Уникален религиозен комплекс изследват археолозите край село Ангел войвода

Снимка: Дора Атанасова

Уникален античен религиозен комплекс, защитен от крепост от римско време, изследват археолози в местността „Хасара” до село Ангел войвода. Ръководител на екипа е доцент д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей на БАН. Експедицията е финансирана от община Минерални бани. 

Окрита е римска крепост, основата на църква и добре запазен олтар. Докторантът от БАН Николай Русев обяснява: 
Едно укрепено селище, с площ около 6-7 декара. Една много изявена крепостна стена от късноантичната епоха и на самия изявен скален връх. Засега се натъкнахме на една късноримска и късноантична църква, от периода на IV-V век. Досега открихме няколко монети, керамика, мраморни фрагменти, железни фибули. Също така има открито прозоречно стъкло, което говори, че църквата най-вероятно е била с прозорци. Широка е към пет метра и дълга между 15 и 20 метра.

Светилището на крепостта "Хасара" може да стане един културно-исторически обект с национално значение.

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендил протестите ще продължат с пълна сила

В Кюстендил протестите ще продължат с пълна сила - абсолютно никакво значение няма това, че вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, каза за БНР тази вечер главният организатор на протестиращите в града Марио Димитров. "Нашите искания не са Валери Симеонов да си ходи, нито за горивата - чак толкова. Ние искаме по-добър живот, това е", добави..

публикувано на 16.11.18 в 21:52

Москва твърди, че е започнало масово завръщане на бежанците в Сирия

Руските военни съобщиха, че почти 300 000 сирийски бежанци са се завърнали у дома от чужбина от началото на войната. Генерал-полковник Михаил Мизинцев от руското Министерство на отбраната заяви пред репортери, че голям брой бежанци се придвижват обратно към Сирия: "Към настоящия момент повече от един милион и половина сирийски граждани са..

публикувано на 16.11.18 в 21:48

Детски флашмоб в Кюстендил призова за изправност и безопасно шофиране през зимата

За седма поредна година обучавани в различните школи на обединен детски комплекс в Кюстендил се включиха в националната кампания за безопасност на движението под мотото „Посланията на есенния лист“. Инициативата  е в сътрудничество и със съдействието  с РУ на МВР - сектор „Пътна полиция". Възпитаници на обединения детски комплекс и..

публикувано на 16.11.18 в 21:39

За увеличение на доходите и промяна на системата на управление настояха за пореден ден старозагорци

През шестия пореден ден от своя протест недоволните старозагорци организираха съгласувано с полицията автошествие по централния булевард на града. За увеличение на доходите и промяна на системата на управление настояха събралите се граждани: "Всички случващо се в България ни събира тук. Системата ни куца отвсякъде. Трябва от 240 - 240 да ги..

публикувано на 16.11.18 в 21:35

Електронната уикенд винетка за леките автомобили ще струва 10 лева

От 1 януари догодина електронната уикенд винетка за леките автомобили ще струва 10 лева. Това предвиждат публикуваните за обществено обсъждане предложения за изменение и допълнение в Тарифата за таксите, които се събират от Пътната агенция. Електронната уикенд винетка ще важи от 12,00 часа в петък до 23 часа и 59 минути в неделя. Между 70 и..

публикувано на 16.11.18 в 21:29