На бис - Ина Кънчева и Людмил Ангелов за проекта "Полин Виардо"

Полин Виардо
Снимка: Уикопедия

Двама ярки солисти – сопранът Ина Кънчева и пианистът Людмил Ангелов разказват за своя съвместен проект, който развиват от няколко години, посветен на една изключителна жена от романтичния XIX век – Полин Виардо.

Самата тя е била впечатляваща певица, пианистка, композирала е и е преподавала. И най-важното: била е приятелка и вдъхновителка на цяла плеяда емблематични личности в изкуството по онова време: Шопен, Лист, Сен-Санс, Тургенев. 

Вече няколко години Ина Кънчева възкресява на българска сцена историята на тази забележителна личност. За първи път тя прави концерта-спектакъл „Полин Виардо“ на Празниците на изкуствата „Аполония“ през 2011 г. По-късно в този проект се включва Людмил Ангелов. Следват още концерти, документален филм, а на 8-ми март тази година в Първо студио на БНР двамата музиканти представиха с концерт първия си съвместен компактдиск. В него са включени песни на Полин Виардо и мазурки от Шопен, превърнати от знаменитата дама в песенни миниатюри.

Продукцията е осъществена в БНР с участието на мецосопрана Камелия Кадер и виолончелиста Христо Танев.

Ина Кънчева и Людмил Ангелов споделят своите смели мечти, свързани с музиката и личността на Полин Виардо, както и емоциите, които влагат в другите си съвместни изяви. Чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Цветкова и Момчил Георгиев от УС на БНР

Отзвук от "Музикант на годината 2017": оперната певица Мария Цветкова-Маджарова

Оперната певица Мария Цветкова-Маджарова е победителят в анкетата „Музикант на годината 2017“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче" на програма "Хоризонт". Тя получи статуетката на скулптора Христо Илиев на церемония в Първо студио на БНР на 7 май. Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва Националната музикална академия..

обновено на 20.05.18 в 15:11
Мария Цветкова и Момчил Георгиев от УС на БНР

Оперната певица Мария Цветкова е "Музикант на годината 2017"

Оперната певица Мария Цветкова е победителят в анкетата „Музикант на годината 2017“ на предаването за класическа музика „Алегро виваче" на програма "Хоризонт". Тя получи статуетката на скулптора Христо Илиев на церемония в Първо студио на БНР. За първи път в 27-годишната история на допитването диригент спечели наградата в категория „Дебют“ - Инна..

обновено на 20.05.18 в 15:01

Пролетен оперетен бал в НДК

На 20-и май зала 1 на НДК ще посрещне своята публика на Пролетен оперетен бал. Трупата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ ще ни поднесе някои от най-популярните и обичани оперетни мелодии, както и огнено испанско фламенко, темпераментен руски казачок и жизнерадостно гръцко сиртаки. Режисьор на спектакъла с участието на солисти,..

публикувано на 19.05.18 в 17:16

Премиера на „Българи от старо време“ в Музикалния театър

Отидох с голям интерес да видя новата постановка на оперетата „Българи от старо време“ на Александър Мутафчийски. От една страна, с притеснението от голямото предизвикателство да се направи нов прочит след много успешната предишна постановка с комиците Руслан Мъйнов и Стефан Рядков. От друга страна, с очакването, че един толкова талантлив и..

публикувано на 19.05.18 в 16:39
estruna

Диригентът Георги Петков за албума Al Este del cante на Арканел и Нови български гласове Еструна

Маргарита Борисова – продуцент и диригента Георги Петков гостуват в „Сценична треска, за да представят албума Al Este del cante на Арканел с Нови български гласове Еструна . Това е кросоувър проект с оригинална музика и нови интерпретации на традиционни песни.. Албумът е записан   на живо през месец август 2017 г. на..

публикувано на 17.05.18 в 17:35