Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Николов: Проблемът не е в цената на електроенергията, а в разхода за електроенергия

Снимка: БГНЕС

Употребата на думата "незаконни" в устата на колеги работодатели звучи доста странно. Кой е законен и кой не е - това решава съдът. Това каза за предаването "12+3“ по "Хоризонт“ Никола Николов, член на Управителния съвет на Българска фотоволтаична асоциация, по повод твърденията на някои протестиращи срещу поскъпването на тока, че то се налага заради незаконно присъединените ВЕИ централи за зелена енергия:

Ние също сме работодатели и много бързо сме си направили сметката, че при 5% или 10% разходи за електроенергия в себестойността на продукцията, при 20% увеличение, за каквото се говореше и каквото очевидно няма да бъде решението на КЕВР,  това означава 2% увеличаване на цените на каквито и да е продукти.


Очевидно не е това проблемът. Не е проблемът цената на електроенергията. Проблемът е разходът за електроенергия, който се определя от наистина енергоемката българска икономика, инвестициите в енергийна ефективност, в намаляване разходите за електроенергия. Това е ключът. Българското правителство прави изключително активна политика в тази посока.


Не се увеличава цената на електроенергията, а на такса "задължение към обществото“, изтъкна Николов и определи отъждествяването на двете понятия като опит за манипулиране на общественото мнение.

Това е една добавка към цената на свободния пазар, каквато плащат и българските потребители. Българските потребители обаче плащат 52 лева към този момент, а бизнесът – 19. Това са част от грешните решения, вземани в миналото. Тогава аз не чух някой да протестира от колегите работодатели. Когато цената за българските граждани се увеличаваше, а тяхната намаляваше, те не протестираха. Някак си няма взаимност в отношението.


Според Николов ВЕИ секторът е "ненавистен" в енергетиката, тъй като е прозрачен, частен и "наистина диверсифицира доставките на енергия в България" и очевидно пречи на сериозните интереси в енергетиката.

Самите работодатели много добре знаят, че благодарение на нас България получава огромна квота безплатни въглеродни емисии, от които се възползват. Всяко едно от тези предприятия, които днес е протестирало, е ползвало такава безплатна квота. От друга страна, приходите на държавата от въглеродните квоти практически ще покрият цялата разлика между пазарната цена и преференциалните цени чрез продажбата им на платформата на ЕС.


Само след няколко години разходите за зелена енергия на българите ща бъдат равни по размер на тези за конвенционална, сподели
Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Работодатели и синдикати излязоха на протест срещу поскъпването на тока

В почти цялата страна собствениците на около 1000 предприятия и работниците в тях излязоха на протест срещу предстоящото поскъпване на тока от 1 август. Те искат отлагане на новите цени от догодина, като настояват първо за реформи в енергетиката. Според..

обновено на 29.07.15 в 13:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите гласуват промени в Закона за българите, живеещи в чужбина и ГПК

С окончателно приемане на промени в Закона за българите, живеещи извън България, ще започнат работа депутатите. На второ четене влизат и промени в Гражданско-процесуалния и в Наказателния кодекс. Съвет по координация на политиките за..

публикувано на 24.04.24 в 07:34

Тристранката се събира за парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от..

публикувано на 24.04.24 в 07:28

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван бяха приети окончателно от американския Конгрес

Съединените щати ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев беше приет от Конгреса. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 05:27

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Съседите пред урните: Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27