Весислава Иванова: Изборът на Димитър Узунов е напълно непонятен и срамен за гилдията

Снимка: БГНЕС

Съюзът на съдиите в България излезе с отворено писмо до министър-председателя, опирайки се на неговата позиция, че изпълнителната власт не бива да се намесва в работите на съдебната.

В отвореното писмо съдиите приканват Бойко Борисов да изрази отношението си към действията на неговия съветник Яне Янев, като или потвърди, че те са съгласувани с него, или се разграничи от тях, като вземе необходимите мерки Янев да понесе своята отговорност.

Съдиите призовават още Яне Янев да направи публично достояние източника на есемеса за случващото се на заседанието на Висшия съдебен съвет на 14-и януари, което съобщение самият той каза, че е препратил на Бойко Борисов.

Ако г-н Борисов е искрен в твърдението си, че не се меси в работата на съдебната власт и не определя какви кадрови решения да се вземат във ВСС, да подходи отговорно, така, както се полага на един истински държавник и да освети човека, който е изпратил есемеса до неговия съветник Яне Янев, призова в предаването „Преди всички“ Весислава Иванова от Съюза на съдиите в България.

Извън съмнение е, че някой във ВСС няма достойнство да стане и да признае това, което е направил, както е извън съмнение, че такъв човек няма място във Висшия съдебен съвет. Не само заради това, което направи, а и защото явно лъже, каза още тя.

Според Весислава Иванова с вадене на разпечатки от телефоните проблемът няма да бъде решен, а разпечатката на Узунов /бел.ред. членът на ВСС Димитър Узунов/ едва ли би установила нещо, най-малкото защото изключва и други лица от възможния кръг.

Доколкото е извън съмнение, че никой от Съвета няма да си признае, призовавам г-н Борисов да освети този факт, заяви Весислава Иванова.

Тя коментира и избора на Димитър Узунов за представляващ ВСС:

Дали е провокация, какво точно се цели, кой стои зад тези действия, аз не се наемам да реализирам, тъй като нищо не е ясно и нищо не е на светло. Има проблем с разделението на властите и това е очевидно. То се извежда от всички скандали, които се случиха напоследък, паради което наистина не мога да кажа, какво точно стои зад подобен ход на ВСС. Като магистрат мога само да отбележа, че за мен той е напълно непонятен и срамен за гилдията. Ако тези хора олицетворяват съдебната система, то очевидно имаме голям проблем.

Весислава Иванова каза, че има сериозни съмнения относно по-нататъшното функциониране на ВСС в този състав, защото малцинството в него не може да формира решения по нито един важен въпрос.

Цялото интервю с Весислава Иванава можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33