Б. Гяурова: Докладът на ЕК за правосъдието е обективно-критичен и различен

За първи път Брюксел излиза от абстрактния си бюрократичен език и посочва много конкретни дефицити в осъществяването на съдебната реформа
Биляна Гяурова
Снимка: Капитал

Два дни след доклада на Европейската комисия правосъдният министър обяви, че свиква за днес първото заседание на създадения наскоро Съвет по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа.

Член на този съвет е директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова. В предаването "Преди всички" тя подчерта, че целта на Съвета е да координира, да съветва и прави мониторинг и изрази надежда, че новият орган ще работи реално и няма да е изпразнен от съдържание:

Аз все пак съм оптимист, защото новият министър на правосъдието, г-жа Захариева, каза, че ще положи абсолютно всички усилия, за да поддържа конструктивен диалог между всички участници в процеса, свързан с осъществяване на съдебната реформа докрай. Това беше една от мотивациите на Българския институт за правни инициативи да се кандидатира за член на този Съвет. Същевременно имам и притеснения, защото за първи път подобен съвет не е към Министерството на правосъдието, а е като Съвет към Министерския съвет. Това за мен малко претрупва и пренатоварва неговата роля.

Биляна Гяурова посочи, че в постановлението, с което е създаден Съветът по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа, са вкарани точки, които излизат от правомощията му:

Вижда ми се странно такъв консултативен орган да прилага мерки за финансово осигуряване за реализиране на дейностите, както и да прави предложения, които са свързани с обновяване на стратегията, по простата причина, че това по някакъв начин би нарушило устойчивостта на самия документ, който беше приет и от парламента.

В коментар за доклада на Европейската комисия Биляна Гяурова заяви:

Това е един хубав доклад, защото е обективно-критичен, защото е различен. За първи път Брюксел излиза от абстрактния си бюрократичен език и посочва много конкретни дефицити в осъществяването на съдебната реформа.

Цялото интервю с Биляна Гяурова можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Аятолах Али Хаменей

Хаменей: Би било "явна грешка" да се преговаря със САЩ

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че би било "явна грешка" да се преговаря със Съединените щати, тъй като не може да се разчита на Вашингтон, предаде Ройтерс. "На думата, дори на подписа на американците не може да се разчита, така че преговори с Америка няма да доведат до нищо", е заявил Хаменей на среща с представители на иранското..

публикувано на 21.07.18 в 16:11

ГЕРБ заподозря БСП в сценарий за възпрепятстване на полицията в региона на чумата

На извънреден брифинг от ГЕРБ заподозряха БСП в сценарий за възпрепятстване на действията на полицията в региона на заразата с чумата с цел предизвикване на обществено напрежение. На брифинга беше пуснат запис на лице с името Тодор Атанасов, който дава указания: „Пътувате натам, спирате по пътища. Говорих с Корнелия Нинова и тя каза – който..

обновено на 21.07.18 в 16:10
Пабло Касадо

Пабло Касадо наследи Мариано Рахой начело на испанската Народна партия

Испанската консервативна Народна партия избра 37-годишния Пабло Касадо за наследник на Мариано Рахой, след като бившият премиер беше остранен чрез вот на недоверие през юни, предаде Франс прес. Преди обявяването на официалните резултати съперничката на Касадо за висшия пост Сорая Саенс де Сантамария обяви пред журналисти, че няма как да спечели..

публикувано на 21.07.18 в 16:09
Корнелия Нинова

БСП представя нов модел на управление на страната

БСП представя в София нов модел на управление на страната. Проектът е озаглавен „Визия за България“. Събитието се провежда в Националния дворец на културата. Ясна заявка за разумно и добро управление на държавата в интерес на хората – така БСП определиха визията за България. Партийният документ е цялостна програма за управление на страната във..

обновено на 21.07.18 в 16:04
Заев и Ципрас

Повече от 40 известни личности от Европа и САЩ подкрепиха с открито писмо Договора между Македония и Гърция

Над 40 известни личности от Европа и САЩ подкрепиха с открито писмо Договора между Македония и Гърция за разрешаване на спора за името. В писмото, публикувано в днешния брой на британския вестник "Гардиън", се подчертава, че "договорът уважава достойнството и на двата народа и правото им на самоопределение". Под документа са се подписали учени от..

публикувано на 21.07.18 в 13:54