Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България предлага декларация за границите на Балканите и разчита на Албания

Буяр Нишани и Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Като председател на процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа България има намерението да предложи приемането на съвместна декларация за неприкосновеност на границите на Балканите. Това обяви президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с президента на Албания Буяр Нишани, който е на посещение у нас.

Плевнелиев заяви, че страната ни разчита на подкрепата на Тирана за реализирането на трите основни приоритета на българското председателство на ПСЮИЕ - енергетика, енергийна свързаност и инфраструктурата. Плевнелиев добави за българската инициатива:

България ще продължи приемането на съвместни декларации за неприкосновеност на границите на Балканите. Разчитам на подкрепата на Албания за успешното реализиране на тази инициатива. 

На въпрос на БНР, защо Тирана не признава българското малцинство в Албания, президентът на страната Буяр Нишани отговори:

Ние сме открити и правата на националните малцинства в Албания са гарантирани. Албания е напълно открита за запазване на националната идентичност. Преди три години, когато имаше преброяване на населението на Албания, имаше графа за националните малцинства.

Двамата президенти констатираха, че икономическите ни отношения не отговарят на потенциала, който имат, подчертавайки важността на Коридор 8 и доизграждането на жп линията София - Скопие - Тирана - Дуръс. Плевнелиев каза, че българският бизнес има много сериозен интерес да  участва в изграждането на инфраструктурата на Албания и построяването на магистрала между страните ни. Според президента Плевнелиев България прави много сериозни стъпки, за да се свърже към енергийната мрежа между Албания, Косово, Черна Гора и Сърбия. Държавният ни глава обясни, че България е традиционен производител на ток и произвежда два пъти повече, отколкото има нужда, и изнася електроенергия за държавите в региона:

Искаме да има общоенергийна мрежа от гледна точка на доставки на газ. В момента се изгражда такъв пръстен между Албания, Косово, Черна Гора и Сърбия, като България ще направи много сериозни постъпки да се свърже, отбеляза още Плевнелиев.

Президентът на Албания Буяр Нишани коментира, че диверсификацията на различните източници е предизвикателство не само за нашите енергетики, но и за европейската като цяло:

Чрез проекта ТАП ще стане възможно пренасянето на газ от Албания към Северните Балкани и много от страните в региона вече проявиха готовност да се свържат към трасето, което преминава през нашата страна, посочи той.

Искаме също така да има и газова връзка, която ще мине по трансатлантическия петролопровод, и се радваме, че през 2018 г. това ще се случи, след като и България, и Албания ще се включат към ТАП, коментира Плевнелиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха процедурните пречки в Сената

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха с лекота процедурните пречки в Сената на Съединените щати. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници, бяха одобрени от долната камара на Конгреса в събота. За да бъдат придвижени към окончателно..

обновено на 24.04.24 в 05:19

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите за изборите на 9 юни

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват..

публикувано на 24.04.24 в 04:18

Президентски избори в Северна Македония

Избори за президент има днес в Република Северна Македония. За доверието на гласоподавателите се борят седем претенденти,  сред които настоящият държавен глава Стево Пендаровски и министърът на външните работи Буяр Османи. За първи път албанската опозиция в страната ще участва в избори с една обща кандидатура. Продължаването на евроинтеграционния..

публикувано на 24.04.24 в 04:06

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се е необезпокояван в центъра на Милано с цел да ограби родителите на децата, които, привлечени от..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31