Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Дарина Григорова: Турция възражда Черноморско-Каспийската дъга около Русия

Според дипломата Димитър Гърдев предстои нова военна фаза за разгром на "Ислямска държава"

доц. Дарина Григорова
Снимка: БГНЕС

Руското оттегляне от Сирия не е нито сила, нито слабост, или както гласи едно симпатично заглавие "Русия си отива, за да остане". Този коментар направи в предаването "12+3" историкът доц. Дарина Григорова. Според нея става дума за частично изтегляне, защото руските бази са си на място, а руските инструктори се опитват да обучават сирийска армия. Тя определи сътрудничеството между Москва и Вашингтон като много напрегнато, защото между тях стоят факторите Украйна и Турция, но отбеляза, че в момента има сближаване. 

Не знам дали САЩ са приели Русия за постоянен фактор, или я смятат за временен такъв. Изказванията на Обама в тази посока нямат голяма стойност, защото мандатът му изтича, а ЕС е пас, продължи анализа си доц. Григорова.

Тя определи като рисковано Турция да предприеме стъпки към Сирия по небе, затова според нея Анкара "завива" към Украйна и си сътрудничи много тясно със Саудитска Арабия – т.е. Турция възражда Черноморско-Каспийската дъга около Руската федерация. 
Т.нар. "проруски ислям" е сериозен процес, с чиито плодове Русия тепърва ще трябва да се справя, прогнозира още доц. Дарина Григорова.

От тук нататък имаме преговори. Това е нещо, което Русия постигна. Допреди навлизането на руската авиация никой не искаше да говори с официалната власт в Сирия, сега в преговорния екип е и сирийската опозиция. Това мнение изрази дипломатът Димитър Гърдев. По думите му, руската авиогрупировка просто се е изтеглила в морето. Има много силно влияние на сирийските кюрди – фактор, който не бива да ни убягва, уточни Гърдев.

Според него цялата офанзива е била репетиция и предстои нова фаза на военната операция, в която най-вероятно ще видим съвместните усилия на САЩ и Русия – за разгром на "Ислямска държава" и фронта "Джабхат Ал Нусра" в Сирия и преследването им в Ирак, Афганистан и Либия:

Турция не реагира, защото обстановката за нея не се промени. Тя е изолирана от процеса. Може би ще се наложи следваща военна фаза за унищожаването на "Ислямска държава" и за да се случи това, Русия и САЩ имат нужда от плацдарм. Русия има такъв, но САЩ нямат и естествен техен съюзник с териториални райони се явяват кюрдите от Северна Сирия.

Ново разгаряне на конфликта в Украйна е най-песимистичният сценарий и той е изключително опасен: ако не се спази Минският процес и започне офанзива на "горещите глави" в Киев, заяви още Гърдев.

Като се отделим от пропагандата и информационната война, на много високо ниво нещата се знаят перфектно и има взаимодействие, подчерта още Гърдев и цитира данни около казуса с химическите оръжия на Дамаск от разследване на британската преса.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47