Съдът оправда бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова

Съдът даде ход на процеса срещу Сергей Станишев

| обновено на 15.12.15 в 19:11
Емилия Масларова
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова беше оправдана за присвояване на над 10 милиона лева от ремонта на социален дом в Стара Загора. Решението на Софийският градски съд (СГС) дойде пет години след започването на делото, по което оправдани бяха и останалите петима подсъдими.

Бивш заместник на Масларова, главен секретар в Министерство на социалната политика през периода 2005-2007 година, семеен приятел на Масларова и Старозагорски бизнесмен са останалите съпроцесници на екссоциалния министър от времето на Тройната коалиция. След идването на първото правителство на Бойко Борисов започна ревизия на работата на кабинета на Тройната коалиция на Сергей Станишев, като така Емилия Масларова стана обвиняема за т.нар. златен ремонт на социалния център в Стара Загора.

Съдът ги оправда за длъжностно престъпление и присвояване на пари от ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора, като с това категорично не се съгласи прокурор Калин Софиянски, според когото няма как да няма престъпление, след като ремонта на дома е струвал 10 000 000 лева, а Министерството на труда и социалната политика тогава е платило над 19 000 000 лева.

При условие, че всички доказателства са събрани по надлежния ред, това означава, че при тези факти, прокуратурата е единствената, която си мисли, че има престъпление, а всъщност няма. С това не съм съгласен,  допълни Софиянски по повод решението на съдията по делото Димитрина Ангелова.


Съдът се произнася по обвинителния акт такъв, какъвто му е даден от прокурора. И не само, че няма задължения, но му е и забранено, защото тогава би престанал да бъде арбитър и ще влезе в ролята на обвинителя,
 възрази адвокатът на Масларова Ина Лулчева.


Софиянски обаче ще очаква от Софийския апелативен съд да прочете по обратен начин доказателствата и ако не за най-тежкото обвинение, присвояване на пари, да осъди подсъдимите за по-леко престъпление, каквато възможност закона давал на съда.

Защото не е възможно, когато едно строителство струва 8 000 000, а държавата предоставя за това строителство 19 000 000, това да не е никакво нарушение и никакво престъпление,  подчерта прокурор Софиянски, като призна, че по знаковите дела често е стига до разминавания между очаквания на присъдите и решенията на съда, но защо се получава така, държавният обвинител отказа да коментира.

Когато обръщаме логиката на процеса, не дело за престъплението, за което да обвиним човек, а дело за човека, на когото търсим да измислим престъпление, те ще свършват по този начин. Обречени са,  заяви по този повод адвокат Лулчева.

За сметка на държавата остават разноските по делото в размер на 25 000 лева. СГС също така свали обезпечителните мерки над имуществото на всички подсъдими и отмени паричните им гаранции, като ги претрансформира в "подписка".

Според адвокат на Емилия Масларова, оправдателната присъда е правилна, защото първо - не е работа на един министър да следи цените на плочките, например и  да преценява кои са по-евтини и второ - обществената поръчка за ремонт на социалния дом в Стара Загора е била потвърдена от Административния съд.

Не е работа на прокуратурата да се меси в законни търговски сделки, смята още Лулчева.

Нито един от подсъдимите и адвокатите не пожела да коментира оправдателните присъди. Единственият коментар беше на прокуратурата и той е категоричен, че ще се протестират оправдателните присъди.

Делото, почти шест години след началото на разследването, продължава нагоре по инстанциите.

Междувременно днес бе даден ход на делото срещу бившия премиер Сергей Станишев за 7-те загубени секретни документа. Разследването е от 2006 година, обаче едва днес успя да тръгне по същество. Делото ще се води през следващата година, като бяха насрочени 9 заседания, на които ще бъдат разпитвани хора, които могат да кажат онова, което знаят за изчезването на тези 7 секретни доклада.

Предстоят разговори на свидетели до април догодина, като един от тях е настоящият премиер Бойко Борисов. Именно той през 2010 година подаде сигнал срещу Станишев и прокуратурата започна да го разследва.

Подробности чуйте в звуковите файлове.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33