Световен ден за борба с хепатит

Тази вечер в Южния парк в София известни български изпълнители ще участват в концерт по повод Световния ден за борба с хепатит. Предвидено е безплатно изследване за хепатит В и хепатит С.

Силвана Лесидренска
, председател на сдружението "Хепактив", съобщи в предаването "Преди всички", че България попада в страните, в които разпространението на тази болест е на средно равнище, което означава, че около 500 хиляди българи страдат от двата вида инфекция, а 800 души умират всяка година заради забавено лечение или късна диагностика.

Хората, които работят с кръв, които са имали операции и кръвопреливане, които ходят често на маникюр, педикюр, имат пиърсинг и татуировки. Това са хора, които трябва да се изследват по-често, тъй като нито хепатит В, нито хепатит С имат някакви странични ефекти. Човек може да живее с тази инфекция 20-30 години и да не разбере. За това заболяване като цяло не се говори въобще, камо ли за усложненията, които произтичат от него. Хората мислят, че от хепатит се разболяват само определени рискови групи, което не е така. Това е доста разпространено заболяване. Изследването се прави от всяка една лаборатория. Човек в рамките на 30 лева може да се провери за хепатит В и С. Изследванията са стандартни, с кръв. Резултатът отнема един ден. На всеки две години или на три години човек може да се изследва, а да не забравяме, че за хепатит В съществува и ваксина, така че, ако човек няма поставена ваксина, може да си я постави и да бъде спокоен. 

Цялото интервю на Веселина Миланова със Силвана Лесидренска може да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33