Театрален маратон в Париж със Снежина Здравкова14 спектакъла за три седмици – как се ходи на театър всяка вечер или през вечер и кой може да издържи на такъв маратон? Отговорът е прост – театрален преводач, който е свикнал да ходи на лов за текстове.

Не, този път не ходих „на лов за текстове“, а за удоволствие, сподели в студиото на „Графити по въздуха“ театралната преводачка Снежина Русинова-Здравкова, благодарение на която пиесите на много съвременни френскоезични драматурзи достигат до българския зрител. Посещението й в Париж съвпадна с връчването на френските театрални награди „Молиер“.

Как изглежда театрален Париж във вече приключилия театрален сезон, какви са тенденциите в съвременния френски театър - чуйте от интервюто на Светлана Дичева със Снежина Русинова-Здравкова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За графитите и нелегалността, преди Sofia Graffiti Battle 2019

В неделя в столицата за четвърти път ще има Sofia Graffiti Battle , организиран от Sofia Graffiti Tour и 0511.  От няколко години първите виновници превърнаха софийските графити в градска забележителност, която няколко пъти в седмицата показват на пешеходен тур. 0511 пък са следващата фаза на OSM-Clan - един от най-известните графити..

публикувано на 14.09.19 в 04:10
Мариус Донкин

Народният театър "Иван Вазов" на пет сцени за новия сезон

С представления на цели пет сцени влиза в новия сезон Народният театър „Иван Вазов“. От 13-и септември спектаклите от репертоара ще могат да се гледат освен на трите основни сцени – Голяма, Камерна и „Апостол Карамитев“, и на „Сцена на кръстопът“ в Пловдив, както и във Франция. В предаването „Преди всички“ по програма..

обновено на 13.09.19 в 17:10
Николай Гяуров като Филип Втори

Спомени за баса Николай Гяуров и диригента Асен Найденов

На 12 септември се навършиха 120 години от рождението на големия български диригент Асен Найденов, а на 13 септември - 90 години от рождението на световноизвестния бас Николай Гяуров. И за двамата велики български музиканти може да се говори с часове, но вместо това Ви предлагаме подробности за тяхна съвместна изява в знакова за кариерата и на..

публикувано на 13.09.19 в 16:56

Легендарните братя Мурагес откриват есенните Дни на музиката в Балабановата къща

Пловдив е Европейска столица на културата през цялата 2019 г., а една от важните музикални линии в календара с многобройни културни събития е международният фестивал Дни на музиката в Балабановата къща.  Десетото есенно издание започва на 14 септември с дългоочакваното гостуване на един от най-известните френски духови квинтети - "Мурагес". Името на..

публикувано на 13.09.19 в 16:19

Започва четвъртото издание на фестивала „КвАРТал“ в София

Четвъртото издание на фестивала „КвАРТал“ започва днес и ще продължи до 15 септември.  В 21:00 ч. е откриващото парти на „КвАРТал“ във French 75. Тогава ще бъдат раздадени програми, които могат да се намерят и по другите локации на фестивала, както и на фейсбук страницата на „КвАРТал“.  Днес фестивалът подгрява почитателите си с няколко..

публикувано на 13.09.19 в 12:28
Габровски камерен оркестър с диригент Иван Стоянов

Юбилеи и премиери в Дните на камерната музика в Габрово

За 43-ти път в Габрово се провеждат Дни на камерната музика и фестивалът за пореден път среща солисти, камерни ансамбли и оркестри с меломаните в града, които подкрепят безрезервно своя Габровски камерен оркестър и запълват залата на Художествената галерия до краен предел. Между 9 и 16 септември в Габрово ще свирят камерният ансамбъл "Софийски солисти"..

публикувано на 12.09.19 в 18:32
Калин Сърменов

Сатирата започва новия сезон с премиера на „Абе… много любов“ по Шекспир

Сатиричният театър представи днес акценти от новата си програма и всичко по-интересно, което трупата е подготвила за публиката през новия сезон. Но не само за новия репертоар стана дума, а и за реновираните и за новите сценични пространства. Със 76 хиляди зрители и с 1,2 млн. лева приходи изпрати Сатиричният театър миналия сезон,..

публикувано на 12.09.19 в 18:29