Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полският президент подписа спорния медиен закон

Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда подписа спорния закон за обществените медии, съобщи неговата говорителка Малгожата Садурска, цитирана от Франс прес. По думите й за президента е важно обществените медии да са безпристрастни, обективни и надеждни.

Законът, който беше разкритикуван от опозицията и предизвика безпокойство в Европейския съюз, поставя обществените радио и телевизия под контрола на правителството на консерваторите.
По-рано председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да се стигне до замразяването на правото на глас на Полша в Съвета на ЕС:
Да не драматизираме прекалено. Въпросът е важен, но отношенията ни с Полша трябва да са добри и приятелски. Подходът ни е изцяло конструктивен. Няма да наказваме Полша.
Заместник-председателят Франс Тимерманс заяви, че още няма отговор на изпратените от него писма за спорните законодателни промени
Един от най-големите успехи на Европа в последните десетилетия е трансформацията на новите държави-членки - преходът на страните от Централна и Източна Европа от диктатура към демокрация, коментира Тимерманс. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Европа срещу новия медиен закон в Полша

Четири организации за защита свободата на медиите внесоха жалба в Съвета на Европа срещу новоприетия в Полша закон, засягащ управлението на обществените медии. Според правозащитните организации този закон застрашава независимостта на полските..

публикувано на 05.01.16 в 10:15
Гюнтер Йотингер

Йотингер предупреди Полша, че ще задейства процедура за отнемане на правото й на глас в Съвета на Европа

След протеста на полското радио Йединка и Европейската комисия отправи предупреждение към властите в Полша заради спорния медиен закон, приет в края на 2015-а година. Европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество Гюнтер Йотингер предупреди..

публикувано на 03.01.16 в 08:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:35

Мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на..

публикувано на 25.04.24 в 13:31
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

Стокообменът между България и Украйна е достигнал 3 млрд. долара

Украинският първи заместник министър-председател Юлия Свириденко благодари на България за подкрепата за Киев и покани българския бизнес за инвестиции в страната ѝ. Това стана чрез онлайн обръщение по време на Българо-украински бизнес форум у нас.  В..

публикувано на 25.04.24 в 13:24
Иван Таков

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет. Това решение е взето единодушно тази сутрин на заседание на групата на Местната коалиция, на което не присъстваха Диана Тонова и Иван..

публикувано на 25.04.24 в 13:23
Благовест Георгиев

ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, който предизвика леко пътно транспортно произшествие в София, от което избяга, да се оттегли от Столичния общински съвет. За това призоваха колегите му от ПП-ДБ-Спаси София - групата, от която беше част и той...

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.  Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ",..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44