Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече се печатат бюлетините за предстоящите избори

До 10 октомври избирателите могат да подават заявление да гласуват по настоящ адрес както на местния вот, така и на референдума. До 17 октомври е срокът, в който може да се поиска със заявление до кмета на общината отстраняване на грешка от избирателните списъци.

Бюлетините за вота вече се отпечатват. Помещенията, в които ще ги съхраняват областните администрации, ще бъдат охранявани. Машинното гласуване не се отменя, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Съгласно Изборния кодекс машинно гласуване трябва да има на изборите на 25 октомври. Обществената поръчка е прекратена от Министерския съвет, но днес председателят на ЦИК има информация от администрацията на Министерски съвет, че е в ход нова процедура и машинно гласуване ще има, посочи Нейкова.

Централната избирателна комисия разкрива 2 нови секции в чужбина за гласуване в националния референдум - в Босилеград, Сърбия, и в Санкт Петербург, Русия. В същото време се намаляват секции в Палма де Майорка, Испания, и в три града в Германия - Мюнхен, Кьолн и Франкфурт. Секцията в Бон се заличава заради липса на консулско представителство.

Там, където са намалени секциите, ще има разкрити секции в тези места, но българските граждани, които искат да гласуват в националния референдум, ще трябва да отидат в разкритата секция. А по отношение на заличената секция, която е в Бон, то ще трябва тези, които желаят да гласуват, да отидат в друг град, друго място, където е разкрита секция, за да може да гласуват, уточни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

259 секционни комисии за изборите в област Видин

259 секционни избирателни комисии са назначени в област Видин за местните избори и националния референдум на 25 октомври. Това каза временно изпълняващият длъжността областен управител на Видин Валери Димитров : "Секционните избирателни комисии на..

публикувано на 08.10.15 в 17:25

В община Сандански няма да бъде образувана подвижна избирателна секционна комисия за изборите на 25 октомври

В община Сандански няма да бъде образувана подвижна избирателна секционна комисия за изборите на 25 октомври – съобщи председателят на ОИК-Сандански – Елена Попова. В законовия срок, който изтече на 4 октомври, в Общинска администрация са постъпили..

публикувано на 07.10.15 в 10:45

Линка Тонева: Комбинирането на референдум с местни избори е риск

Референдумът остава в сянката на по-съществени за политическите елити теми. Това коментира в "Преди всички"  Линка Тонева  – експерт от "Прозрачност без граници".  Комбинирането на референдум с местни избори е риск. Важно е да чуваме аргументите "за" и..

публикувано на 07.10.15 в 10:44

Четири подвижни секционни избирателни комисии ще има в Община Перник за предстоящите избори

Една секция ще обслужва инвалидите в централната градска част, по една - селата Ярджиловци и Богданов дол и една - селата Дивотино, Драгичево, Студена, Големо Бучино и кметство „Калкас”.  Мобилните секции се образуват със заповед на кмета Иван..

публикувано на 08.10.15 в 09:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Конференция ще търси решение на пролема с прииждащите в Кипър сирийски мигранти

Увеличаващите се потоци сирийски мигранти от Ливан към Кипър и необходимите действия на ЕС за спирането им ще бъдат обсъдени на провеждащата се в Испания конференция на председателите на парламентите на страните-членки на Евросъюза. Въпросът за..

публикувано на 20.04.24 в 04:36

Украйна и Русия с интензивна размяна на удари през нощта

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове, съобщава губернаторът Вячеслав Гладков. Пуснатите от бепилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една..

публикувано на 20.04.24 в 04:26

Великобритания може да спре помощите за тези, които отказват работа повече от година

Британският премиер Риши Сунак обеща да спре социалните помощи на онези, които са годни за работа, но не са приели предложения до 12 месеца. Очертавайки плановете си за реформиране на системата за социално подпомагане, ако консерваторите спечелят следващите..

публикувано на 20.04.24 в 04:19

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52