Българи създадоха игра, която развива уменията на децата до 6 години

Цветелина и Георги Камови са създали семейна игра, наречена „червеният хартиен самолет“. Идеята е вдъхновена от потребността на семейството от по-полезно и приятно прекарване на времето с децата им.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Георги обясни, че  в основата е т. нар. интуитивния процес „дизайн мислене“, прилаган в бизнеса. Идеята е хрумнала на родителите, след като установили, че играчките в магазините напълно подценяват възможностите на децата между 2.5 и 6-годишна възраст.

Под формата на мисии, които поставят предизвикателства пред „малките пилоти“, както наричамедецата, а родителите играят ролята на навигатори.

Например в „Главен готвач“ – първата мисия, детето наблюдава какво яде през седмицата и го запомня като всяка вечер с него си повтаряме нещата, то запомня менюто и на базата на това той избира какво да е неделното меню за всички от семейството и след това, заедно с родителите, го приготвя.

Всяка мисия има 4 етапа, обобщи Цветелина – наблюдение и памет, правене на разлики; селекция по критерии; визуализация на идея и изработване на нещата. Самата игра е нов начин на възпитание и учи децата да проенят нещата около себе си, които не харесват.

Даваме механизъм, съвсем неусетно, по който те могат да посрещнат предизвикателства, каквито и да са те.

Детето осъзнава, че има дискриминация. Нашият свят – светът на възрастните, който му е толкова интересен, защото това са мама, тати, баба, дядо, които вършат разни неща, които работят, имат професии, създават и неговия кът с играчки. То ясно осъзнава че има разлика и то: „Не, не си готов още“, а всъщтност е готов! Готов е да върши нещата така, както ги вижда и така, както може да ги направи и се чувства щастлив, защото усеща, че е пълноценен в реалния свят.

Контактът със създателите на Red Paper Plane е лесно осъществим през Facebook обясни Георги. Оттам създателите разбрали, че дори по-големите деца с удоволствие приемат и изпълняват мисиите.  Планира се международно представяне на играта. Организации, които се занимават с проблемни деца и деца с проблеми в развитието насърчават използването мисиите


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж се удави в морето край Созопол

Морето край Созопол взе поредната си жертва.  Мъж на средна възраст се е удавил в района на нудисткия плаж до Харманите вчера. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 24.07.17 в 09:54

Градската прокуратура иска ДАНС да отнеме достъпа на служител на Бюрото за контрол на СРС

Софийската градска прокуратура предложи председателят на ДАНС да отнеме достъпа до класифицирана информация на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.  Поводът е сигнал, че служителят се е срещал с обвиняем магистрат и от негово име е подавал документи. Това са мотивите на прокуратурата да поиска служителят да бъде..

публикувано на 24.07.17 в 09:49

Преглед на чуждестранния печат

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е призовал за спешно обсъждане на ответни мерки на Брюксел в случай, че европейски компании бъдат засегнати от подготвяните от Съединените щати нови антируски санкции. Това пише вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на документ, който ще бъде обсъден на заседанието на Европейската комисия в сряда...

публикувано на 24.07.17 в 09:38

Талибаните поеха отговорност за днешния атентат в Кабул

Талибаните поеха отговорност за бомбения атентат, извършен в Кабул, в който загинаха 24 души, а 42 души бяха ранени, предадоха световните агенции. Говорител на талибаните Забиула Муджахид написа в мобилното приложение Телеграм, че нападението е било извършено срещу два автобуса на афганистанската Национална дирекция по сигурността и че са били убити..

публикувано на 24.07.17 в 09:15
Цветан Симеонов, председател на БТПП

Цв. Симеонов: Дори отпадането на клас "прослужено време" да се отложи, има и други средства за неговото атакуване

Представителите на работодателските организации у нас се съберат днес на среща, на която още обосноват своето предложение за отмяна на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит и ще поискат отново отказ от провеждане на преговори за праговете за минимален осигурителен доход до приемане от социалните..

публикувано на 24.07.17 в 09:15