Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов: Сградата на НГДЕК в "Модерно предградие" не е опасна

Вежди Рашидов
Снимка: БГНЕС
Средата в новоремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) в квартал "Модерно предградие" не е опасна и там могат да се провеждат учебни занятия. Това са установили три проверки до момента.

Резултатът от третата проверка, която е направена днес, показва единствено наличието на етернитови отпадъци, открити в абонатната станция на ремонторината сграда, до която учениците нямат достъп.

Според министъра на културата Вежди Рашидов средата е безопасна за провеждане на учебни занятия. Той увери, че етернитовите отпадъци ще бъдат отстранени.

Това е шести по ред ремонт на училище, който изпълнява Министерството на културата по Оперативна програма "Регионално развитие".

Достъпът до информацията, свързана с разходваните 2 милиона и 100 хиляди лева за ремонт на училищетоq е абсолютно достъпeн. Тя може да бъде открита и в интернет, увериха от Министерството на културата.

Директорът на Класическата гимназия Мариела Папазова съобщи, че се обмисля разширяване на приема и след завършен 4-ти клас. По този начин училището ще има необходимост от по-голяма база и ще може да се ползва сградата в "Модерно предградие" като филиал, а досегашната, където от 2 години е настанена гимназията - сградата на 13-о училище в центъра на София, да се запази като основна.

В момента учениците в Класическата гимназия са 472-ма. По-рано днес те протестираха срещу решението да бъдат преместени в новоремонтираната стара сграда на гимназията на улица "Баба" в квартал "Модерно предградие".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Родители на ученици в НГДЕК са срещу връщането на училището в "Модерно предградие"

Продължават споровете около сградата на Националната гимназия за древни езици и култури. Родители на ученици се обявиха срещу връщането на училището в сградата в столичния квартал "Модерно предградие", която е ремонтирана с европейски пари. Те са готови и на..

публикувано на 25.02.15 в 18:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица - изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица - изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата..

публикувано на 25.04.24 в 17:21
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се изправи пред предизвикателствата на днешния свят. В тържествена реч в Сорбоната, където и преди седем години бе изложил европейската си визия, той пожела м ощен скок на Европа до 2030 г., за да се..

публикувано на 25.04.24 в 17:18
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков.  Реакцията от Кремъл идва, след като американският президент Джо Байдън одобри първи..

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и..

публикувано на 25.04.24 в 16:42