Диана Ковачева: Норвежкият модел за детски омбудсман е приложим и у нас

Снимка: БГНЕС
Моделът детски омбудсман е приложим у нас, смята заместник-омбудсманът Диана Ковачева. Става въпрос за поставяне на защитата на правата на детето в центъра, а това е един от приоритетите на омбудсмана, каза Ковачева в "Преди всички".

Днес омбудсманът Мая Манолова открива дискусия за ролята на омбудсмана. Гост ще бъде омбудсманът на Норвегия за децата. 

Норвегия има омбудсман за децата от 1982 г. Там отдавна се занимават с неща, които за нас са нови, например правото на децата да бъдат чути. Децата не са обекти на възпитание, а субекти на права, подчерта Ковачева.

Би могло да се мисли за детски омбусман, тъй като темата е огромна и има много проблеми насилието върху деца в училищата и семейството. Има специален доклад за ситуацията в интернатите. Децата не би трябвало да бъдат отделяни от обществото, смята Ковачева.

Един от проблемите с бежанците са т.нар. "непридружени деца". Това явление е опасно, защото е стъпка към трафика на деца, смята Ковачева.

Омбудсманът има правомощия да контролира и наблюдава начина, по който държавните институции осъществяват правомощията си. Освен това отговаря на конкретни сигнали. Тревожно е например, че жалбите за насилие в училищата за една година са се увеличили два пъти. Разбира се, може да се приеме също, че хората вече по-често се обръщат към институцията.

Смятам, че проектът за проучване на норвежката практика ще бъде много полезен, каза още Диана Ковачева.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Таня Величкова с Диана Ковачева.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33