Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От догодина направленията ще станат част от електронното здравно досие на всеки пациент

| обновено на 10.02.15 в 13:44
Снимка: БГНЕС

От догодина направленията ще станат част от електронното здравно досие на всеки пациент. Това обясни здравният министър Петър Москов на дискусия за неотложните реформи в сектора. По думите му  достъпът до системата не може да бъде безконтролен, но ще бъде максимално доближен до нуждите на всеки отделен гражданин:

С наличието на вашата индивидуална електронна здравна карта, вие спрямо собствените си медицински потребности ще имате кодирани вътре в собствения си доболничен пакет брой изследвания, брой направления. Вие ще бъдете приносители на това си право и ще бъде съобразено с наистина реалното ви здравно досие и с реалните ви потребности. На базата на това вие ще носите правото си на тези специализирани изследвания. Вашият лекар само ще преценява медицинската необходимост да го ползвате в момента, т.е. възможността "няма направление" ще престане да съществува.

Здравно неосигурените да получават само спешна медицинска помощ, предвиждат плановете за реформа. Планира се спешната помощ да се плаща изцяло от държавата, да е достъпна за всички граждани и да включва повече дейности от сега, потвърди министър Петър Москов. Освен това ще бъде предвиден и механизъм всеки гражданин да бъде осигуряван от държавата, ако докаже, че не може да го прави сам.

600 нови линейки ще бъдат осигурени за цялата страна, 85 милиона евро по програма "Региони в растеж" ще отидат за създаване, реформиране и оборудване на спешни центрове. По думите на министър Москов спешната помощ е всичко, което здравно неосигурените ще получат след провеждане на реформата:

Цяла система от мерки, част от които е повишаване на дисциплината при внасяне на здравните вноски. Нека да кажем, че и сега политиката на държавата е твърде социална. Пенсионери, всички деца, всички студенти, всички хора, които отговарят на критериите да получават помощи за отопление, са здравно осигурени. Ако гражданинът няма възможността да плаща здравни осигуровки, той може да предяви това си искане в службите за социално подпомагане по местоживеене и след индивидуална социална анкета, да се види дали наистина неговият статус отговаря на социално слаб. Тогава - това е ангажимент, който поемаме с финансовото министерство - той ще бъде здравно осигурен през механизмите на държавата.

Осигурените граждани ще могат да ползват адекватна и достъпна медицинска помощ срещу участието си в системата.

До края на месеца Министерският съвет трябва да одобри предложението за създаване на електронна платформа за лекарствени търгове, съобщи още здравният министър. Платформата е част от цялостната концепция за електронно управление. Тя предвижда нов механизъм за закупуване на лекарства от лечебните заведения, който би трябвало да намали разходите на болниците с до една пета. Според Москов платформата трябва да е факт до края на пролетта:

Това означава много ясна, видима, прозрачна за всички играчи в сектора платформа, на която те да се състезават. 90% от доставките в българските болници се осъществяват от 4 фирми, а има 200 регистрирани. През този търг правим следното – не  е нужно да си другарче на директора на болницата, защото има ясен списък на фирмите, които могат да търгуват с медикаменти, има ясен списък на медикаменти, които могат да бъдат търгувани и има ясен краен брой лечебни заведения, които могат да образуват тези търгове по тяхно желание. Където тази система е въведена, тя водо до това, че същото качество на медикаментите в болниците бива закупувано за 20 % по-ниска цена.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София, връзката с два квартала и е един от най-натоварените за движение във Велико Търново. Булевардът беше..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той определи предстоящото вдигане на цените на пътническия жп превоз с 20% като неизбежно и наложително,..

публикувано на 24.04.24 в 08:32
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е избухнал пожар в горивни складове и енергийни съоръжения. Губернаторът Василий Анохин обвини..

публикувано на 24.04.24 в 08:17
Ярослав Димитров

РИК - Плевен се готви за изборите

РИК в 15 МИР – Плевен започна своята работа по организацията и подготовката на изборите на 9 юни. Очакваме близо 400 секционни комисии да има на територията на област Плевен, каза пред БНР председателят на РИК Ярослав Димитров. "Имаме притеснения в посока дали няма да има колизии във връзка с работата в сериозен обем на машините,..

публикувано на 24.04.24 в 08:01