Бойко Маринков: Намираме се в ключово време за развитието на кризата в Сирия

Разрушения в Алепо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Намираме се в ключово време за развитие на кризата в Сирия, заяви в предаването „12+3“ Бойко Маринков от Института по балканистика към БАН.

Той посочи, че отношенията между Москва и сирийските кюрди са преминали в нова фаза:

На 10-и февруари ще бъде отворено бюро на сирийската партия „Демократичен съюз“ в Москва, с което общо взето се легализират окончателно връзките между Москва и сирийските кюрди.

Намираме се на най-ниската точка в отношенията между Русия и Турция. При тази ситуация опитите на турската страна да вдъхне проява на някаква европейска солидарност по проблемите на бежанците ми се струва доста пресилена, дори нереалистична. Разходите стават огромни, а и пропагандата по отношение на бежанците е доста изострена, коментира Бойко Маринков.

Според него много важни ще са преговорите в Мюнхен в края на седмицата, където се очаква да се избистри поведението спрямо сирийската криза.

Към България вървят сигнали за възможна бежанска катастрофа, смята Маринков:

Това, което се случва периодично със залавянето на определени групи - едната е чисто мъжка, група от 30-40 души, която е заловена на 50 километра от границата и в същото време това, което се случи вчера, с жертвите, които бяха дадени от страна на деца и жени са сигнали, които много бързо трябва да бъдат разчетени от българското ръководство. Тези сигнали са, че срещу България може да бъде проведена не бежанска атака, а пропагандна кампания за изключително нехуманното отношение към бежанците.

Бойко Маринков коментира, че на днешното посещение на канцлера на Германия Ангела Меркел в Турция трябва да се гледа като на опит да бъде спасен имиджът й.

Цялото интервю с Бойко Маринков можете да чуете в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33