Б. Гяурова: Докладът на ЕК за правосъдието е обективно-критичен и различен

За първи път Брюксел излиза от абстрактния си бюрократичен език и посочва много конкретни дефицити в осъществяването на съдебната реформа
Биляна Гяурова
Снимка: Капитал

Два дни след доклада на Европейската комисия правосъдният министър обяви, че свиква за днес първото заседание на създадения наскоро Съвет по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа.

Член на този съвет е директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова. В предаването "Преди всички" тя подчерта, че целта на Съвета е да координира, да съветва и прави мониторинг и изрази надежда, че новият орган ще работи реално и няма да е изпразнен от съдържание:

Аз все пак съм оптимист, защото новият министър на правосъдието, г-жа Захариева, каза, че ще положи абсолютно всички усилия, за да поддържа конструктивен диалог между всички участници в процеса, свързан с осъществяване на съдебната реформа докрай. Това беше една от мотивациите на Българския институт за правни инициативи да се кандидатира за член на този Съвет. Същевременно имам и притеснения, защото за първи път подобен съвет не е към Министерството на правосъдието, а е като Съвет към Министерския съвет. Това за мен малко претрупва и пренатоварва неговата роля.

Биляна Гяурова посочи, че в постановлението, с което е създаден Съветът по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа, са вкарани точки, които излизат от правомощията му:

Вижда ми се странно такъв консултативен орган да прилага мерки за финансово осигуряване за реализиране на дейностите, както и да прави предложения, които са свързани с обновяване на стратегията, по простата причина, че това по някакъв начин би нарушило устойчивостта на самия документ, който беше приет и от парламента.

В коментар за доклада на Европейската комисия Биляна Гяурова заяви:

Това е един хубав доклад, защото е обективно-критичен, защото е различен. За първи път Брюксел излиза от абстрактния си бюрократичен език и посочва много конкретни дефицити в осъществяването на съдебната реформа.

Цялото интервю с Биляна Гяурова можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бекир Боздаг

Турското правителство удължи извънредното положение в страната

Турското правителство удължи с още три месеца извънредното положение, въведено в страната след опита за преврат от лятото на 2016 година. Това съобщи вицепремиерът Бекир Боздаг . По-рано препоръка за продължаване на извънредното положение направи Съветът за национална сигурност на страната. В първото заседание на Съвета за тази година участваха..

публикувано на 17.01.18 в 21:41
Премиерът Андрей Бабиш говори на заседание на парламента във вторник, на което неговото правителство не получи вот на доверие.

Чешкият премиер подаде оставка

Ден след като не получи вот на доверие от парламента в Прага, чешкото правителство на Андрей Бабиш подаде оставка.  Очаква се президентът Милош Земан да спази обещанието си и да даде втори шанс на Бабиш да сформира коалиция. При гласуването вчера кабинетът беше подкрепен само от партията на Бабиш със 78 гласа. 117 депутати гласуваха против, като..

публикувано на 17.01.18 в 21:05
Виорика Дънчила

Румънският президент одобри кандидата за премиер на социалдемократите

Новият фаворит на румънската социалдемократическа партия - евродепутатът  Виорика Дънчила , беше номинирана от президента Клаус Йоханис за министър-председател на Румъния два дни след оставката на Михай Тудосе .  Йоханис обяви, че се съобразява с факта, че социалдемократите имат парламентарно мнозинство.  Тудосе е вторият премиер на северната ни..

публикувано на 17.01.18 в 21:01
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура

ООН организира преговори за Сирия преди конференцията в Сочи

Новият кръг от мирните преговори за Сирия ще се състои на 25 и 26 януари във Виена, предаде Франс прес, като цитира изявление на ООН.  Срещата предшества само с няколко дни друга конференция за Сирия, която ще се състои в руския курорт Сочи на 29 и 30 януари и се подготвя от Русия, Турция и Иран.  Специалният пратеник на ООН за Сирия  Стафан де Мистура..

публикувано на 17.01.18 в 20:51

Посредникът на ООН е обнадежден относно спора за името между Македония и Гърция

Посредникът на ООН Матю Нимиц заяви, че е „силно обнадежден“ след днешните преговори в Ню Йорк между представителите на Македония и Гърция за името на бившата югославска република. Вярвам, че както в Атина, така и в Скопие имаме държавни ръководители, които истински желаят решение на спора, блокиращ влизането на Македония в НАТО и Европейския съюз ,..

публикувано на 17.01.18 в 20:48