Българи създадоха игра, която развива уменията на децата до 6 години

Цветелина и Георги Камови са създали семейна игра, наречена „червеният хартиен самолет“. Идеята е вдъхновена от потребността на семейството от по-полезно и приятно прекарване на времето с децата им.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Георги обясни, че  в основата е т. нар. интуитивния процес „дизайн мислене“, прилаган в бизнеса. Идеята е хрумнала на родителите, след като установили, че играчките в магазините напълно подценяват възможностите на децата между 2.5 и 6-годишна възраст.

Под формата на мисии, които поставят предизвикателства пред „малките пилоти“, както наричамедецата, а родителите играят ролята на навигатори.

Например в „Главен готвач“ – първата мисия, детето наблюдава какво яде през седмицата и го запомня като всяка вечер с него си повтаряме нещата, то запомня менюто и на базата на това той избира какво да е неделното меню за всички от семейството и след това, заедно с родителите, го приготвя.

Всяка мисия има 4 етапа, обобщи Цветелина – наблюдение и памет, правене на разлики; селекция по критерии; визуализация на идея и изработване на нещата. Самата игра е нов начин на възпитание и учи децата да проенят нещата около себе си, които не харесват.

Даваме механизъм, съвсем неусетно, по който те могат да посрещнат предизвикателства, каквито и да са те.

Детето осъзнава, че има дискриминация. Нашият свят – светът на възрастните, който му е толкова интересен, защото това са мама, тати, баба, дядо, които вършат разни неща, които работят, имат професии, създават и неговия кът с играчки. То ясно осъзнава че има разлика и то: „Не, не си готов още“, а всъщтност е готов! Готов е да върши нещата така, както ги вижда и така, както може да ги направи и се чувства щастлив, защото усеща, че е пълноценен в реалния свят.

Контактът със създателите на Red Paper Plane е лесно осъществим през Facebook обясни Георги. Оттам създателите разбрали, че дори по-големите деца с удоволствие приемат и изпълняват мисиите.  Планира се международно представяне на играта. Организации, които се занимават с проблемни деца и деца с проблеми в развитието насърчават използването мисиите


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Лозенец протестират срещу изграждане на заведение на централния плаж

Близо 50 жители на курортното селище Лозенец протестираха срещу изграждането на дървено заведение върху скалата до централния плаж. Със заповед на кмета на Царево Георги Лапчев е спряно поставянето на временния обект. От Министерството на туризма са резпоредили проверка, която да установи дали е допусната грешка в кадастралната карта, според..

обновено на 29.05.17 в 14:22

Над 1100 места в българските университети са за сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово и Казахстан

Министерският съвет е утвърдил над 1100 места в българските висши училища за студенти - българи, живеещи извън страната. Става дума за наши сънародници от Украйна, Молдова, Сърбия, Албания, Косово и Казахстан. Най-много места са отделени за студенти по икономика - 124. 68 места са предвидени в професионално направление „Информатика и компютърни..

публикувано на 29.05.17 в 14:17

Пазарджишката полиция засили контрола по пътищата

Полицията в Пазарджик предприе засилени мерки за засилване на контрола по пътищата. Действията са в отговор на изведения в тази посока приоритет на правителството. Всички налични средства за засичане на скорост и за установяване на шофиране под въздействието на алкохол и наркотици ще се използват максимално. Допълнителни полицейски екипи ще..

публикувано на 29.05.17 в 14:15

Зрелостници от две гимназии в Кюстендил се отказаха от абитуриентския си бал

В две кюстендилски гимназии - по лека промишленост и по селско стопанство, зрелостниците няма да имат абитуриентски бал, тъй като нямат средства за куверти и празнични тоалети. Двете училища трябвало да организират заедно един абитуриентски бал. В гимназията по лека промишленост по специалността “Конструиране, моделиране и технология на облекло от..

публикувано на 29.05.17 в 14:05

Пет закрити училища в села от община Велико Търново са обявени за продан

Държавната агенция за приватизация търси купувач на 81-годишното училище в село Миндя. Сградата е била здравна служба, а след това помощно училище интернат. Не работи от 8-9 години. Сградата е запазена, но е разграбена. Към училището има инвестиционен интерес за частен старчески дом, разказват местните хора. Община Велико Търново продава закритите..

публикувано на 29.05.17 в 13:58