Децата от българското училище в Лондон рисуват икони на българските Свети Будители

Снимка: schoolbgembassy.org.uk


Българското училище в Лондон посреща с поредица инициативи Деня на будителите. Тържествата започват с творческа работилница, в която децата от училището ще рисуват икони на българските Свети Будители. Гост на проявите е митрополитът на Централна и Западна Европа Антоний , представители на МОН и на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Директорът на училището Снежина Мечева каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“, че празникът традиционно се чества в българските училища зад граница.

Денят на будителите спокойно може да бъде наречен ден на учителите – учители по вяра, учители по духовност, по красота и култура, по борбата за свобода. Всички тези будители всъщност са наши учители по България. И ние, обикновените учители, бихме искали поне с малко да допринесем тази традиция да възкръсва, да продължава да я има, защото това, което правим, действително е да крепим България в световен мащаб.

Празничната програма е богата, увери Мечева. Тя съвпада с честването на 100-годишнината от рождението на Методи Кусев – основател на църковното настоятелство и на училището към църквата в Лондон.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автобус с туристи се запали в движение по пътя Черноморец - Бургас

Автобус с туристи се запали в движение по пътя Черноморец - Бургас тази сутрин. Инцидентът е възникнал малко преди 07.00 сутринта по главния път Черноморец-Бургас.   Автобусът е превозвал 10 руски туристи, които е трябвало да стигнат до бургаското летище, за да хванат полета си, обясни говорителят на Бургаската полиция Цветелина Рандева :..

обновено на 28.07.17 в 09:18
Йерусалим

Ограничават достъпа до джамията "Ал Акса" в Йерусалим

Израелските власти забраниха достъпа до джамията „Ал Акса“ за мъже под 50 години. Мярката се смята за превантивна преди традиционната петъчна молитва, първата, след като израелската полиция премахна металните детектори на Храмовия хълм в Йерусалим, предизвикали бойкот от мюсюлманското население. От съображения за сигурност затворени остават и улици в..

публикувано на 28.07.17 в 09:01

Двeте българки, задържани в Турция по подозрение в тероризъм, остават в ареста

В турски арест остават двете българки, задържани по подозрение в тероризъм. Следствените действия продължават и засега не е ясно дали срещу тях ще бъде повдигнато обвинение или ще бъдат освободени. По време на ареста българките са били на лятна ваканция в курорта Дидим, разположен на около 200 километра южно от Измир, а сигналът за..

обновено на 28.07.17 в 08:48

Весислава Иванова: Поправките в ЗСВ обслужват настоящите членове на Висшия съдебен съвет

Ще се обърнем към президента с призив той да върне за обсъждане в Народното събрание Закона за съдебната власт. Това каза в предаването „Преди всички“ Весислава Иванова , говорител на Съюза на съдиите: Останаха т.нар. кариерни бонуси. Предвижда се сегашните членове на Висшия съдебен съвет, след изтичане на мандата им, както и членовете на..

публикувано на 28.07.17 в 08:40

Китайски милиардер отива в затвора заради подкупване на служители на ООН

Китайски милиардер е признат за виновен от съд в Ню Йорк за подкупване на служители на ООН. Между 2010 и 2015 година 69-годишният Нгъ Лап Сен е дал стотици хиляди долари на двама посланици, за да подкрепят проекта му за построяване на конферентен център на световната организацията в Макао. Присъдата ще бъде оповестена по-късно. По случая..

публикувано на 28.07.17 в 08:23