Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ ще предложи законодателни промени, които да ограничат паралелния износ на лекарства

| обновено на 04.03.15 в 17:36
Снимка: БГНЕС



Министерството на здравеопазването ще предложи законодателни промени, които да ограничат паралелния износ на лекарства, обяви здравният министър Петър Москов. Мярката се налага, след като през януари Конституционният съд отмени правото на Изпълнителната агенция по лекарствата да забранява този вид експорт. Пациенти сигнализират периодично, че износът води до изчезване на скъпо струващи животоподдържащи медикаманти от аптеките. Mинистърът на здравеопазването Петър Москов заяви:

Аз имам болка от решението на Конституционния съд. Съобразили сме с него и в момента подготвяме друг вариант на законопроекта, в който да има ясно дефиниран списък критерии за медикаменти, които често изчезват от българския пазар, също са предмет на паралелния износ, за да може държавата да ги контролира. Точната група медикаменти и критериите, по които да се определя включването на такива медикаменти е предмет на работата в момента и ще бъде предварително съгласувано с нашите европейски партньори.

Има лекарства, които периодично изчезват от аптеките. Не са много, но са скъпи, животоподдържащи и трудно заменими. С аргумента "защита на българските пациенти" преди година парламентът прие промени в Закона за лекарствата, с които даде възможност на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) да забранява износ. В средата на януари 2015-а обаче Конституционния съд отмени тази разпоредба, тъй като тя противоречи на европейското законодателство, и разговорът за паралелния износ беше рестартиран. Ваня Добрева, председател на Асоциация "Хипофиза" заяви:

При нас лекарството започна да изчезва от аптеките от началото на 2014-а година, като периодично то не може да бъде намерено и следователно пациентите остават за определен период без лечение.

Паралелният износ е официално разрешен и регламентиран в държавите от ЕС. При този механизъм търговците на едро имат право да изнесат част от произведените на българския пазар лекарства в други европейски страни, където цената на тези лекарства е по-висока. 

Участниците в пазара обаче не смятат, че причината за периодичния недостиг на лекарства е в паралелната търговия. Нещо повече, регулаторният орган ИАЛ също няма данни изнасянето на медикаменти да причинява вреди на българските пациенти. София Пенева, началник отдел "Разрешаване и контрол на производството" в Агенцията:

Не можем да кажем дали причината е именно паралелният износ, защото разпространението на лекарствен продукт на територията на страната е въпрос на търговска политика на производителите, притежатели на разрешение за употреба. В много случаи лекарствените продукти се изтеглят от българския пазар поради ниските цени, така че не е единствената причина т.нар. паралелен износ.

Най-често отговора за липсващото лекарство чуват пациенти с ревматологични заболявания. Техните медикаменти се продават с голяма отстъпка в България, което ги прави атрактивни за износ. За пример може да послужи лекарството Хумира, което се ползва освен за ревматологични и при някои онкологични заболявания. Медикаментът струва около 2000лв, 1500 от които плаща НЗОК, а останалите 500 се покриват от компанията производител. От средата на март до края на миналата година в ИАЛ са постъпили 204 заявления за износ на общо 70 539 опаковки от този медикамент. Тези цифри обаче на практика не означават нищо.

Фактът, че нещо тук не е в ред, излиза на яве в решение на КЗК от декември миналата година. Комисията установява, че през 2012-а и 2013-а Здравната каса е реимбурсирала с близо 1000 опаковки по-малко от компанията производител. Това означава, че някой е излъгал компанията, и е прибрал отстъпката от 500 лв. на опаковка. Според председателя на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Христофор Иванов, този някой не са компаниите, които правят легален износ.

Има криминални практики в паралелната търговия, убеден е и председателят на БАТЕЛ Димитър Димитров. И Димитров обаче е на мнение, че паралелната търговия, или поне законната такава, не могат да причинят дефицити, застрашаващи българския пациент.

От Асоциацията за развитие на паралелната търговия пък виждат решението в създаване на електронна система, която да създаде прозрачност за това какво влиза на българския лекарствен пазар, какво излиза от него, кой, как и по какъв начин търгува.

Плановете на бизнеса обаче не изглежда да са на дневен ред. За държавата в лицето на ИАЛ планираният от МЗ ограничителен списък е добър вариант.

Остават надеждите на пациентите, че  каквото и да е решението на институциите, то ще осигури лекарствата им в аптеките.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46