Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Прокуратурата няма да проверява твърденията в интервюто на Цветан Василев

| обновено на 30.03.15 в 15:37
Снимка: БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира по същество вчерашните изказвания на банкера Цветан Василев, че държавното обвинение е било използвано в разправата срещу него.

Всеки има право да казва това, което мисли, и във формата, която си избере, беше лаконичен Цацаров.

Той даде да се разбере, че държавното обвинение няма да проверява твърденията на банкера Цветан Василев, че в дъното на сценария срещу КТБ стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.

В интервю за сайта "Гласове", дадено в Белград, Василев обвини и управителя на БНБ Иван Искров, че въпреки предупрежденията му, не е направил нищо, за да спаси банката.

Какво да провери? Той въобще не иска да се разпитва и в рамките на наказателното производство, а що се отнася до другите неща, заверени показания пред нотариуси, аз не мога да го укоря за това, коментира Цацаров.

На въпрос за обвиненията към Пеевски, главният прокурор отговори: Ами, да си отговаря Пеевски.

Попитан дали не може да се направи проверка, Сотир Цацаров каза: Ами вие какво очаквате? Да се направи проверка на базата на едно обвинение ли, което е казано в интервю? Могат да се изложат факти, ако някой смята, че защитата на тезата се изразява в това - оставих нещо написано в плик и ако умра, то ще се отвори, сега, тези романи аз отдавна съм спрял да ги чета.

От казаното от главния прокурор стана ясно, че държавното обвинение няма да проверява казаното от Цветан Василев както за срещите, които е правил по отношение на състоянието на КТБ миналия юни, така и твърденията, че проблемите му са били инспирирани от действия на Делян Пеевски.

За това, че Иван Искров е знаел какво става в КТБ, Цацаров припомни, че управителят на БНБ така или иначе дава показания в рамките на делото за източването на банката.

Предупреждението на Цветан Василев, че е оставил заверени показания в чужбина, ако нещо се случи с него, главният прокурор коментира с думите: Всеки сам решава как да действа. Решил е да действа с такива сюжети, действа с такива сюжети. Ако някой смята, че защитата на една теза е да съобщава, че е оставил някъде едни документи, аз тези романи отдавна съм спрял да ги чета. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Адвокат Христо Ботев: Ако Цветан Василев проговори, ще сложи точка на Прехода

Когато се огласи всичко, което знае Цветан Василев, ще бъде поставена точка на Прехода. Това заяви пред bTV Христо Ботев , адвокат на бившия директор на фалиралата Корпоративна търговска банка. Ден по-рано банкерът проговори в интервю пред Явор..

публикувано на 30.03.15 в 10:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08