Преглед на чуждестранния печат

Руският вестник Независимая газета анализира вариантите за снабдяване на Европа с газ. Констатацията на изданието е, че „понастоящем само Русия е способна да обезпечи европейския потребител с необходимите количества въглеводороди“, понеже поевтиняването на нефта прави неизгодни проучването и добива на газовите находища в Каспийския регион. „Южна алтернатива на руския газ може да се появи едва към 2019-2020 година, след прокарването на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод с ограничена мощност от 16 милиарда кубически метра годишно“. Тези проекти „отстъпват значително на варианта за руски южен коридор (през Черно море и Турция), който може да влезе в действие още през 2016-2017 година и да осигури повече от 60 милиарда кубически метра газ“, отбелязва „Независимая газета“.

Друго руско издание - Комерсант, окачествява като „нерешителни“ новите стъпки на Евросъюза по украинската криза. Вчера министрите на външните работи „утвърдиха разширен списък на руски граждани и юридически лица, а също и представители на ДНР и ЛНР, по отношение на които ще бъдат въведени нови санкции. Новите мерки, които носят символичен характер, свидетелстват за изчаквателната позиция на Брюксел, който не бърза с по-нататъшното изостряне на отношенията с Москва“, смята изданието. „В тази ситуация усилване на натиска на Евросъюза върху Русия е възможно само в случай на провал на срещата на „нормандската четворка“ в Минск“, отбелязва „Комерсант“.

Според Ведомости все още не е напълно сигурно дали планираната за утре среща на лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия изобщо ще се състои. Подготовката на срещата в Минск на 11 февруари тече в условията на взаимен натиск между преговарящите страни, всяка от които се мъчи да подобри своето положение, отбелязва вестникът. Средството за натиск на Киев са заплахите за нови европейски санкции и американски оръжейни доставки за украинската армия. От своя страна, Москва оказва натиск чрез военните успехи на „въстаниците“ и с опитите си да „разцепи трансатлантическата общност“. Според експерти, цитирани от „Ведомости“, спорът е за искането на Киев за контрол върху границата на Донецката и Луганската народна република с Русия - нещо, което е неприемливо за Москва, за разлика от предложението за 50-километрова демилитаризирана зона.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33