Сънародници от Македония атакуваха пред съда ръководството на Държавната агенция на българите в чужбина

БГНЕС

Сънародници от Македония атакуваха пред съда ръководството на Държавната агенция на българите в чужбина. Повод за жалбата в Софийския административен съд стана заповед на временно управляващия агенцията, която лиши Българския културен клуб в Скопие от правото да издава удостоверения за произход, необходими за получаване на българско гражданство.

За "Хоризонт" председателят на клуба в Скопие Лазар Младенов каза: Ако ние сме си заложили в едно общество, както е македонското, една репресивна система, да го работиш това, което ние го работим, и някой от България да се изтрие от членство, без да се консултира, това е вреда за нас като организация. Хората вече с други очи гледат на нас.

Практиката, въведена от предишния шеф на Агенцията за българите в чужбина Йордан Янев, е била в нарушение на закона, отговори изпълняващият длъжността председател в момента Димитър Владимиров. Той се позова на разследването на Прокуратурата и Инспектората на Министерския съвет, които наложили въвеждането на нови изисквания към българските дружества зад граница и техния устав: Трябва да са организация на българи, да имат в устава уредено приемането на членове, които са само от български произход и в издаването на техните документи, които са тези бележки-удостоверения от тях, трябва да доказват произхода на възходящия. Те не отговарят на тези изисквания.

Лазар Младенов възрази и поиска оставката на Владимиров: Не можем ние да забраним на хора, които примерно са от смесени бракове или които просто симпатизират на България, да не ги приемаме, това е просто незаконно.

От Външното министерство не коментираха скандала. Държавната агенция за българите в чужбина е на подчинение на вицепремиера Меглена Кунева.

В сряда, по време на блиц парламентарния контрол, Меглена Кунева отговори на питане на депутата Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт, че Агенцията за българите в чужбина няма правомощия да дава българско гражданство и че проблемът е от компетенциите на Министерството на външните работи и на правосъдието.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мирно шествие срещу ромското насилие готвят жителите на Нова Загора

Протестно мирно шествие срещу ромското насилие ще се проведе тази вечер в Нова Загора. Той е провокиран от нападението на група роми върху 17-годишно момче от града, което след отказ да им даде цигара е ударено с бокс в главата. Шествието започва в 17 часа. Очаква се протестиращите да преминат по една от централните улици на града и да..

публикувано на 22.07.17 в 15:22

Горя сауната на голям столичен хотел

Две жени са леко обгазени при пожар в столичния хотел "Маринела" и са откарани от екипи на Спешна помощ в болница "Пирогов". Едната ще остане за лечение заради вдишания дим, съобщиха за "Хоризонт" от болницата. Огънят е тръгнал от сауната на хотела, която се намира на приземния му етаж. Работещите наблизо около 20 души са евакуирани веднага. На..

обновено на 22.07.17 в 15:06

По пътя Пазарджик-Пещера отново има задимяване

Отново има задимяване по пътя Пазарджик-Пещера, сигнализират слушатели на "Хоризонт".  Причината е запалване на част от сметището при село Алеко Константиново.  От петък вечерта на място има екип на Противопожарната служба. Огънят е потушен, но все още има тлеещи огнища, съобщават   от пазарджишката полиция. Предполага се, че човешка небрежност..

обновено на 22.07.17 в 15:03
trigrad

Откриха тялото на Кристиян от Триград

16-годишният Кристиян от Триград, който доброволци и полицаи издирваха в продължение на две седмици, беше открит мъртъв, потвърдиха от МВР за Хоризонт. Тялото е открито от бащата на момчето на входа на пещерата Дяволското гърло На място се прави оглед от органите на реда . Вчера акциите по издирването му бяха прекратени. Младежът изчезна на 10 юли..

публикувано на 22.07.17 в 15:01

Знаят ли кой е Васил Левски децата на българите в чужбина

180 години от рождението на Васил Левски беше отбелязана и от сънародниците ни в чужбина. Когато децата за първи път прекрачат училищния праг, много често не знаят кой е Васил Левски, те са бяла страница, каза в „Събота 150“ Милена Везенкова , директор на българското училище "Васил Левски" в Лондон, която е представител на..

публикувано на 22.07.17 в 14:47