Димитър Маргаритов:

КЗП ще глоби с 10 хил. лева туроператора, завел деца на злополучната екскурзия в Испания

Снимка: БГНЕС

Има съставен и връчен акт на туроператора, който заведе български ученици в Испания и имаше опасност децата да останат на улицата. Справедливата санкция, която трябва да бъде заплатена от фирмата, е в размер на 10 хил. лева. Това каза в предаването "Хоризонт до обед“ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Установени са нарушения, свързани с липса на важна информация в преддоговорните отношения, както и с несъвпадане на ангажимента, взет от туроператора, и това, което на място се случи в хода на тази екскурзия.

Броят на проверките нарастват, а нарушенията, макар и малко, намаляват. Нарушения все пак има – имаме около 20 заповеди, издадени за затваряне на заведения, които не са категоризирани. Основните нарушения в лунапаркове и аквапаркове са липсата на документи, които би трябвало да дадат информация за произхода и техническото състояние на съоръжението, липса на информация за условията на използване на съоръженията, проблеми от технически характер.


Опасните стоки, които Комисията за защита на потребителите е констатирала, са повече от 30, обясни Маргаритов:

Има заповеди за изтегляне от пазара. Това често са детски облекла, стоки, имитиращи храни, битови уреди, които имат неизолирани части. Целта е тези стоки да не бъдат допускани в страната.

Тази година констатирахме неосигурен достатъчен достъп на хора с увреждания до туристическия продукт в местата за настаняване - липса на рампи, инвалидни колички, ниски рецепции.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33