Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени ще задължат банките да предоставят предварително график за поскъпването на кредита

Снимка: БТА

Банките да обясняват как ще поскъпва един кредит още преди подписването на договора - това е записано в проекта на Закон за ипотечните кредити, който трябва да бъде приет заради европейските изисквания.

Европейската директива, заради която се налагат законовите промени, почти изцяло вече действа в българското законодателство. Най-важната част от нея е възможността да погасяваме предсрочно ипотечните си кредити без оскъпяване, която вече съществува у нас и дори доведе до масово предоговаряне на кредити. И друга важна част, която е новост за българския пазар, а именно - график за поскъпването на вноските още преди подписването на договора.

Банките ще бъдат задължени да дават богата и  широка, обстойна и детайлна информация, която да ориентира по-добре кредитополучателите. Например, ще има информация какво ще се случи с дадения кредит, ако лихвеният процент се увеличи заради външните условия, какви са рисковете, които хората биха поели в такава ситуация, дали е разумен рискът, който те поемат дългосрочно, поясни Петър Андронов, председател на Банковата асоциация у нас.

Банките трябва да са внимателни с кредитирането, защото съществува опасност от подценяване на риска заради свръхликвидността на системата и необходимостта от инвестиране на ресурс, допълни Андронов, като подчерта, че хората също трябва да оценяват риска:

Хората имат нужда от време да получат увереност и сигурност, че ситуацията е стабилна и да предприемат каквато и да е стъпка. По-добре да не бързат и по-добре да вземат премислено решение или да са спокойни.

Банките вече ще могат да дават съвети на потребителите, което обаче ще струва пари, обясни още председателят на Асоциацията на банките: 

И после, ако си дал грешен съвет, носиш отговорност - това е смисълът.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират парното в София в последния ден на месеца

"Топлофикация" - София съобщи, че заради рязкото затопляне започва поетапно изключване на отоплението от 31 март. Потребителите, които искат да ползват отопление, могат да подадат заявления в клиентските центрове на дружеството в столицата. Топлофикационното дружество във Велико Търново също приключва отоплителния сезон и от 1 април..

публикувано на 29.03.24 в 11:00
Юлиян Петров

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?

Мисля, че е нормално образователната институция да има тази автономност, която е свързана със закона и да може да налага такси за някои от професиите. Това мнение сподели Юлиян Петров, председател на конфедерация „Образование“ в КТ „Подкрепа“ в интервю пред БНР. В предаването „Преди всички“ той коментира таксите за второ явяване на..

публикувано на 29.03.24 в 10:57
Снимката е илюстративна

Тест за въздушна опасност на 1 април в София

На 1 април от 11 часа ще се извърши тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при въздушна опасност на територията на Столична община. Тестът ще бъде за оповестяване при въздушна опасност. Ръководител на  дейностите за тестовото   предупреждение и оповестяване  е Главна дирекция Пожарна..

публикувано на 29.03.24 в 10:54
Венко Сабрутев

ПП-ДБ с проект за парламентарна комисия за пътната карта на "Турски поток"

От ПП-ДБ обявиха, че днес са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на "Турски поток". "Темата "Турски поток" беше част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Те отказваха да включат тази тема в дневния ред на Народното..

публикувано на 29.03.24 в 10:18

Земетресение е усетено и в Девин

Земетресение с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер разлюля Девин, малко след 8.30 ч. Трусът е бил усетен хоризонтално и с бучене. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, епицентърът е бил между Девин и Пазарджик, на дълбочина 5 км.  Трусът е бил усетен и в община Сърница, съобщиха от местната..

публикувано на 29.03.24 в 10:07
Бойко Борисов

Борисов: Мераклии за премиери има и президентът е отговорен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази увереност, че няма да се стигне до конституционна криза заради новата процедура по назначаване на служебно правителство от страна на президента. Той отказа да коментира друг казус  - следствие от конституционните промени – застъпването за 10 дни на сега действащия и на новия парламент, и прехвърли..

публикувано на 29.03.24 в 09:54

Край на хартиените рецепти за антибиотици – противоречията обаче остават

Българският фармацевтичен съюз не смята, че трябва да има изключения и изписването на антибиотик да бъде възможно и на хартия . Това заяви пред БНР председателят му Димитър Маринов.  От 1 април отпада вариантът за предписване на антибиотик с хартиена рецепта и по последни данни на Здравното министерство не се предвиждат изключения. Последен..

публикувано на 29.03.24 в 09:52