Проф. Георги Димитров: Механизмът за проверка на ЕК не трябва да се премахне, а да се подобри

Снимка: БГНЕС

Дискусия "Жан-Клод Юнкер, България и защита на върховенството на правото" ще се проведе днес в представителството на Европейската комисия. Събитието е организирано от "РискМонитор", а поводът е това, че наскоро Юнкер обяви, че е много вероятно Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне за Румъния, а за България да остане, докато не изпълни целите си.

Един от хората, които се занимават експертно с този въпроси, е проф. Георги Димитров. В предаването "Преди всички" той коментира, че има съпротива, напоследък силно изразена в България, някой отвън да наблюдава какво се случва в двете балкански страни.

Този механизъм трябваше да подпомага страните, при положение че те искат да провеждат съдебна реформа и да се борят с корупцията. В самия дизайн на този механизъм не е допускано изобщо, че може да има систематична политическа съпротива срещу каквато и да било реформа в съдебната система и да се провеждат реално действащи механизми за борба с корупцията, допълни проф. Димитров.

По думите му големият проблем на Механизма за сътрудничество и проверка е, че той не разбира за какво става дума на терена на корупцията по високите етажи на властта:

Изхожда се от допускането, че отделни персони злоупотребяват с възможностите, с които разполагат. Изобщо не се допуска, че в страни като България и Румъния, без да са само двете, има систематична връзка между сивата икономика, покровителствана от определени политически среди, които са свързани с криминални среди, и това корумпира цялата съдебна система. Докато тази систематична връзка, която ние напоследък наричаме моделът "КОЙ", не бъде променена, няма как да има резултати. Така че опитът да се каже, че Румъния е по-добре от България, защото има осъдени прокурори, политици, всъщност подминава реалния проблем – успя ли Механизмът за сътрудничество и проверка да промени структурните основания за политическа корупция. Отговорът е – не.

Осем години механизмът не постига целите си, но това не е повод да се премахне, а да се подобри, смята проф. Димитров.

Той каза, че идеята на днешната дискусия е да се сформира консорциум от заинтересовани граждански организации, които да партнират с Европейската комисия и да насочат нейното внимание към онези проблеми, които трайно биха подобрили ситуацията в страната.

Цялото интервю с проф. Георги Димитров можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаният за убийството на жена в столичен хотел има психически отклонения

Мъжът, задържан за убийството на 24-годишна жена в столичен хотел, има психически отклонения. Това съобщи началникът на Първо РПУ в София Калоян Милтенов. Той допълни, че предстоят експертизи, които да докажат дали 37-годишният човек е бил под влияние на алкохол или наркотици.  Сутринта в 7.30 ч. в районното се получава сигнал от рецепционистката на..

обновено на 17.12.18 в 15:13

Поскъпването на водата е необосновано и цените трябва да бъдат замразени, смятат протестиращи

Поскъпването на водата е необосновано и цените трябва да бъдат замразени – около тази теза се обединиха неправителствените организации, които участват  в обсъждането на предстоящия скок на ВиК услугите от 1 януари. Омбудсманът Мая Манолова поиска да бъдат преразгледани бизнес плановете на компаниите и да бъдат изготвени ясни критерии за..

обновено на 17.12.18 в 14:48

Минен ловец "Цибър" с наградата "Екипаж на годината" на сп. "Клуб Океан"

Екипажът на минен ловец "Цибър" с командир капитан III ранг Лъчезар Иванов стана „екипаж на годината” в рамките на годишните награди на националното морско списание „Клуб Океан”. Наградите се връчват за 17-и път в Щаба на Военноморските сили в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев. Призът за офицер на годината получи капитан III ранг..

публикувано на 17.12.18 в 14:39

Опожариха автомобилите на двама от ключовите свидетели по делото "Суджукгейт" в Добрич

Тази нощ в Добрич са били опожарени автомобилите на двама от ключовите свидетели по делото, нашумяло като „Суджукгейт“. Около 3 часа след полунощ е получен сигнал на телефон 112 за горящ автомобил на ул. „Кирил и Методий“, собственост на Кирил Костов. Вторият автомобил е бил подпален няколко минути по-късно, негов собственик е Людмил Ганчев...

публикувано на 17.12.18 в 14:33

За поредна година Дядо Коледа зарадва децата в Детското отделение на Смолянската болница

За поредна година Дядо Коледа зарадва децата в Детско отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров". Посрещането на белобрадия старец в болницата се превърна в незабравим празник.  Куклено-театралното студио "Лудите маймуни'' на актрисата Десислава Минчева-Тодорова към читалището в смолянския квартал "Устово" допринесе за коледното настроение. Деси Минчева..

публикувано на 17.12.18 в 14:27