От рециклиращата индустрия алармират за порочни практики при системата за събиране на екотаксите

В писмо до министрите на икономиката и околната среда, до вицепремиера Томислав Дончев и до парламентарната комисия по околна среда от Асоциацията на рециклиращата индустрия заявяват, че системата за събиране на екотакси за рециклиране на излезли от употреба моторни превозни средства у нас е порочна, българите плащат най-високите екотакси в целия Европейски съюз, а парите от тях се усвояват в условия на непрозрачност и липса на обществен контрол.

Екотаксата, която се заплаща в България за по-старите автомобили, е 250 лева, а за новите автомобили е наполовина.
 За сравнение – в много държави в Европа екотакси няма, каза в предаването "Преди всички" Явор Божанков, заместник-председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия, и посочи, че в Холандия, където такава такса се събира, тя е в размер на 40 до 60 евро.

Рециклиращите фирми вече са поставили пред българските институции въпроса, защо има такава драстична разлика в размера на екотаксите у нас и в другите европейски страни.

Това е въпрос, който многократно сме поставяли в лични срещи с представители на Министерството на околната среда и водите. Отговорът, който получаваме, е, че това се случва на пазарен принцип, т.е. парите на гражданите, освен че няма никаква проследяемост къде и как потъват тези 60 милиона, нямаме и критерии за какво се дават, обясни Божанков.

Той допълни, че до 2012 година в България е имало 14 организации по оползотворяване на автомобили и таксата е варирала между 30 и 50 лева. След 2012 година при създаване на възможност за монопол таксата става 250 лева в рамките на няколко дни.

Явор Божанков каза още, че са подготвили пакет от законодателни промени, които биха довели до намаляване на размера на екотаксите.

Цялото интервю са Явор Божанков можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Комисията за финансов надзор в София

Критики към Комисията за финансов надзор във връзка със случая "Олимпик"

Комисията за финансов надзор носи политическа отговорност за ситуацията с кипърската застрахователна компания "Олимпик". Това коментира в предаването "Преди всички" председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров:   "Нашия регулатор трябва да го питаме, колко пъти е отправял препоръки към кипърския регулатор, той да вземе..

публикувано на 16.08.18 в 09:09
Говорителката на Белия дом Сара Сандърс

Белият дом осъди решението на Турция да удвои митата върху част от американския внос

Белият дом осъди решението на Турция да удвои митата върху вноса на американски коли, алкохол и тютюн, наричайки го "стъпка в грешната посока", предаде Ройтерс. САЩ удвоиха митата за внос на турска стомана и алуминий миналата седмица, което допринесе за спада на курса на турската лира. "Съжаляваме за въведените от Турция мита. Те са стъпка в грешната..

публикувано на 16.08.18 в 08:24

Символична първа копка за изграждане на участък на магистала "Хемус"

Символичната първа копка за изграждането на автомагистрала "Хемус" между Буховци и Белокопитово ще бъде направена днес.  Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет. На събитието ще присъстват регионалният министър Николай Нанков, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов,..

публикувано на 16.08.18 в 07:36

Обменните бюра целенасочено не продават турски лири, смятат експерти

Обменните бюра целенасочено не продават турски лири, въпреки че някои от тях разполагат с наличност, съобщи пред "Хоризонт" дилърът на валута Димо Стефанов.  От понеделник насам е почти невъзможно да се купи турска валута, което създава трудности на хората, резервирали почивка в южната ни съседка. Първоначалното обяснение на брокерите беше, че у..

публикувано на 16.08.18 в 07:30

Турция повиши митата върху няколко американски продукта

Турция повиши драстично налозите върху вноса на няколко американски продукта.  Съответно със 120 и 140 процента се вдигат таксите за американски автомобили и алкохолни напитки. Увеличават се още митата върху тютюна, ориза и въглищата. Мярката е в отговор на завишените американски мита върху вноса на стомана и алуминий от Турция, влезли в сила в..

обновено на 15.08.18 в 19:28