Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Румяна Стоилова: Участието на социолози във властта предполага по-широко гражданско участие в политиката

Снимка: БГНЕС

Има тенденция повече социолози да правят крачка към политиката, коментира в предаването "Преди всички" проф. Румяна Стоилова – директор на Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Пример за това е социологът Румяна Бъчварова, която първо стана началник на кабинета на премиера при предишния мандат на ГЕРБ, а в настоящия мандат пое вицепремиерския пост и преди месеци стана министър на вътрешните работи. БСП пък издигна социолога Михаил Мирчев за кандидат за кмет на София.

Едно от уменията на социолозите е да изследват обществените нагласи. Това е важен опит и социолозите Румяна Бъчварова и Михаил Мирчев са именно от тази категория, подчерта проф. Стоилова:

Социолозите имат и друго предимство – да включват в политиката през неправителсвените организации групи в обществото, които са по-маргинализирани и които имат по-специфични интереси. В този смисъл аз очаквам от социолозите, че ще разширяват възможностите за гражданско участие. 

Проф. Румяна Стоилова смята, че местният вот ще доведе до преизбиране на успешните местни кметове:

Вече имаме модели, в които кметовете работят успешно с общинските съвети и успяват да направят видими за гражданите промените в своя град. Един втори мандат за всеки политик, който е на изборна позиция, означава, че политиката, която е водена, е правилна.

Цялото интервю с проф. Румяна Стоилова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общината в Кюстендил отдава жилища на медик от града и лекарка от Босилеград

Общината в Кюстендил ще отдаде жилища на медик от града и лекарка от Босилеград (Сърбия), които вече работят в районната болница и живеят под наем. Докладната за отдаването е внесена за предсотящото заседание на Обищнския съвет.  Лекарят от града е завършил наскоро, сега специлизира хирургия и жевее под наем. Често му се налага да пътува и до..

публикувано на 19.04.24 в 16:52

Лавров: Казахме на израелците, че Иран не желае ескалация

Русия е дала ясно да се разбере на Израел, че Иран "не желае ескалация", заяви външният министър Сергей Лавров. "Имаше телефонни контакти между ръководствата на Русия и Иран, наши представители и израелците. По време на тези разговори много ясно заявихме, казахме на израелците, че Иран не желае ескалация", каза Лавров в радио интервю. От..

публикувано на 19.04.24 в 16:51
Централният площад в Ниш

В неделя премахват от Ниш неизбухнали през 1999 година снаряди на НАТО

Квартал в южния сръбски град Ниш ще бъде евакуиран в неделя заради премахването на неизбухнали снаряди на НАТО, открити в района, съобщиха от градския щаб за извънредни ситуации. "Специалните екипи за разминиране ще бъдат на място. Те ще преместят бомба, датираща от бомбардировките на НАТО през 1999 г., която тежи 1000 кг", заяви кметът..

публикувано на 19.04.24 в 16:49
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Ваксинирайте срещу коклюш и роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето

За предпазване на новородено от коклюш се препоръчва ваксиниране на жената в последните три месеца от бременността и на роднините, които ще имат ежедневен контакт с бебето през първите месеци.  Това обясни за "Хоризонт" вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова във връзка с починалите от коклюш бебета в Кюстендил...

публикувано на 19.04.24 в 16:46

ЦИК: Регистрацията на кандидати за евродепутати - до 7 май

Регистрацията на инициативните комитети за участие в предстоящите на 9 юни избори за народни представители ще бъде до 29 април. Тя ще се извършва в районните избирателни комисии, реши Централната избирателна комисия.  Регистрацията на кандидатите за участие в изборите за членове на Европейския парламент ще се извършва в ЦИК до 7 май, включително...

публикувано на 19.04.24 в 16:39

Осем случаи на коклюш в Кюстендилска област от началото на годината

Осем са случаите на коклюш в Кюстендил и областта от началото на годината, казаха за БНР от Регионалната здраван инспекция. Както БНР съобщи, две от заразените  - бебета под 2 месеца от кюстендилския кв. "Изток", починаха в столична болница. Наврементата имунизация, която се прави при личните и общопрактикуващите лекари, е важното и като че..

публикувано на 19.04.24 в 16:32

Ангел Джамбазки очаква рекордно ниска избирателна активност

България е в тежка конституционна и институционална криза след промените в Конституцията, чиято първоначална цел беше  орязване правомощията на президента. Това заяви в Благоевград евродепутатът Ангел Джамбазки, който прогнозира скандално ниска избирателна активност на предсрочните парламентарни избори. Джамбазки потвърди, че ще е водач на листата..

публикувано на 19.04.24 в 16:27