белите" Галин Иванов и крилото Денислав Александров. Мачът от 26-ия кръг на Първа лига е с начален час 19:00. Групата на "белите":..

публикувано на 28.03.24 в 19:19
Николай Костов

Николай Костов: Предимството срещу Славия ни е публиката

Треньорът на Левски Николай Костов говори преди най-старото столично дерби със Славия, което е утре вечер на стадион "Георги Аспарухов", информира БТА.  "Не съм мислил по въпроса как ни се отразяват паузите, обикновено ни липсват играчи. Мисля, че се подготвихме добре, направихме мини подготовка. Имахме доста сериозни тренировки миналите сряда и..

публикувано на 28.03.24 в 19:02

Сестри Стоеви са на четвъртфинал в Мадрид

Трикратните европейски шампионки на двойки жени Стефани Стоева и Габриела Стоева се класираха за четвъртфиналите на турнира по бадминтон от сериите "BWF Super 300" с награден фонд 210 хиляди долара, който е квалификация за олимпийските игри в Париж 2024. Поставените под номер 7 в схемата българки спечелиха без проблеми срещу представителките на Испания..

публикувано на 28.03.24 в 18:37

Даниела Дашева: България е пример за равенството между половете в спорта

Заместник-министър проф. Даниела Дашева участва в конференция за преодоляването на неравенствата между половете в спорта. "Спортът е силен инструмент за преодоляване на различията и спомага за справянето с предразсъдъците, стереотипите, културните различия, нетолерантността и дискриминацията. Неговата интегрираща роля е доказана във времето - от..

публикувано на 28.03.24 в 17:00
Яник Синер

Синер и Медведев стигнаха полуфиналите в Маями

Победителят от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия и руснакът Даниил Медведев се класираха за полуфиналите на турнира по тенис в Маями от сериите Мастърс 1000 с награден фонд от 8,9 милиона долара. Синер, който има само една загуба от началото на годината, се наложи над чеха Томаш Махач с 6:4, 6:2 за час и 31 минути игра...

публикувано на 28.03.24 в 06:33