Проф. Румяна Стоилова: Участието на социолози във властта предполага по-широко гражданско участие в политиката

БГНЕС

Има тенденция повече социолози да правят крачка към политиката, коментира в предаването "Преди всички" проф. Румяна Стоилова – директор на Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Пример за това е социологът Румяна Бъчварова, която първо стана началник на кабинета на премиера при предишния мандат на ГЕРБ, а в настоящия мандат пое вицепремиерския пост и преди месеци стана министър на вътрешните работи. БСП пък издигна социолога Михаил Мирчев за кандидат за кмет на София.

Едно от уменията на социолозите е да изследват обществените нагласи. Това е важен опит и социолозите Румяна Бъчварова и Михаил Мирчев са именно от тази категория, подчерта проф. Стоилова:

Социолозите имат и друго предимство – да включват в политиката през неправителсвените организации групи в обществото, които са по-маргинализирани и които имат по-специфични интереси. В този смисъл аз очаквам от социолозите, че ще разширяват възможностите за гражданско участие. 

Проф. Румяна Стоилова смята, че местният вот ще доведе до преизбиране на успешните местни кметове:

Вече имаме модели, в които кметовете работят успешно с общинските съвети и успяват да направят видими за гражданите промените в своя град. Един втори мандат за всеки политик, който е на изборна позиция, означава, че политиката, която е водена, е правилна.

Цялото интервю с проф. Румяна Стоилова можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Преговори за съставяне на правителвто на Германия

Весела Владкова: В момента наистина можем да говорим за политическа криза в Германия

Когато не можеш да постигнеш споразумение за съставяне на правителство, единственият изход е нови избори. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" журналистът Весела Владкова : Германците зададоха наистина сложен ребус на своите политици, но от друга страна всички проучвания в последните седмици сочат, че..

публикувано на 18.11.17 в 10:17
Продължават предварителните разговори за начало на коалиционни преговори в Берлин.

Две трети от германците не изключват нови избори

Все повече германци не изключват вероятността от провеждане на нови парламентарни избори, сочи анкета на германската обществена телевизия ЦеДеЕф. 68% от анкетираните предпочитат предсрочни избори, ако се провалят продължаващите четвърта седмица сондиращи разговори в Берлин за започване на преговори за съставяне на правителство. 29% обаче смятат, че..

публикувано на 18.11.17 в 10:16

Вероятно отново сепаратистка партия ще получи най-много гласове на изборите в Каталуния

Вероятно отново сепаратистка партия ще получи най-много гласове на изборите в Каталуния на 21-и декември, но като цяло резултатът на сепаратистите ще бъде по-слаб от досегашните. Прогнозата е на журналиста Рамон Перес Маура , заместник-главен редактор на ежедневника "АБС". На въпрос дали нормализирането на ситуацията в Каталуния минава през..

публикувано на 18.11.17 в 09:47

Иракската армия си върна контрола над Рава

Иракската армия, подкрепяна от водената от Съединените щати коалиция, превзе последния иракски град, контролиран от терористичната групировка „Ислямска държава“, предава Ройтерс.  След петчасова атака Рава е под наш контрол , се казва в съобщение на иракското министерство на отбраната. Градът се намира на близо 300 км северозападно от Багдад...

публикувано на 18.11.17 в 08:56

Среща Китай - Северна Корея след азиатската обиколка на доналд Тръмп

Специалният пратеник на Китай за Северна Корея Сонг Тао пристигна в Пхенян за среща с високопоставени севернокорейски представители, съобщава Ройтерс. Китайската делегация бе приета от Чоу Ронг Хе , ръководител на външнополитическия отдел в управляващата комунистическа партия. Визитата идва само седмица след азиатската обиколка на американския..

публикувано на 18.11.17 в 08:44