Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До днес може да се обжалват окончателните решения на синдиците на КТБ за признатите вземания от кредиторите

Снимка: БГНЕС

Днес изтича срокът, в който може да се обжалват окончателните решения на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) за признатите вземания от кредиторите. След като списъците бяха публикувани миналата седмица, бяха направени над 500 възражения, по които има становища на синдиците. Именно тези становища могат да бъдат обжалвани в съда по несъстоятелността, а именно – в Софийския градски съд.

Още след като синдиците разпратиха окончателните си становища по оспорените вземания, пред "Хоризонт" Вера Ахундова от сдружение "Ние, гражданите" прогнозира множество дела:

Това, което следва, е една вълна от възражения и абсолютно затлачване на съдебната система. Нямаме съмнения за поръчковото решение на тези дела в бъдеще време.

Множеството възражения няма да спрат осребряването на имуществото на КТБ. Проблемът е, че вече осребреното имущество няма да може да отиде при реалните си собственици:

Ето, например, има десетки хора, които неправомерно са поставени в ред 7-и на разпределение на сумите. Ако те спечелят делата, а сумите вече са изплатени, няма вариант да заставим някого да набира отново суми или да преразпределя, за да изплати тези суми, обясни Ахундова.

Вложители в КТБ и с гарантирани влогове водят дела, но срещу БНБ. Тяхната претенция е, че парите им са изплатени с голямо забавяне заради късното отнемане на лиценза на банката. По този показател вече има едно спечелено дело, но само на първа инстанция.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Вазов: Голяма грешка беше ликвидирането на КТБ

Грешка беше да се ликвидира КТБ, каза в "Преди всички" проф. Григорий Вазов , член на Фискалния съвет към парламента и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси: Ресурсът, който обществото щеше да изразходва за възстановяване на..

публикувано на 16.02.16 в 09:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците..

публикувано на 19.04.24 в 21:19