На бис - Ина Кънчева и Людмил Ангелов за проекта "Полин Виардо"

Полин Виардо
Снимка: Уикопедия

Двама ярки солисти – сопранът Ина Кънчева и пианистът Людмил Ангелов разказват за своя съвместен проект, който развиват от няколко години, посветен на една изключителна жена от романтичния XIX век – Полин Виардо.

Самата тя е била впечатляваща певица, пианистка, композирала е и е преподавала. И най-важното: била е приятелка и вдъхновителка на цяла плеяда емблематични личности в изкуството по онова време: Шопен, Лист, Сен-Санс, Тургенев. 

Вече няколко години Ина Кънчева възкресява на българска сцена историята на тази забележителна личност. За първи път тя прави концерта-спектакъл „Полин Виардо“ на Празниците на изкуствата „Аполония“ през 2011 г. По-късно в този проект се включва Людмил Ангелов. Следват още концерти, документален филм, а на 8-ми март тази година в Първо студио на БНР двамата музиканти представиха с концерт първия си съвместен компактдиск. В него са включени песни на Полин Виардо и мазурки от Шопен, превърнати от знаменитата дама в песенни миниатюри.

Продукцията е осъществена в БНР с участието на мецосопрана Камелия Кадер и виолончелиста Христо Танев.

Ина Кънчева и Людмил Ангелов споделят своите смели мечти, свързани с музиката и личността на Полин Виардо, както и емоциите, които влагат в другите си съвместни изяви. Чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Фонтаните на площад

Класика на площада за Деня на Варна

Варна отбелязва своя официален празник на 15 август - на големия християнски празник Успение Богородично. По традиция Оркестърът на Варненската опера ще изнесе празничен концерт на площад "Независимост" в цетъра на града, а за трета поредна година е поканен да дирижира Мартин Пантелеев. "Любимата Варна е изключителен град с изключително музикална..

публикувано на 15.08.18 в 11:35
Тинка Сколуфанова и Константин Петков в „Продадена невеста

Спомен за певицата Тинка Сколуфанова

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" припомняме на нашите слушатели една прекрасна певица и чаровна актриса -Тинка Сколуфанова. Вероятно много варнеци веднага ще си я спомнят - целия ѝ творчески път премина на сцената на Варненската опера. Цели   25 години тя държеше лирико-колоратурния  репертоар на театъра. Ще си..

публикувано на 13.08.18 в 13:35

Петър Бодуров: "Аз си оставам гайдар, който свири от сърце"

Срещата рано в неделя е с 16 годишния гайдар Петър Бодуров от с. Михалково. Преди 5 години, когато предаването ни гостува в Триград малкият Пепи ни чакаше с гайдата си в читалището в Девин, за да ни посвири и да ни разкаже за красивия родопски инструмент. Сърцето и душа на Петър са с гайдата. Първият му учител е Емо Чолаков, а Пепи е бил на 7..

публикувано на 12.08.18 в 15:16

Nisville Jazz Fest 2018 представя Omar Hakim & Rachel Z

Американският джаз поп музикант, композитор, аранжьор и продуцент Омар Хаким и съпругата му Рейчъл Зи, заедно с групата си, са сред звездните участници в тазгодишното издание на „Нишвил джаз фест“. Хаким е един от най-търсените и най-известни барабанисти, а списъкът с музикантите, които са работили с него, е много голям и много впечатляващ. Сред тях..

публикувано на 10.08.18 в 15:54
Георги Арнаудов в Китай

Георги Арнаудов по стъпките на хилядолетната китайска музикална традиция

Композиторът Георги Арнаудов взе участие във втората музикантска експедиция до Китай и Монголия, състояла се през юни 2018 г. Две години по-рано, през 2016 г. Арнаудов бе включен в Програмата за посещение в Китай на композитори от Централна и Източна Европа - дългосрочен проект, иницииран  от Министерството на културата на Китайската народна..

публикувано на 10.08.18 в 15:29