Сънародници от Македония атакуваха пред съда ръководството на Държавната агенция на българите в чужбина

БГНЕС

Сънародници от Македония атакуваха пред съда ръководството на Държавната агенция на българите в чужбина. Повод за жалбата в Софийския административен съд стана заповед на временно управляващия агенцията, която лиши Българския културен клуб в Скопие от правото да издава удостоверения за произход, необходими за получаване на българско гражданство.

За "Хоризонт" председателят на клуба в Скопие Лазар Младенов каза: Ако ние сме си заложили в едно общество, както е македонското, една репресивна система, да го работиш това, което ние го работим, и някой от България да се изтрие от членство, без да се консултира, това е вреда за нас като организация. Хората вече с други очи гледат на нас.

Практиката, въведена от предишния шеф на Агенцията за българите в чужбина Йордан Янев, е била в нарушение на закона, отговори изпълняващият длъжността председател в момента Димитър Владимиров. Той се позова на разследването на Прокуратурата и Инспектората на Министерския съвет, които наложили въвеждането на нови изисквания към българските дружества зад граница и техния устав: Трябва да са организация на българи, да имат в устава уредено приемането на членове, които са само от български произход и в издаването на техните документи, които са тези бележки-удостоверения от тях, трябва да доказват произхода на възходящия. Те не отговарят на тези изисквания.

Лазар Младенов възрази и поиска оставката на Владимиров: Не можем ние да забраним на хора, които примерно са от смесени бракове или които просто симпатизират на България, да не ги приемаме, това е просто незаконно.

От Външното министерство не коментираха скандала. Държавната агенция за българите в чужбина е на подчинение на вицепремиера Меглена Кунева.

В сряда, по време на блиц парламентарния контрол, Меглена Кунева отговори на питане на депутата Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт, че Агенцията за българите в чужбина няма правомощия да дава българско гражданство и че проблемът е от компетенциите на Министерството на външните работи и на правосъдието.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Триста нови случая на деца с аутизъм за година

Триста нови случая на деца с аутизъм се откриват на година в България, сочат данните на специалистите. В столичната Александровска болница вече приключи работата по проект за ранна диагностика на децата с аутизъм чрез прилагане на международни методи. Ранна диагностика на деца с нервнопсихични разстройства е целта на проекта, каза проф.Надя Полнарева,..

публикувано на 25.04.17 в 13:21

Семейство от великотърновското село Хотница гледа китайските "императорски гъби" шийтаке у нас

Все повече българи се ориентират към здравословното хранене. Част от него са азиатските гъби шийтаке. Наричат ги още императорски гъби и имат 3000-годишна история, през която се превърнали в лечебно средство за дълголетие. Днес за тази гъба се казва, че помага при диабет и се бори против злокачествените клетки в организма, яде се по време и след..

публикувано на 25.04.17 в 12:53

Авария на главен водопровод остави без вода част от Хасково

Авария на главен водопровод остави без вода четири големи квартала на Хасково. Вече се работи по отстраняването й, съобщиха от ВиК.  Областният град е на прага на воден режим заради изключените помпени станции, където бяха открити наднормени количества уран и алфачастици.  Въпреки, че няма официално обявено ограничение за водоподаването, много от..

публикувано на 25.04.17 в 12:51

Българка, която се занимава с маркетинг изкачи връх в Непал на 5550 метра

Алпинистът Атанас Скатов ще опита да постави рекорд, като за по-малко от едно денонощие изкачи Еверест и съседния осемхилядник в Хималаите - връх Лхотце. Лина Филипова, която се занимава с маркетинг, е една от малкото жени, изкачили се до Базовия лагер заедно с д-р Скатов. Т. нар."трекинг до Базовия лагер" за двата върха, е нещо, което мнозина..

публикувано на 25.04.17 в 12:47

Дафина Тончева от Пазарджик сега е успешен инвеститор в САЩ

След като завършва компютърни науки в Харвард, Дафина Тончева прави успешна кариера в една от най-големите софтуерни компании. Интересите на Дафина обаче са в света на инвестициите и след 4 години в Microsoft тя започнала отново да учи - в Станфорд. Първият ѝ работен ден в инвеститорските среди в "страната на мечтите", както сама я нарича, е..

публикувано на 25.04.17 в 12:39