Доц. Бойко Маринков: Почеркът на атентата в Анкара води към "Ислямска държава", а не към ПКК

Снимка: БТА

Склонен съм да приема, че атентатът в турската столица на 13 март е дело на "Ислямска държава“. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ доц. Бойко Маринков от БАН във връзка с взрива в Анкара, при който загинаха 37 души, а над 120 са ранените. Като вероятен организатор на нападението беше посочена Кюрдската работническа партия (ПКК) или свързана с нея групировка.

В момента единственото, на което вярвам като информация, е броят на убитите и ранените. На всичко останало слагам една голяма въпросителна. Целият информационен поток в момента е под контрола на управляващата партия и на правителството. Второто правителство на Ахмет Давутоглу дойде на базата на страха и терора на двата огромни атентата – в Суруч през юли и през октомври в Анкара. Всеки атентат има почерк и време. Почеркът не е почеркът на ПКК. Почеркът на ПКК е взривяване на мини под полицейски автомобили или под автомобили на въоръжените сили. Техните акции са в рамките на югоизточните райони на Турция. При последния терористичен акт в Анкара личи почеркът на „Ислямска държава", каза доц. Бойко Маринков.  

Според него с обвиняването на ПКК за инцидента на 13 март в Анкара правителството цели 3 неща:

Трябва да продължат бомбардировките в кюрдските райони на Ирак, където очевидно има бази на ПКК, да продължи обстрелът върху бази на сирийските кюрди на сирийска територия и допълнително трябва да бъде притиснат Европейският съюз, за да приемат това, което му беше издиктувано на 7 март като споразумение между ЕС и Турция. Всички европейски държави се страхуват от пълна несигурност и дестабилизация в Турция. Това ще усили очевидно миграционната вълна върху Гърция и ще постави ЕС в абсолютно безизходна ситуация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Свързани новини

37 жертви и над 120 ранени при атаката в Анкара

Броят на жертвите от бомбената атака, извършена снощи в Анкара, достигна 37, а ранените, мнозина от които тежко – са 125, съобщи турският министър на здравеопазването Мехмет Мюеззиноглу . Един или двама от загиналите са нападателите. Основната версия за..

обновено на 14.03.16 в 10:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33