Децата от българското училище в Лондон рисуват икони на българските Свети Будители

Снимка: schoolbgembassy.org.uk


Българското училище в Лондон посреща с поредица инициативи Деня на будителите. Тържествата започват с творческа работилница, в която децата от училището ще рисуват икони на българските Свети Будители. Гост на проявите е митрополитът на Централна и Западна Европа Антоний , представители на МОН и на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Директорът на училището Снежина Мечева каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“, че празникът традиционно се чества в българските училища зад граница.

Денят на будителите спокойно може да бъде наречен ден на учителите – учители по вяра, учители по духовност, по красота и култура, по борбата за свобода. Всички тези будители всъщност са наши учители по България. И ние, обикновените учители, бихме искали поне с малко да допринесем тази традиция да възкръсва, да продължава да я има, защото това, което правим, действително е да крепим България в световен мащаб.

Празничната програма е богата, увери Мечева. Тя съвпада с честването на 100-годишнината от рождението на Методи Кусев – основател на църковното настоятелство и на училището към църквата в Лондон.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варна отбелязва своя празник

Варна отбелязва своя празник в деня на Свето Успение Богородично. В морската столица 15 август е неработен. Празникът традиционно започна с тържествена Света литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в катедралния храм. Стотици хора присъстваха на литургията. Хората се поклониха на чудотворната икона на Света..

публикувано на 15.08.18 в 15:30

Има опасност да рухне и останалата част от моста в Генуа

Има опасност останалата част от моста "Моранди" в Генуа да падне. Управителят на област Лигурия Джовани Тоти и кметът на Генуа Марко Бучи казаха, че може да се наложи сградите под моста "Моранди" да бъдат съборени, защото има вероятност виадуктът да бъде разрушен. В момента се търси алтернатива за 311 семейства. Според експерти,..

обновено на 15.08.18 в 15:14

Мартин Димитров иска външна независима проверка за срива на Търговския регистър

Целта ни е изборите да станат по-честни, а изборният процес – по-прозрачен. Това заяви в предаването „12+4“ бившият депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров. Той заедно със своя колега Петър Славов внесоха жалба, след която Административният съд в София излезе с решение на 1 август, според което в 6-месечен срок ЦИК трябва да въведе..

публикувано на 15.08.18 в 15:07

Разбиха голям канал за внос на нелегални цигари

Агенция "Митници" и "Гранична полиция" разбиха голям канал за внос на нелегални цигари. При съвместна акция в София и Бургас са установени голямо количество цигари от неизвестна марка в България. Те са се съхранявани в складове в покрайнините на София. Началникът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов уточни: “След извършените действия..

публикувано на 15.08.18 в 14:56

Инж. Йовчев: Чрез тол системата след 10 години отново ще имаме пътища на средно европейско ниво

След трагичния случай в Генуа не може да се правят генерални изводи и да се плашим, че мостовете са опасни. Това заяви в предаването „12+4“ инж. Румен Йовчев - експерт по мостостроителство и поддържане на съоръжения. „Мостовете се оразмеряват за най-висока степен на земетръс за региона, в който се строят. Нашият регион е 9-а степен и съответно..

публикувано на 15.08.18 в 14:28