Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над три часа продължи срещата в Гърмен с участието на вътрешния министър и главния секретар на МВР

Румяна Бъчварова: Решение на конфликта ще има до края на седмицата

| обновено на 25.05.15 в 21:17
Снимка: БГНЕС

Повече от три часа продължи работната среща в Гърмен с участието на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главния секретар на МВР Георги Костов в търсене на изход от възникналото напрежение между роми и други жители на общината. Вицепремиерът Бъчварова пожела в директен диалог с хората да съобщи за решенията, но бе посрещната с  агресия и освирквания.

Протестиращите, които настояват за незабавно изселване на ромите от кв. "Кремиковци" в Гърмен, бяха видимо разочаровани от дипломацията на правителствените представители за намиране на изход от ситуацията.

При опита на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова да им съобщи набелязаните мерки, последва мощно освиркване от тълпата. Какво се опитаха да кажат министърът и главният секретар на МВР?

По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички. Ние сме тук, за да се опитаме да разрешим тази ситуация. Проблемът е, че вие не се разбирате с едни хора, след малко ще се срещна и с техни представители, вероятно те ще изразят същото недоволство.

Обижда ли ви отношението на хората?

Не, съчувствам им, че са толкова ожесточени и изнервени наистина.

Това напрежение се дължи не на престъпност, това напрежение се дължи на това, че има определено чувство за безнаказаност.

Кога започват проверките на адресната регистрация, които ще важат за всички? Вече са започнали.

Стана ясно, че на срещата е взето решение за цялостна проверка на регистрацията на живеещите в Гърмен и съседните села. Ще се търси вариант за поетапно преместване на незаконно пребиваващите роми и тези, живеещи в постройки, неподлежащи на узаконяване. Такова място в региона към момента няма. Законът не позволява при единствено жилище да се прибягва към крайни действия.   

Министър Бъчварова е на среща в ромския квартал.

По-рано днес се проведе мирен протест пред Общината в Гърмен. Протестиращите връчиха отново своите искания на кмета на общината Минка Капитанова, която в областния център се срещна с представители на държавните институции в търсене на решение на проблема между населението на общината и ромите, провокирали масов бой в събота. 


Стотици роми се заселиха през последните години в селото ни. Това са хора престъпници, изгонени от други места. Кражби и закани за саморазправа с нас – ето това е ежедневието ни
, казаха млади и стари, дошли на протеста. 
Те настояват да бъдат изгонени незаконно пребиваващите роми и тези, които са построили катуните си в селището.

Местните жители от всички гърменски села са категорични, че ако това не стане до петък, "ще поемат нещата в свои ръце". 

Около 140 са жилищните постройки в ромския квартал "Кремиковци". Според хората не повече от 20 са законните къщи. За другите местната власт и контролните институции години наред са си затваряли очите, твърдят жителите на общинското село Гърмен.

Кметът Минка Капитанова уточни, че ако се стигне до принудително разрушаване на постройките, общината няма възможност да ги настани, както се изисква по закон, тъй като не разполага с общински жилища.

Репортажа на Кети Тренчева можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кметът на Гърмен Минка Капитанова

Минка Капитанова: В Гърмен ще има напрежение, идват футболни агитки

В района на Гърмен тази сутрин е спокойно, но се очаква по-късно да има напрежение, защото към селото се насочват агитки на футболните клубове "Левски" и ЦСКА. Това каза в предаването "Преди всички" кметът на Гърмен Минка Капитанова .   По думите ѝ..

обновено на 25.05.15 в 09:00

Орхан Тахир: Ставащото в Гърмен е симптом за по-сериозно заболяване на обществото

Конфликтите като тези в Гърмен са симптом за по-сериозно заболяване на обществото, заяви пред "Хоризонт" Орхан Тахир от организацията "Гражданско общество в действие": Аз смятам, че тези локални конфликти са по-скоро симптом за едно по-сериозно..

публикувано на 25.05.15 в 16:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19

На първо четене: По-високи заплати за военните от 2025 година

Увеличение на заплатите на военните от 2025 година, със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри на първо четене Народното събрание. По-рано тази седмици и Комисията по отбрана одобри предложението за ръст на заплатите в..

публикувано на 19.04.24 в 20:55

НС прие промените в Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие окончателно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. От ПП-ДБ оспориха легитимността на разглеждането на проекта на второ четене, тъй като, според тях, той излиза извън обхвата на първоначалното предложение на Министерския..

публикувано на 19.04.24 в 20:51
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която..

публикувано на 19.04.24 в 20:46