На бис - Ина Кънчева и Людмил Ангелов за проекта "Полин Виардо"

Полин Виардо
Снимка: Уикопедия

Двама ярки солисти – сопранът Ина Кънчева и пианистът Людмил Ангелов разказват за своя съвместен проект, който развиват от няколко години, посветен на една изключителна жена от романтичния XIX век – Полин Виардо.

Самата тя е била впечатляваща певица, пианистка, композирала е и е преподавала. И най-важното: била е приятелка и вдъхновителка на цяла плеяда емблематични личности в изкуството по онова време: Шопен, Лист, Сен-Санс, Тургенев. 

Вече няколко години Ина Кънчева възкресява на българска сцена историята на тази забележителна личност. За първи път тя прави концерта-спектакъл „Полин Виардо“ на Празниците на изкуствата „Аполония“ през 2011 г. По-късно в този проект се включва Людмил Ангелов. Следват още концерти, документален филм, а на 8-ми март тази година в Първо студио на БНР двамата музиканти представиха с концерт първия си съвместен компактдиск. В него са включени песни на Полин Виардо и мазурки от Шопен, превърнати от знаменитата дама в песенни миниатюри.

Продукцията е осъществена в БНР с участието на мецосопрана Камелия Кадер и виолончелиста Христо Танев.

Ина Кънчева и Людмил Ангелов споделят своите смели мечти, свързани с музиката и личността на Полин Виардо, както и емоциите, които влагат в другите си съвместни изяви. Чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Копелия

90 години от първата балетна постановка в България

22 февруари 1928 година е знаменателна дата в историята на нашето професионално музикално-сценично изкуство - тогава се е състоял първият балетен спектакъл на сцената на Софийската опера - балетът на Лео Делиб „Копелия“. Тази дата се смята за рожден ден на българския балетен театър. Дотогава балетните изяви в операта са били на любителско ниво -..

публикувано на 22.02.18 в 17:21

Пламен и Иво представят баладата "Заради нея"

Братята Пламен и Иво изненадаха феновете с новата си песен - баладата "Заради нея". Избраха 14 февруари за премиерата, залагайки на романтиката и на любовта. В основата на песента е личната история на Пламен, който споделя: Имаше едно момиче, което ме накара да се чувствам различно. Песента се роди още през лятото, не че се случиха някакви..

публикувано на 22.02.18 в 14:22

Ева Георгиева и дебютния албум "Ева"

Дебютният албум "Ева" на младата поп денс певица Ева Георгиева съдържа 12 песни по музика на двама основни автори - Александър Кипров - син и Атанас Георгиев /N.A.S.O/, който участва с вокал в записа на песента "И ме няма", както и в създаването на музиката заедно с Алекс Кипров, а текстът е на група "Скандау". Има и още гост изпълнители -..

публикувано на 22.02.18 в 13:49
Красимира Стоянова

Красимира Стоянова солира на "Виенските виртуози" в Златната зала на Музикферайн

На 18 февруари 2018 г. в препълнената златна зала на Музикферайн и при възторжен прием от страна на публиката австрийската камерна формация "Виенски виртуози" изнесе своя трети концерт в рамките на цикъла за сезон 2017 / 2018 г. В състава на този ансамбъл са включени водещи инструменталисти от Виенската филхармония, а създател и духовен..

публикувано на 22.02.18 в 11:21
Пианистката Надежда Цанова

Пианистката Надежда Цанова - солистка на Радиооркестъра

Надежда Цанова гради международна кариера, започнала от родния ѝ Казанлък, където 5-годишна я слагат пред пианото, защото само така родителите ѝ успяват да укротят буйния ѝ нрав; после преминава през обучение в софийската Музикална академия при професорите Стела Димитрова-Майсторова и Илия Чернаев, а по-късно специализира в Брюксел и Париж. Сега е канена..

публикувано на 21.02.18 в 20:13