На бис - Ина Кънчева и Людмил Ангелов за проекта "Полин Виардо"

Полин Виардо
Снимка: Уикопедия

Двама ярки солисти – сопранът Ина Кънчева и пианистът Людмил Ангелов разказват за своя съвместен проект, който развиват от няколко години, посветен на една изключителна жена от романтичния XIX век – Полин Виардо.

Самата тя е била впечатляваща певица, пианистка, композирала е и е преподавала. И най-важното: била е приятелка и вдъхновителка на цяла плеяда емблематични личности в изкуството по онова време: Шопен, Лист, Сен-Санс, Тургенев. 

Вече няколко години Ина Кънчева възкресява на българска сцена историята на тази забележителна личност. За първи път тя прави концерта-спектакъл „Полин Виардо“ на Празниците на изкуствата „Аполония“ през 2011 г. По-късно в този проект се включва Людмил Ангелов. Следват още концерти, документален филм, а на 8-ми март тази година в Първо студио на БНР двамата музиканти представиха с концерт първия си съвместен компактдиск. В него са включени песни на Полин Виардо и мазурки от Шопен, превърнати от знаменитата дама в песенни миниатюри.

Продукцията е осъществена в БНР с участието на мецосопрана Камелия Кадер и виолончелиста Христо Танев.

Ина Кънчева и Людмил Ангелов споделят своите смели мечти, свързани с музиката и личността на Полин Виардо, както и емоциите, които влагат в другите си съвместни изяви. Чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Левон Манукян: Иван Маринов ме научи на много

Навършиха се 90 години от рождението на големия български композитор и диригент Иван Маринов. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Левон Манукян, който е негов ученик, сподели: „Определено това е едно от емблематичните имена на българската диригентска школа – име, което не само остави почерк в нашата българска музикална култура, но и извън..

публикувано на 18.10.18 в 15:56

Мария Торо: Щастлива съм да донеса музиката си в България

Вторият концерт в „София лайв клуб“ от Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ще бъде тази вечер от 20 часа. В предаването „Хоризонт до обед“ флейтистката Мария Торо каза, че е щастлива за това, че има възможност да донесе музиката си в България. „Когато започнах да свиря на флейта, разбрах, че това е най-добрият начин да..

публикувано на 18.10.18 в 12:22

"Акага": Хуморът ни крепи заедно, това е концепция на групата ни

„Фънкът ни събра като група. Човек трябва да има сърце към рока, за да свири фюжън". Така се представиха в предаването „Нощен Хоризонт“ Красимир Куртев и Петър Главанов от „Акага“. Краси е бас китарист и вокалист на бандата, а Пепи е китарист. Джазът и фънкът са в основата на музиката на „Акага“, а в годините влизат елементи от..

публикувано на 17.10.18 в 15:23

Гастрол на Пекинската опера в Тел Авив

Лекция пред израелски оперни дейци и меломани предшества гостуването на Пекинската опера или както в Китай се нарича – Национален театър Бейджин. От китайския културен център бяха поканили преподаватели от училището към операта, защото знаеха, че названието „опера“ е дадено от европейците, но това сценично изкуство е доста различно от традиционното..

публикувано на 17.10.18 в 08:18