Храмът "Св. Петка" в Брезник пази мощите на светицата

Средновековният храм "Света Петка“ в Брезник пази мощите на Св. Петка и много хора посещават църквата с желанието да се излекуват със силна вяра, търсейки помощта и силата на светицата. Брезнишкият храм пази стари църковни книги-реликви, по чиито страници има изрисувани икони на Св. Петка и Св. Димитър. Храмът е бил книжовно средище, тук се е помещавало първото килийно училище на града, а тогавашните свещеници са държали на българското и грамотността и са били не само духовници, но и истински творци, разказва пред "Хоризонт“ Нели Асенова, председател на църковното настоятелство.

Има поне три стенописни слоя, като най-ранният е вероятно от 17 век. За един от слоевете се предполага, че е изписван по време на чумна епидемия и затова е останал незавършен, това научаваме от изкуствоведа Мирела Стойкова. Тя обяснява, че в църквата са работили същите зографи, чийто почерк откриваме и в църквата "Св. Петка Стара“ в София – Дойчин и Филип.

През 17-18 век Брезник е бил притегателен център за водещи зографи и строители. Местните хора са били много активни и са успели да привлекат дори видния представител на Самоковската школа Йоан Иконописец, посочва още Мирела Стойкова.

Повече информация за историята на храма - в репортажа на Станислава Пирчева.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестите продължават и тази вечер в много градове, блокади на Орлов мост, Прохода на републиката и при Хасково

В столицата стотици протестиращи блокираха булевардите „Цар Освободител“ и „Васил Левски“, а също и Орлов мост. Около 200 души се включиха в протестното шествие, което тръгна по централните улици на Благоевград. Срещу бедността в България и липса на алтернатива за младите хора се обяви протестното шествие в Благоевград, което днес е..

обновено на 19.11.18 в 22:26

Влаковете между Благоевград и Петрич спрени заради инцидент в Кресненското дефиле

Инцидент с пътнически влак за София е станал в района на село Черниче, община Симитли, малко преди 19 часа.   Локомотивът се е ударил челно в скала, паднала на релсите, и е спрял в електрически стълб точно преди да завлече композицията в река Струма. Във влака са пътували 55 души. Пострадали, без опасност за живота, са осем. Сред ранените са..

обновено на 19.11.18 в 22:20
Арно Пигилер в БНР

Ученици и студенти стават политици за три дни в симулация на политическия живот у нас

Проектът "Модел Република България" позволява на ученици и студенти да влязат в ролята на депутати, министри и президент. Проектът започва във вторник в Министерството на труда и социалната политика и ще продължи три дни. Сред обсъжданите теми в симулацията ще бъде и приемането на бюджет. Младежите искат да изчистят името на  политиката,..

публикувано на 19.11.18 в 20:14

Четвърто огнище на птичи грип в Пловдивско

Четвърто огнище на птичи грип е открито за по-малко от два месеца в Пловдивска област. След огнищата в Манолско Конаре, в Трилистник и в Богданица, където заразата беше при кокошки, във ферма в село Чоба са заразени близо 2000 патици. Птиците ще бъдат умъртвени, а собствениците ще  бъдат обезщетени. Определена е 3-километрова предпазна зона около..

публикувано на 19.11.18 в 20:06

Програма "Хоризонт" обобщава деня в "Новинарски час"

"Новинарски час" - всеки делничен ден между 18.00 и 19.00 часа предаването обобщава новините и акцентите от деня. Новинарите и репортерите на БНР пресъздават информационната картина на деня и анализират основното политическо, икономическо или спортно събитие. Във времето, когато голяма част от..

обновено на 19.11.18 в 19:07