Проф. Георги Димитров: Механизмът за проверка на ЕК не трябва да се премахне, а да се подобри

Снимка: БГНЕС

Дискусия "Жан-Клод Юнкер, България и защита на върховенството на правото" ще се проведе днес в представителството на Европейската комисия. Събитието е организирано от "РискМонитор", а поводът е това, че наскоро Юнкер обяви, че е много вероятно Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне за Румъния, а за България да остане, докато не изпълни целите си.

Един от хората, които се занимават експертно с този въпроси, е проф. Георги Димитров. В предаването "Преди всички" той коментира, че има съпротива, напоследък силно изразена в България, някой отвън да наблюдава какво се случва в двете балкански страни.

Този механизъм трябваше да подпомага страните, при положение че те искат да провеждат съдебна реформа и да се борят с корупцията. В самия дизайн на този механизъм не е допускано изобщо, че може да има систематична политическа съпротива срещу каквато и да било реформа в съдебната система и да се провеждат реално действащи механизми за борба с корупцията, допълни проф. Димитров.

По думите му големият проблем на Механизма за сътрудничество и проверка е, че той не разбира за какво става дума на терена на корупцията по високите етажи на властта:

Изхожда се от допускането, че отделни персони злоупотребяват с възможностите, с които разполагат. Изобщо не се допуска, че в страни като България и Румъния, без да са само двете, има систематична връзка между сивата икономика, покровителствана от определени политически среди, които са свързани с криминални среди, и това корумпира цялата съдебна система. Докато тази систематична връзка, която ние напоследък наричаме моделът "КОЙ", не бъде променена, няма как да има резултати. Така че опитът да се каже, че Румъния е по-добре от България, защото има осъдени прокурори, политици, всъщност подминава реалния проблем – успя ли Механизмът за сътрудничество и проверка да промени структурните основания за политическа корупция. Отговорът е – не.

Осем години механизмът не постига целите си, но това не е повод да се премахне, а да се подобри, смята проф. Димитров.

Той каза, че идеята на днешната дискусия е да се сформира консорциум от заинтересовани граждански организации, които да партнират с Европейската комисия и да насочат нейното внимание към онези проблеми, които трайно биха подобрили ситуацията в страната.

Цялото интервю с проф. Георги Димитров можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигиталният свят - опасност или възможност

В Столичната библиотека се провежда дискусия „Децата в дигиталната ера“, организирана от Университета по библиотекознание и информационни технологии. По време на дискусията ще бъде организиран и училищен хакатон. Доц. Евгения Сендова от Института по математика и информатика е категорична: На компютъра трябва да гледаме като изключителна среда, за..

публикувано на 20.09.17 в 12:06

Испанската полиция е арестувала дясната ръка на вицепремиера на автономна област Каталуния

Испанската полиция е арестувала дясната ръка на вицепремиера на автономна област Каталуния, предаде Франс прес. Задържаният Хосеп Мария Хове е генерален генерален секретар на правителството и на регионалния департамент по икономика. Арестът идва на фона на нарастващото напрежение във връзка с плановете на Каталуния да проведе референдум за независимост..

публикувано на 20.09.17 в 11:44

Наследниците на загиналите при атентата на летище "Сарафово" поискаха обезщетения за 100 милиона лева

Пострадалите и наследниците на загиналите при атентата на летище "Сарафово" поискаха от двамата задочно подсъдими ливански граждани обезщетения за близо 100 милиона лева.  Специализираният наказателен съд отхвърли искането им като граждански ответник по делото да бъде конституирането на военното крило на "Хизбулла". 

публикувано на 20.09.17 в 11:31

Тодор Чобанов: Охранителните фирми ще възстановят за своя сметка щетите по Еврейските гробища

В гробищните паркове в София по настоящем има около 250 000 гробни места. Поради огромните си размери, дългата си история и посегателствата Централното гробище е най-трудно за поддържане. Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ заместник-кметът на София Тодор Чобанов . Средно годишно имаме между 100 и няколкостотин акта на вандализъм в..

публикувано на 20.09.17 в 11:27

Пуснаха движението през тунел "Витиня" на АМ "Хемус"

След 10 часа беше пуснато движението по ремонтираната тръба на тунел "Витиня" на магистрала "Хемус" в посока Варна. Ремонтът се проточи повече от година.  На церемонията днес присъства министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който   инспектира строителството. След празничните дни, от 25-ти септември започва ремонтът и на..

обновено на 20.09.17 в 11:13