Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатически опит в Минск за решаване на конфликта в Украйна

| обновено на 11.02.15 в 13:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Украйна Петро Порошенко отпътува за Минск, където се очаква да се проведе четиристранната среща на високо равнище за решаване на украинската криза. Порошенко заяви, че страната му и Европейският съюз ще говорят с "един глас" на днешните преговори. Той каза това на заседание на правителството в Киев, преди да отпътува за срещата в беларуската столица. Украиннският президент предупреди, че е готов да въведе военно положение в страната, ако не бъде намерено мирно решение на конфликта с проруските сепаратисти.

За Минск заминават също руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров, френският държавен глава Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел, за да намерят дипломатическо решение на проблема.

Лавров заяви, че всяко споразумение за конфликта в Украйна трябва да защитава правата на всички граждани, които живеят в Украйна.

Преговорите в Минск предлагат "лъч надежда, нищо повече", подчерта говорителят на германския канцлер Ангела Меркел.

Не е сигурно, че ще бъде постигнат резултат, но въпреки цялата несигурност, струва си да се опита в интерес на страдащите хора в Източна Украйна, каза още Щефан Сайберт.

Франсоа Оланд и Ангела Меркел ще отидат в Минск, "за да направят каквото могат до последния възможен момент", обяви по-рано Елисейският дворец. В телефонен разговор тази сутрин двамата са направили "бърз преглед на ситуацията".

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че срещата в Минск вероятно ще се състои по план, въпреки множеството нерешени проблеми:

Наистина има опасност от война на три часа път със самолет от Париж.


Предпазливо се изказа и германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, според когото самото провеждане на срещата не гарантира нейния успех:
 
Всички участници трябва да са наясно, че имаме шанса да направим първата важна крачка, за да накараме оръжията да замлъкнат.

Според руски дипломатически източник, вероятността да бъде постигнато споразумение в Минск е 70 на сто. Американският президент Барак Обама е разговарял по телефона с руския си колега и го е приканил да се съгласи на мирно споразумение.

В съобщението на Белия дом се казва:

Ако Русия продължи своите агресивни действия в Украйна, включително да изпраща войници, оръжия и да финансира сепаратистите, щетите за Русия ще се увеличат.

Вчера украинският президент Петро Порошенко обвини сепаратистите в източната част на страната му в престъпления срещу човечеството. Президентът посети ранените при вчерашния обстрел на град Краматорск, при който, по данни на Киев, са загинали 15 души.

Става дума за военни престъпления  - атака срещу цивилни в населено място, което е на 50 км от линията на бойните действия, и в което няма военни обекти. Това е недопустимо и за да бъдат наказани тези престъпления, ние настояваме за незабавно и безусловно примирие, затваряне на границата и изтегляне на чуждите войски от украинска територия, заяви Порошенко.

От снощи в Минск заседава контактната група, която има за цел да подготви лидерската среща.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Томислав Дончев, Тома Биков и Георг Георгиев, Цветомир Паунов от ГЕРБ за регистрация за изборите в ЦИК

ГЕРБ-СДС се регистрира за изборите, иска победа и нормалност

Коалицията ГЕРБ-СДС се регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) за предстоящите избори 2 в 1 – предсрочни парламентарни и европейски. Изборите са възможност страната ни да има титулярно правителство с ярки политически фигури, което да поема отговорност за управлението, подчерта заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев...

публикувано на 24.04.24 в 13:08

Зърнопроизводителите на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното споразумение

Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение.  Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч. днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации.  Освен за пълно изплащане на договорената в споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 12:58

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 12:56
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Вартануш Топакбашян: Желязков не позволи едноминутно мълчание в НС, не било кръгла годишнина

"За България темата "Арменски геноцид" продължава да бъде, меко казано, деликатна и да се вписва в политическата конюнктура . За нас като арменци е разбираемо, но тук говорим за гибелта на 1,5 млн. души. Това е история и не може да бъде статистика, а престъпление, което трябва да се изрече гласно". Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 12:34
Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел по време на дебата в Европарламента, 24 април 2024 г.

Български евродепутати призоваха ЕС към мерки за освобождаване на заложниците на хутите

Български евродепутати призоваха върховния представител по външната политика Жозеп Борел да направи всичко възможно, за да бъдат освободени заложниците на хутите в Червено море, след които и двама българи. Това стана по време на дебат, посветен на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел в Европейския парламент в Страсбург. "Директното..

публикувано на 24.04.24 в 12:30

Прощална сесия на ЕП в Страсбург

Над 600 са акредитираните журналисти за финалната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. 705 са евродепутатите в този мандат на парламента, над 720 ще бъдат в следващия състав след изборите през юни. Българската група е съставена от 17 депутати. "Много дружелюбна атмосфера. В обсъжданията не се спестяват обвинения, че Европа..

публикувано на 24.04.24 в 12:08
Кирил Петков

Да плащат ли медиите на политически анализатори и за експертиза?

Отказът на Кирил Петков да посочи конкретни имена означава, че всеки от тази гилдия би могъл да влиза в отговора на бившия премиер и изказването му придобива статут на "публичен донос" . Това коментира проф. Огнян Минчев.  Да плащат ли медиите на анализатори, политолози, социолози, изобщо за експертиза?  Това дискутираха пред БНР..

публикувано на 24.04.24 в 11:44