Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военната операция в Йемен - битка на религии или война за петрол

| обновено на 28.03.15 в 11:30

Най-голямата страна на Арабския полуостров и най-влиятелната петролна и мюсюлманска държава в света - Саудитска Арабия мобилизира близо 100 бойни самолета и 150 хиляди войници, за да атакува южната си съседка Йемен. Саудитците сформираха военна коалиция за въздушна офанзива, в която участват още Катар, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Йордания, Египет, Мароко, Пакистан и Судан.

Бомбардировките над Йемен продължават трета поредна нощ, не без логистичната и разузнавателна подкрепа на американските военни сили, което беше потвърдено официално от САЩ.

Като повод за военната офанзива Саудитска Арабия изтъкна вътрешния конфликт, т.е гражданска война в Йемен, довел до преврат срещу президента Абд Рабу Мансур Хади, който първо избяха от столицата Сана, а после и от укреплението си в град Аден, за да получи убежище в Рияд. Властта му от много време насам беше оспорвана от шиитската секта на Хусите, които с въоръжена сила превзеха много райони на Йемен и бяха на път да установят пълен контрол в страната, което не се хареса на големия им съсед - сунитската Саудитска Арабия.

Независимо кой в йеменската гражданска война е прав и кой не и независимо дали Иран въоръжава бунтовниците срещу президента, както гласят обвиненията на саудитците, трябва да се подчертае, че тази военна атака срещу Йемен е абсолютно незаконна, съгласно международното право, тъй като няма резолюция на ООН, която да оторизира намесата на територията на чужда суверенна държава.

Аргументите на саудитското кралско семейство са, че армията отива на помощ по официална молба на легитимното йеменско правителство.

По данни на правозащитната организация "Human Rights Watch" само през първата нощ на бомбардировките са убити поне 34 цивилни, от които две жени и две деца. Според източници на "Франс прец" цивилните жертви в Сана са близо 40. По данни на "Amnesty International" сред убитите са 6 деца под 10-годишна възраст.

И доката Съединените щати открито участват във войната срещу хусите в Йемен, върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че военните действия не са решение като призова за връщане към дипломатическите преговори. Тя, обаче не си позволи остро да осъди действията на Саудитска Арабия, както не посмяха и повечето западни правителства. Българското, впрочем мълчи, сякаш война в Йемен няма.

Военната операция в Йемен може да активизира тамошния клон на "Ал Кайда", предупреждава Адам Барън от Европейския съвет по външна политика. В интервю за предаването "Събота 150" той припомни важността на местоположението и историята на Йемен, чиято южна част през миналия век няколко десетилетия е под съветско влияние, след като извоюва независимост от Великобритания: Ключовият въпрос сега е, кой ще контролира залежите на петрол и газ в Йемен, които се намират в провинциите Мариб и Шабва. Тези провинции все още не са под контрола на хусите. Още много неща не са сигурни, но е очевидно, че щом те атакуваха седалището на президента в Аден, възнамеряват да завземат и тези територии. Йемен граничи с южната част на Саудитска Арабия. Бунтовете в тази страна заплашват и останалата част от региона. На Йемен принадлежи и част от пролива Баб ел-Мандеб, който е важен етап в посока към един от най-важните световни пътища за корабоплаването - Суецкия канал. Най-важното за ЕС и Запада обаче е присъствието на "Ал Кайда" на Арабския полуостров – считана за една от най-опасните терористични групировки в света. Предполага се, че ескалацията на напрежението в Йемен ще засили позициите на "Ал Кайда" там и тя ще може да организира повече нападения срещу Запада. Групировката се възползва от този вакуум във властта и от слабото правителство. В някои части на Йемен има племена, които подпомагат или поне позволяват на Ал Кайда да присъства необезпокоявано, защото властите не са способни да се изправят срещу нея с военни средства.

Според Адам Барън най-доброто, което може да направи международната общност, е да остави нещата в Йемен сами да се уталожат: Една евентуална международна военна и дори дипломатическа намеса само ще влоши ситуацията. ООН активно е замесена от самото начало в събитията в Йемен и въпреки това не успя да предотврати насилието. На този етап смятам, че ситуацията не е по силите на ООН.

Йемен се намира в регион, в който племената играят определена роря, коментира  арабистът и дипломат Киряк Цонев: В Йемен поначало винаги са управлявали сунитите, така, че тук се намесва чисто политическия фактор, защото отделните племена са отледли религии. Намесва се религиозния фактор, който остава неразбран от много от ръководителете от световен мащаб.

Според него и сега се наблюдава сблъсък между суните и шиити - конфлит, който съществува още от 7-ми век.

При тях всеки вожд, какъвто е саудитският крал, иска да има по-голяма територия. И трябва всички, които са в тази територия, да ги подчини на себе си. Навремето Саудитска Арабия подчини всички княжества в Арабския полуостров, с изключение на английските колонии по брега на Персийския залив - Обединените арабски емирства, Кувейт и Оман. Но не можа да присъедини Йемен, припомни арабистът.

Ние сме все още в началото на този конфликт, не зная докъде ще се задълбочи той, докъде ще стигне. Но всеки конфликт би трябвало да бъде спрян по някакъв начин. Ако не наложи ембарго над правителствените войски, над правителството в Йемен, това означава да се заеме позиция на страната на опозицията, която превзе президентския дворец. Това е много противоречиво, трябва внимателно да се подходи и да се прецени кога, къде и дали трябва, коментира още Киряк Цонев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Барак Обама: САЩ подкрепя военната операция на Саудитска Арабия в Йемен

Двама саудитски военни пилоти бяха спасени с американска помощ. Те катапултираха над Червено море, след като изтребителят им претърпя технически проблем. Саудитска Арабия оглавява коалиция, която провежда военновъздушна операция срещу бунтовниците хуси в..

обновено на 28.03.15 в 11:44
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабинетът одобри 22 програми за развитие на образованието за общо 231 млн. лв.

Служебното правителството одобри 22 национални програми за развитие на образованието с общ бюджет 231 милиона лева.  Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда". Част от останалите..

публикувано на 19.04.24 в 16:58
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл потвърди, че някои ведомствени служители имат забрана за пътуване

Кремъл потвърди, че служителите в някои държавни ведомства в Русия имат забрана за пътуване, а в други ведомства се изисква хората да уведомят за плановете си да заминат в чужбина. В четвъртък агенция Ройтерс съобщи, че Русия затруднява..

публикувано на 19.04.24 в 16:54

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предстоящото заседание на Общинския съвет.  Лекарят от града..

публикувано на 19.04.24 в 16:52

Лавров: Казахме на израелците, че Иран не желае ескалация

Русия е дала ясно да се разбере на Израел, че Иран "не желае ескалация", заяви външният министър Сергей Лавров. "Имаше телефонни контакти между ръководствата на Русия и Иран, наши представители и израелците. По време на тези разговори много ясно..

публикувано на 19.04.24 в 16:51
Централният площад в Ниш

В неделя премахват от Ниш неизбухнали през 1999 година снаряди на НАТО

Квартал в южния сръбски град Ниш ще бъде евакуиран в неделя заради премахването на неизбухнали снаряди на НАТО, открити в района, съобщиха от градския щаб за извънредни ситуации. "Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място. Те ще..

публикувано на 19.04.24 в 16:49
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци.  Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от Българската..

публикувано на 19.04.24 в 16:46

ЦИК: Регистрацията на кандидати за евродепутати - до 7 май

Регистрацията на инициативните комитети за участие в предстоящите на 9 юни избори за народни представители ще бъде до 29 април. Тя ще се извършва в районните избирателни комисии, реши Централната избирателна комисия.  Регистрацията на кандидатите за..

публикувано на 19.04.24 в 16:39