Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципрас призовава гърците да гласуват с "не" на ултиматума на кредиторите

Туск: Ако Гърция гласува с "не" на референдума, възможностите за преговори намаляват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтича срокът на спасителната програма за Гърция. Днес Атина трябва да плати и един милиард и шестстотин милиона евро задължения към Международния валутен фонд. Премиерът на страната Алексис Ципрас даде да се разбере, че страната му днес няма да извърши плащане към Фонда.

В обширно интервю по гръцката държавна телевизия Ципрас заяви, че ако на предстоящия на 5-и юли референдум гърците изберат да продължат да се придържат към икономиите, предписани от кредиторите, той ще уважи това тяхно решение. Ципрас обаче призовава народа да гласува с "не" в неделя: Колкото е по-голямо участието на избирателите и повече хора гласуват с "не", толкова е по-голяма възможността за реален рестарт на преговорите, така че – да поемем курс към съживяване, каза Ципрас.
Според него отрицателният вот ще направи Атина по-силна в Брюксел: Целта ни е референдумът да бъде последван от преговори, за които ще бъдем по-добре подготвени, изтъкна премиерът и предупреди Европа да прецени последиците от евентуалното излизане на страната от еврозоната: Не мисля, че искат да ни изхвърлят от валутния съюз и няма да го направят, защото цената ще бъде твърде висока.
Алексис Ципрас намекна, че страната му няма да плати сумата от милиард и шестстотин милиона евро на Международния валутен фонд, като обясни, че гръцките банки се задушават.

Нараства гражданската инициатива „Оставаме в Европа“. Днес проевропейските сили организират и демонстрации. Започва и агитация в подкрепа на Да на референдума в неделя, като организатори са кметовете на Атина и Солун, подкрепени от повечето общини.
В търсене на изход от ситуацията “да издържим до понеделник“ гърците ограничиха личните си разходи до най-необходимото – предимно хранителни стоки. Опашки пред бензиностанциите няма, цената на бензина не е променена от миналата седмица. Няма липса на лекарства или стоки от първа необходимост.
Въпреки слуховете снощи за разменени и отхвърлени поредни предложения между Брюксел и Атина, до този момент няма официално потвърдени никакви разговори между представители на европейските институции днес и гръцки политици.

Отказът на премиера 
Алексис Ципрас да приеме условията на кредиторите за бюджетни икономии накара еврогрупата да откаже миналата събота по-нататъшна отсрочка по спасителната програма на Гърция и така я остави без пари до днешния ден, в който тя трябва да плати над милиард и половина евро на МВФ до 18 часа Вашингтонско време или полунощ централноевропейско време.

Председателят на Еврокомисията 
Жан-Клод Юнкер обяви, че няма ново предложение за Ципрас, освен вече направеното. В програмата на другия председател – на Европейския съвет – Доналд Туск също нищо не е записано. След срещата с китайския премиер снощи, Туск заяви, че шансовете за решение ще намалеят, ако в неделя на референдума гърците отхвърлят пакета от реформи: Ако някой твърди, че правителството ще има по-силни преговорни позиции при отказ на референдума, това не е истина. Опасявам се, че при подобен резултат ще има дори още по-малко възможности за преговори.

Ако Атина не плати на Фонда днес, следващата важна стъпка е във Франкфурт в сряда – заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ, която все още поддържа жизнеспособността на гръцките банки.

Вече е възможно Гърция в крайна сметка да излезе от еврозоната, въпреки че Европейската централна банка не иска това, заяви Беноа Кьоре от Изпълнителния съвет на ЕЦБ, съобщи Ройтерс. 
Това е най-директното досега признание от висш служител на ЕЦБ, че е възможно Атина да напусне еврозоната, след като прекъсна преговорите за споразумение "помощ срещу реформи" и свика референдум на 5-и юли. Кьоре каза, че ако гърците гласуват с "да", няма съмнение, че властите в еврозоната ще намерят начини да изпълнят ангажиментите към Гърция. Ако обаче надделее отрицателният вот, би било много трудно да се поднови политическият диалог, заяви той в интервю за френския вестник "Лез еко".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле

Певицата Глория е претърпяла ПТП в Кресненското дефиле на 23 април. Това сподели тя в профила си в социалните мрежи. "Неадекватен възрастен човек с пътнически празен бус се вряза в нас почти челно, навлизайки в нашето платно! Сами виждате, че, като по чудо няма пострадали и в двата автомобила! Каза, че е изгубил контрол над буса си! Слава на..

публикувано на 24.04.24 в 18:40
Симеон Караколев

Среща на премиера със земеделски производители

Решение на най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъждат на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации. Правителството е осигурило 300 милиона лева за така наречената "украинска..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Асен Василев няма да е в листата на ПП-ДБ за евровота

"Асен Василев няма да бъде в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" за европейските избори".  Така Василев отговори на въпрос дали ще бъде в националната листа или в тази за евровота, но не даде повече подробности.  ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата на хазарт в медии Попитан дали има призовка, без..

публикувано на 24.04.24 в 18:20
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев ракети с по-голям обсег

Американският президент Джо Байдън трябва в близките часове да подпише указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел и Тайван. Киев отново изрази благодарност, а Москва заяви, че дългоочакваните доставки на оръжия няма да променят нищо на фронта.  Джо Байдън приветства..

публикувано на 24.04.24 в 17:56

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие във вота 2 в 1

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, съобщиха от Централната избирателна комисия. Крайният срок за това изтече в 17 часа днес. ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите ГЕРБ-СДС..

публикувано на 24.04.24 в 17:46
Имад Талхами

Имад Талхами: Иновациите възникват, когато има проблем, който трябва да бъде решен

Импакт фирмите не са филантропия, а инвестиране в проекти, с голям социален или екологически ефект. В университета на Тел Авив се проведе среща на ръководители точно на такива сдружения, които запознаха студентите по икономика със сравнително новото направление на бизнеса.  За разлика от много икономисти, които очертават мрачна картина за..

публикувано на 24.04.24 в 17:45

Фантомът на операта – как един неразбран гений промени света

1909-та. Годината, в която френският журналист и автор Гастон Льору започва да издава в ежедневник, част по част, готическия криминален роман, с леки нотки на романс, "Фантомът на операта" .  История за обезобразен музикант, архитект и дизайнер, влюбен в елегантното младо сопрано Кристин Дайе и готов на всичко, за да спечели..

публикувано на 24.04.24 в 17:39