Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско клавирно дуо с втора награда на престижен музикален конкурс в Чикаго

Снимка: Фейсбук

Българското клавирно дуо Йорданова и Кюркчиев спечели втора награда на престижния Международен конкурс в Чикаго. Дуото има концертни изяви по целия свят и е лауреат в редица международни състезания. След около седмица заминава на първото си турне в Китай.

Антония Йорданова и Иван Кюркчиев живеят в Мюнхен, Германия и от около 10 години свирят заедно като дуо. Те са категорични, че изпълняват само музиката, която чувстват и обичат.

Част от репертоара им са произведения на Йоханес Брамс, Джон Онслоу, Франц Шуберт, Сергей Танеев, Дмитрий Шостакович.

Йорданова и Кюркчиев пиано дуо печели първи награди на Международния музикален конкурс в Париж и на Международния клавирен конкурс в Рим през 2012 година. С трета награда са удостоени на Клавирния конкурс в Сан Марино и през 2013 година на състезанието в Чехия.

Преди дни на конкурса в Чикаго Йорданова и Кюркчиев се  класират на престижното второ място след опонентите си от Съединените щати. Те са се състезавали с общо 19 дуа от 14 държави:

Това беше един сериозен музикален конкурс, на който взеха участие в началото на преселекцията 32 дуа, от 19 държави. Исторически погледнато това е една от най-големите посещаемости на такъв вид форум. Ние двамата бяхме доста съсредоточени и целенасочени в това, което ни предстои, защото един такъв конкурс е изключително психологическо изпитание за музикантите. За да оцелее човек, трябва да е много фокусиран и насочен в това, в което само той трябва да прави. За нас беше едно невероятно преживяване – цялостно, не само в музикален аспект, каза Иван Кюркчиев.Снимка

Имаше разнообразие от стилове. Свирихме на четири ръце, на две пиана, за да можем да се представим в различна светлина, обясни Антония Йорданова.

Дуото споделя, че, за да се получи забележителният ефект от изпълнението на 4 ръце на едно пиано, много важен е синхронът между музикантите:

Динамичният баланс, кое точно приоритетно трябва да звучи е всъщност най-трудно и това търсихме да постигнем с времето, поясни нежната половинка от пиано дуото.

Двамата изпълнители трябва да се слеят в едно. Чисто технически е до известна степен некомфортно, тъй като педалите на пианото ги управлява само единият от пианистите. Това е в голяма степен затрудняващо за другия, който няма никакъв досег с тях. Затова е необходим един дълуг период от време, в който двамата музиканти да намерят оптималния баланс. Като цяло е много специфично музициране, коментира Иван.

Тази година Йорданова и Кюркчиев са записали и първия си албум:

Последният проект, който направихме, беше много символен – първият наш диск, точно за 10-те години съвместна работа. Там изпълняваме произведения от Сергей Рахманинов, Клод Дебюси, Йоханес Брамс, Александър Скрябин. Това са много лични наши произведения. Много добре обмислихме кои точно бихме искали да запишем. Вариaции на тема от Хайдн, от Брамс една много лична за нас пиеса, тъй като тя беше първата, която изсвирихме заедно.

След големия успех на международното състезание в Чикаго пиано дуото  заминава на турне в Китай: Снимка

Заминаваме за Китай, където ще направим първото си турне. Ще имаме там няколко концерта. Вълнуваме се, защото е едно съвсем различно, ново изживяване за нас. Програмата, която ще изпълним, е много любима наша. 

Засега нямаме конкретни планове за България. Плановете ни там са винаги спонтанни. С удоволствие се прибираме вкъщи и се радваме на всяка една възможност.

Още информация за Йорданова и Кюркчиев пиано дуо и техните проекти можете да намерите на техния сайт или на страницата им във "Фейсбук".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49