Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Иванова: Изборът на Димитър Узунов е напълно непонятен и срамен за гилдията

Снимка: БГНЕС

Съюзът на съдиите в България излезе с отворено писмо до министър-председателя, опирайки се на неговата позиция, че изпълнителната власт не бива да се намесва в работите на съдебната.

В отвореното писмо съдиите приканват Бойко Борисов да изрази отношението си към действията на неговия съветник Яне Янев, като или потвърди, че те са съгласувани с него, или се разграничи от тях, като вземе необходимите мерки Янев да понесе своята отговорност.

Съдиите призовават още Яне Янев да направи публично достояние източника на есемеса за случващото се на заседанието на Висшия съдебен съвет на 14-и януари, което съобщение самият той каза, че е препратил на Бойко Борисов.

Ако г-н Борисов е искрен в твърдението си, че не се меси в работата на съдебната власт и не определя какви кадрови решения да се вземат във ВСС, да подходи отговорно, така, както се полага на един истински държавник и да освети човека, който е изпратил есемеса до неговия съветник Яне Янев, призова в предаването „Преди всички“ Весислава Иванова от Съюза на съдиите в България.

Извън съмнение е, че някой във ВСС няма достойнство да стане и да признае това, което е направил, както е извън съмнение, че такъв човек няма място във Висшия съдебен съвет. Не само заради това, което направи, а и защото явно лъже, каза още тя.

Според Весислава Иванова с вадене на разпечатки от телефоните проблемът няма да бъде решен, а разпечатката на Узунов /бел.ред. членът на ВСС Димитър Узунов/ едва ли би установила нещо, най-малкото защото изключва и други лица от възможния кръг.

Доколкото е извън съмнение, че никой от Съвета няма да си признае, призовавам г-н Борисов да освети този факт, заяви Весислава Иванова.

Тя коментира и избора на Димитър Узунов за представляващ ВСС:

Дали е провокация, какво точно се цели, кой стои зад тези действия, аз не се наемам да реализирам, тъй като нищо не е ясно и нищо не е на светло. Има проблем с разделението на властите и това е очевидно. То се извежда от всички скандали, които се случиха напоследък, паради което наистина не мога да кажа, какво точно стои зад подобен ход на ВСС. Като магистрат мога само да отбележа, че за мен той е напълно непонятен и срамен за гилдията. Ако тези хора олицетворяват съдебната система, то очевидно имаме голям проблем.

Весислава Иванова каза, че има сериозни съмнения относно по-нататъшното функциониране на ВСС в този състав, защото малцинството в него не може да формира решения по нито един важен въпрос.

Цялото интервю с Весислава Иванава можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В превозното срество е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.  Единият от сънародниците..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54