Социално нежелано ли е от държавата четвъртото дете в семейството

Снимка: Георги Корнейков

Четвъртото дете - социално нежелано ли е то от държавата. Икономическата и демографската логика зад социалните идеи на социалния министър Ивайло Калфин предизвикаха много страсти. Хората, които получават детските надбавки, недоволстват, че те са много ниски, а тези, които са лишени, смятат себе си за онеправдани и пренебегнати и смятат, че всяко дете трябва да получава детски надбавки, независимо от дохода на семейството. Според Асоциация "Родители" четвъртото дете има същите необходимости, както и третото и подходът с рестрикциите след ражаднето на трето дете са дискриминационни. Ралица Василева от Асоциацията смята, че политиките трябва да бъдат в подкрепа на работещите и отговорните родители. Отделно да има форми за социално подпомагане за родители, които не могат да се справят с доходите си. 

Като механизъм смятаме, че е работещо е реалното семейно подоходно облагане. Данъчни облекчения, обвързани със заплатата на родителите, каза Василева. Представители на Асоциацията ще имат среща в социалното министерство и се надяват да бъдат чути техните предложения. 


Икономистите от Института за пазарна икономика са на мнение, че министър Калфин е проявил смелост, отчита се и решимостта промените в сферата на социалното подпомагане да намалят злоупотребите. Не всички идеи се оценяват еднозначно, но икономистите приемат положитено желанието за реформа. Според Явор Алексиев от ИПИ това е стъпка в правилна посока. Остава да видим кои текстове и в каква форма ще успеят да минат през пленарната зала. Политическа цена винаги има за тяхното приемане. Ако без популизъм може да се обясни целта на тази реформа, мисля, че нашето общество е зряло да осъзнаят това. Социалният министър с този ход слага практичността пред политиканството.

По отношение на идеята за ограничаване на надбавките след третото дете Алексиев каза:

Не мога да се съглася с констатациите, че това е дискриминационно. С този модел се цели да се пресече възможността за злоупотреби със системата. Демографското развитие като цяло е следствие от цялостното състояние на икономиката и стандарта на живот. 


Социологът Алексей Пампоров от Института по социология при БАН и от Института "Отворено общество" обясни, че с инструментите на социалната политика могат да се повлияват демографските тенденции, но тези 35 лева не са инструмента.

Социалната политика, която се предлага, е ксенофобска. Тя скрито е насочена срещу ромите. Истината в цял свят е такава, че бедните и нискообразованите раждат повече. И е много страшно, че държавата, вместо да си признае, че е загубила контрола върху средствата, казва - има злоупотреби, ще режем парите. Тези 35 лева нищо не променят, детските надбавки нищо не променят. От много по-голямо значение би имало преосмислянето на майчинските обезщетения. Ако искат да насърчават образована раждаемост, това, което направиха за първата година - 90 процента, трябва да продължава във втората година, да продължава в третата година. Детските надбавки са популистко решение. ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33