Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънев: Планираните промени в пенсионния модел рушат доверието

Радан Кънев
Снимка: БГНЕС

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на Реформаторите Радан Кънев заяви, че с предвидената промяна в пенсионния модел и кодекса за социалното осигуряване ГЕРБ рушат доверието на партньорите в управляващата коалиция.
Нямаме никакво обяснение защо се бърза, след като тези мерки нямат пряка връзка с Бюджет 2015. Потайният начин за прокарване на тези промени се дължи именно на факта, че се използват депутати от мнозинството. Така че вие носите цялата отговорност за политическите последици от това гласуване. С този силов подход, за който не знаете нито аргументите, нито целите, вие поставяте под въпрос мнозинството в 43-тото Народно събрание и стабилността на управлението, на което всички българи разчитат за бъдещето си. Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на господин Борисов ще бъде обречено на недоверие.
Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова бе категорична, че няма промяна на пенсионния модел у нас, защото родените след 1959-а година ще имат възможност за избор:
Дали ще се възползват и от Първия, и от Втория стълб на пенсионната система, или ще се откажат от Втория стълб и ще останат в Първия стълб - там, където са част от другите български граждани. Това не е промяна на модела, това е даване възможност на всеки един човек да прецени за себе си по кой модел иска да се осигурява и по кой модел иска да получава пенсията. По-дясно от това, по-либерално от това да дадеш на човек право сам да прецени какво да прави с парите си и какво да прави с начина, по който ще се пенсионира и ще получава парите си за старини, аз не смятам, че това е лява политика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ивайло Калфин

Калфин: Предложението за вноската за втора пенсия е прибързано

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин смята, че предложението хората да имат право да избират къде да отива вноската им за втора пенсия е дошло прибързано и без обсъждане по темата. С уговорката, че темата за капиталовите схеми в пенсионната..

публикувано на 18.12.14 в 10:32

КНСБ подкрепя предложението за вноските за втора пенсия

КНСБ подкрепя предложението осигурените да избират дали вноската им за ранна или втора пенсия да отива в частен фонд или в общественото осигуряване. ГЕРБ не бива да отстъпва и от намерението да се въведе възраст за пенсиониране за всички служители...

обновено на 18.12.14 в 13:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

От 1 юли медицинските направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ,..

публикувано на 25.04.24 в 17:43
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са..

публикувано на 25.04.24 в 17:24