Проф. Румяна Стоилова: Участието на социолози във властта предполага по-широко гражданско участие в политиката

Снимка: БГНЕС

Има тенденция повече социолози да правят крачка към политиката, коментира в предаването "Преди всички" проф. Румяна Стоилова – директор на Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Пример за това е социологът Румяна Бъчварова, която първо стана началник на кабинета на премиера при предишния мандат на ГЕРБ, а в настоящия мандат пое вицепремиерския пост и преди месеци стана министър на вътрешните работи. БСП пък издигна социолога Михаил Мирчев за кандидат за кмет на София.

Едно от уменията на социолозите е да изследват обществените нагласи. Това е важен опит и социолозите Румяна Бъчварова и Михаил Мирчев са именно от тази категория, подчерта проф. Стоилова:

Социолозите имат и друго предимство – да включват в политиката през неправителсвените организации групи в обществото, които са по-маргинализирани и които имат по-специфични интереси. В този смисъл аз очаквам от социолозите, че ще разширяват възможностите за гражданско участие. 

Проф. Румяна Стоилова смята, че местният вот ще доведе до преизбиране на успешните местни кметове:

Вече имаме модели, в които кметовете работят успешно с общинските съвети и успяват да направят видими за гражданите промените в своя град. Един втори мандат за всеки политик, който е на изборна позиция, означава, че политиката, която е водена, е правилна.

Цялото интервю с проф. Румяна Стоилова можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврокомисар Йоурова се ангажира да провери за политически натиск срещу български върховен съдия

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова се ангажира да провери информацията за оказан политически натиск срещу български върховен съдия. Така Йоурова отговори на въпрос на чуждестранен журналист, относно твърдения на български магистрат, че е обект на политическа атака, а семейството му е тормозено, защото той не изпълнява политически поръчки...

обновено на 16.07.18 в 15:00

Стриктен контрол на границите предприема МВР за ограничаване на заразата сред животните

Спешни мерки за ограничаване на заразата сред животните предприема МВР в няколко региона на Югоизточна България. Сред мерките е и стриктен контрол по границите ни, тъй като се смята, че заразата идва от съседна Турция. Засега експертите не са категорични как точно е станало това.  Какви са мерките, които ще бъдат предприети, ето какво..

публикувано на 16.07.18 в 14:34

Костадин Марков: Всяка прегръдка на СДС с "Атака" ще е смъртоносна

Костадин Марков се отказа от заместник-председателския пост в СДС, след като беше сред четиримата избрани за заместници на новия лидер Румен Христов на последната Национална конференция на партията на 7 юли. В предаването „12+4“ той обясни, че остава в Националния съвет на партията и ще даде 100 дни на новото ръководство преди да  се обяви за..

публикувано на 16.07.18 в 14:24
Мая Манолова и Бисер Петков

Бисер Петков: Основният спор е каква да бъде индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и кой да я прави

Работната група с участието на всички заинтересовани институции обсъждат подготовката на нов Закон за хората с увреждания. Mинистърът на труда и социалната политика Бисер Петков очерта споровете: "Към момента основният спор, двете различни гледни точки, които се формират в работната група, е каква да бъде оценката, индивидуалната оценка на..

публикувано на 16.07.18 в 14:01
Президентът Доналд Тръмп разговаря с финландския си колега Саули Нинистьо в Хелзинки преди срещата с Владимир Путин.

Тръмп атакува „глупостта“ на предишната администрация преди срещата с Путин

Президентът Доналд Тръмп се устреми към първата си пълнокръвна среща с Владимир Путин днес, решен да установи добри лични отношения със стопанина на Кремъл, като твърдо каза, че само „глупостта“ на предишната администрация е виновна за сегашното лошо състояние на отношенията между САЩ и Русия, предаде АФП. Часове преди разговора в Хелзинки..

публикувано на 16.07.18 в 13:56