Децата от българското училище в Лондон рисуват икони на българските Свети Будители

Снимка: schoolbgembassy.org.uk


Българското училище в Лондон посреща с поредица инициативи Деня на будителите. Тържествата започват с творческа работилница, в която децата от училището ще рисуват икони на българските Свети Будители. Гост на проявите е митрополитът на Централна и Западна Европа Антоний , представители на МОН и на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Директорът на училището Снежина Мечева каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“, че празникът традиционно се чества в българските училища зад граница.

Денят на будителите спокойно може да бъде наречен ден на учителите – учители по вяра, учители по духовност, по красота и култура, по борбата за свобода. Всички тези будители всъщност са наши учители по България. И ние, обикновените учители, бихме искали поне с малко да допринесем тази традиция да възкръсва, да продължава да я има, защото това, което правим, действително е да крепим България в световен мащаб.

Празничната програма е богата, увери Мечева. Тя съвпада с честването на 100-годишнината от рождението на Методи Кусев – основател на църковното настоятелство и на училището към църквата в Лондон.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тържествено отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

Честваме Деня на Независимостта на България. Празникът се отбелязва в цялата страна, като център на тържествата е Велико Търново, където преди 109години княз Фердинанд прочита манифеста за отхвърляне на васалната зависимост от Османската империя. В  страропрестолния град с военен ритуал на крепостта "Царевец" беше издигнато националното знаме..

публикувано на 22.09.17 в 11:15

Местен празник и кулинарна изложба "Есен в буркани" край село Осен

Край търговищкото село Осен днес започва празникът с изложба на местните читалища, който тази година  носи любопитното название   "Есен в буркани". Организаторите ще зарадват посетителите с  много дегустации и демонстрации, ще има, разбира се,  и народни танци и музика: Р азликата е, че тази година темата е с надслов "Есен в буркани". Ще има..

публикувано на 22.09.17 в 11:13

Доц. Ивайло Христов: Обявяването на Независимостта свидетелства за решимостта на младата тогава Трета българска държава

Смятам, че постепенно започваме да осъзнаваме и да разбираме какъв е този празник, защото той е свидетелство за решимостта, енергията и импулсите на младата тогава Трета вече българска държава и може да служи като пример и образец и за днешния политически елит - да отстоява интересите, независимостта и свободата на своето Отечество. Това отбеляза в..

обновено на 22.09.17 в 10:47

Христо Раянов: Абсурдите вдъхновяват сатирата

Христо Раянов , докторант по литература и кино, сценарист на телевизионни предавания и сериали и автор на книгата "Ами ако? България на три морета" гостува в "Хоризонт" в Деня на независимостта със своето чувство за хумор и с впечатляващото си усещане за парадокси, които съществуват, които можеха да се случат и които сами си създаваме, а после се..

публикувано на 22.09.17 в 10:18

Честваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

Днес се навършват 109 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд в църквата "Св. 40 мъченици", а след това е обявена и на крепостта "Царевец" в старопрестолния град. С този акт са отхвърлени окончателно претенциите на Османската..

обновено на 22.09.17 в 10:10