Проф. Георги Димитров: Механизмът за проверка на ЕК не трябва да се премахне, а да се подобри

Снимка: БГНЕС

Дискусия "Жан-Клод Юнкер, България и защита на върховенството на правото" ще се проведе днес в представителството на Европейската комисия. Събитието е организирано от "РискМонитор", а поводът е това, че наскоро Юнкер обяви, че е много вероятно Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне за Румъния, а за България да остане, докато не изпълни целите си.

Един от хората, които се занимават експертно с този въпроси, е проф. Георги Димитров. В предаването "Преди всички" той коментира, че има съпротива, напоследък силно изразена в България, някой отвън да наблюдава какво се случва в двете балкански страни.

Този механизъм трябваше да подпомага страните, при положение че те искат да провеждат съдебна реформа и да се борят с корупцията. В самия дизайн на този механизъм не е допускано изобщо, че може да има систематична политическа съпротива срещу каквато и да било реформа в съдебната система и да се провеждат реално действащи механизми за борба с корупцията, допълни проф. Димитров.

По думите му големият проблем на Механизма за сътрудничество и проверка е, че той не разбира за какво става дума на терена на корупцията по високите етажи на властта:

Изхожда се от допускането, че отделни персони злоупотребяват с възможностите, с които разполагат. Изобщо не се допуска, че в страни като България и Румъния, без да са само двете, има систематична връзка между сивата икономика, покровителствана от определени политически среди, които са свързани с криминални среди, и това корумпира цялата съдебна система. Докато тази систематична връзка, която ние напоследък наричаме моделът "КОЙ", не бъде променена, няма как да има резултати. Така че опитът да се каже, че Румъния е по-добре от България, защото има осъдени прокурори, политици, всъщност подминава реалния проблем – успя ли Механизмът за сътрудничество и проверка да промени структурните основания за политическа корупция. Отговорът е – не.

Осем години механизмът не постига целите си, но това не е повод да се премахне, а да се подобри, смята проф. Димитров.

Той каза, че идеята на днешната дискусия е да се сформира консорциум от заинтересовани граждански организации, които да партнират с Европейската комисия и да насочат нейното внимание към онези проблеми, които трайно биха подобрили ситуацията в страната.

Цялото интервю с проф. Георги Димитров можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бедственото положение в Смолян остава в сила

През целия ден ще продължат възстановителните дейности след бурния вятър вчера в общините Смолян и Баните. Бедственото положение в общините Смолян и Баните все още е в сила, каза кметът Николай Мелемов : На пътя за Турен положението е страшно. Има много работа. Основно ще мобилизираме нашите сили, защото има страшно много паднали дървета...

обновено на 19.01.18 в 11:26

Бурята "Фридерике" отне живота на над 10 души в Централна Европа

Бурята "Фридерике" отне живота на над десет души в Централна Европа в последното денонощие. Очаква се ураганните ветрове да отслабнат днес, след като бурята се измести към Полша. Най-силните поривите на вятъра бяха 200 километра в час и доведоха до хаос във въздушния и наземния транспорт . За първи път от 2007 година насам, германските железопътни..

обновено на 19.01.18 в 11:17

Грипна епидемия е обявена в община Благоевград

В община Благоевград е обявена грипна епидемия, съобщиха от Районната здравна инспекция.  От 22 до 24 януари влизат в сила забраните за планови операции и свиждания в болничните заведения.  В грипна ваканция излизат всички училища на територията на общината, а в детските градини се препоръчва прием само на здрави деца. Леко са завишени стойностите на..

публикувано на 19.01.18 в 11:00

Мъж е открит мъртъв на Околовръстното шосе на София

Мъж е открит мъртъв на Околовръстното шосе на София тази сутрин. Най-вероятно той е бил блъснат от автомобил, като водачът е напуснал мястото на инцидента. Заради следствените действия преминаването в района е ограничено. Шофьорите могат да използват обходен маршрут през село Чепинци.  Пътната полиция регулира движението.

обновено на 19.01.18 в 10:57

Задържаха измамници, събирали пари от името на заместник-министър

Полицията задържа трима измамници, събирали пари от името на заместник-министър. Мъжете са вземали средства от жертвите си, като са ги лъгали, че парите отиват за дарения. Тримата са заловени в паричния салон на Централна поща в момент на получаване на поредната сума. При разследването станало ясно, че преди време тримата са събирали пари от името..

публикувано на 19.01.18 в 10:50