Проф. Румяна Стоилова: Участието на социолози във властта предполага по-широко гражданско участие в политиката

БГНЕС

Има тенденция повече социолози да правят крачка към политиката, коментира в предаването "Преди всички" проф. Румяна Стоилова – директор на Института за изследване на обществата и знанието към БАН.

Пример за това е социологът Румяна Бъчварова, която първо стана началник на кабинета на премиера при предишния мандат на ГЕРБ, а в настоящия мандат пое вицепремиерския пост и преди месеци стана министър на вътрешните работи. БСП пък издигна социолога Михаил Мирчев за кандидат за кмет на София.

Едно от уменията на социолозите е да изследват обществените нагласи. Това е важен опит и социолозите Румяна Бъчварова и Михаил Мирчев са именно от тази категория, подчерта проф. Стоилова:

Социолозите имат и друго предимство – да включват в политиката през неправителсвените организации групи в обществото, които са по-маргинализирани и които имат по-специфични интереси. В този смисъл аз очаквам от социолозите, че ще разширяват възможностите за гражданско участие. 

Проф. Румяна Стоилова смята, че местният вот ще доведе до преизбиране на успешните местни кметове:

Вече имаме модели, в които кметовете работят успешно с общинските съвети и успяват да направят видими за гражданите промените в своя град. Един втори мандат за всеки политик, който е на изборна позиция, означава, че политиката, която е водена, е правилна.

Цялото интервю с проф. Румяна Стоилова можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Национал-радикали ще събират подписи за Доходен съюз в страните от бившия Източен блок

По инициатива на унгарската партия "Движение за по-добра Унгария- „Йоббик“ стартира Европейска гражданска инициатива за Доходен съюз в страните от бившия Съветски блок, които са членове на Европейския съюз. Към нея, освен България, са се присъединили Полша, Естония, Латвия, Хърватия и Румъния.  До 22 май трябва да бъдат събрани 1 милион подписа и..

публикувано на 17.01.18 в 21:48
Бекир Боздаг

Турското правителство удължи извънредното положение в страната

Турското правителство удължи с още три месеца извънредното положение, въведено в страната след опита за преврат от лятото на 2016 година. Това съобщи вицепремиерът Бекир Боздаг . По-рано препоръка за продължаване на извънредното положение направи Съветът за национална сигурност на страната. В първото заседание на Съвета за тази година участваха..

публикувано на 17.01.18 в 21:41
Премиерът Андрей Бабиш говори на заседание на парламента във вторник, на което неговото правителство не получи вот на доверие.

Чешкият премиер подаде оставка

Ден след като не получи вот на доверие от парламента в Прага, чешкото правителство на Андрей Бабиш подаде оставка.  Очаква се президентът Милош Земан да спази обещанието си и да даде втори шанс на Бабиш да сформира коалиция. При гласуването вчера кабинетът беше подкрепен само от партията на Бабиш със 78 гласа. 117 депутати гласуваха против, като..

публикувано на 17.01.18 в 21:05
Виорика Дънчила

Румънският президент одобри кандидата за премиер на социалдемократите

Новият фаворит на румънската социалдемократическа партия - евродепутатът  Виорика Дънчила , беше номинирана от президента Клаус Йоханис за министър-председател на Румъния два дни след оставката на Михай Тудосе .  Йоханис обяви, че се съобразява с факта, че социалдемократите имат парламентарно мнозинство.  Тудосе е вторият премиер на северната ни..

публикувано на 17.01.18 в 21:01
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура

ООН организира преговори за Сирия преди конференцията в Сочи

Новият кръг от мирните преговори за Сирия ще се състои на 25 и 26 януари във Виена, предаде Франс прес, като цитира изявление на ООН.  Срещата предшества само с няколко дни друга конференция за Сирия, която ще се състои в руския курорт Сочи на 29 и 30 януари и се подготвя от Русия, Турция и Иран.  Специалният пратеник на ООН за Сирия  Стафан де Мистура..

публикувано на 17.01.18 в 20:51