Американската художничка от български произход Елeна Петева открива изложба у нас

автор: Елена Петева

Изложбата "Присъствиe и отсъствиe" на художничката от САЩ Елeна Петева е портрет на състоянието на раздвоението между принадлежността към България и Америка. Това каза в предаването "Хоризонт до обед" американската художничката Елeна Петева, която също е и преподавател по живопис и рисуване в университет в САЩ:

Аз съм българка, която живее в САЩ от 20 години, и едновременно се чувствам българка, но имам и тази американска страна. Когато се върна в България, изпитвам чувство за личното си присъствие, но част от мен винаги я няма и същото се получава и в Щатите. Това е един вид двойственост.
откриване на изложбата

"Присъствиe и отсъствиe" е първата самостоятелна изложба на Елена Петева в страната ни: 
откриване на изложбата Елена Петева и Свилен Стефанов /куратор/
Това е първата ми професионална изложба в България. Като ученичка участвах в изложби, но не самостоятелно. За първи път обаче правя соло изложба, което за мен е от голямо значение, защото съм българка и такава изява искам да направя на родна земя.


Изложба на Елена Петева в галерия Аросита

Цялото интервю на Ирина Недева с Елeна Петева чуйте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиерата на "За какво ви е Дон Кихот?" предстои съвсем скоро в Сатиричния театър

В Сатиричния театър следващата седмица ще се състои премиерата на спектакъла "За какво ви е Дон Кихот?" - нов драматургичен прочит на романа „Дон Кихот де Ла Манча“ на Сервантес . В трактовката на драматурга Юрий Дачев и режисьора Бина Харалампиева Дон Кихот съзнателно пречупва света във фантазиите си, воден от стремежа си към красивото...

публикувано на 10.12.18 в 18:45
Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино.

Кърк Дъглас - последният оцелял голям титан на Златна епоха на Холивудското кино

Фантастично е, че ние можем да проследим толкова много години от историята на киното през живота на един единствен човек, подчерта в интервю за предаването ни „Нещо повече“ кино критикът Владислав Апостолов, говорейки за актьорът Кърк Дъглас, който вчера навърши 102 години. “Това е последният оцелял голям титан на т.нар. Златна епоха на..

публикувано на 10.12.18 в 18:30

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" се реновира изцяло

Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" навършва 140 години от създаването си. По този повод в зала "История на книгата" ще бъдат изложени работещ макет на Гутенберговата преса и холограмна пирамида. Тържественото честване е насрочено за 10 и 30 часа. От 12 декември до Коледа всеки желаещ може да се регистрира безплатно, за да ползва..

обновено на 10.12.18 в 13:55

Гергана Димитрова: "Мовименто/Вариации" разказва за персонажи, обединени от темата за движението

Най-новият режисьорски проект на Гергана Димитрова „Мовименто/Вариации“ ще бъде представен тази вечер от 19.30 ч. в ДНК – пространството за съвременен танц и пърформанс. През разказите на 5 авторки с различна националност, език и творчески опит „Мовименто“ осмисля миграционните процеси като вид движение на тела, стоки, услуги, информация, пари,..

публикувано на 10.12.18 в 11:19

Навършват се 38 години от смъртта на Джон Ленън

На днешния 8 декември се навършват 38 години от смъртта на Джон Ленън. Бившият член на Битълс беше убит пред дома си в Ню Йорк от умопомрачения негов почитател Марк Дейвид Чапман. Извършителят остава на мястото и признава вината си пред съда. По-рано тази година съдът за десети път отказа да пусне Чапман под гаранция и той продължава да излежава..

публикувано на 08.12.18 в 18:46