Спомен за диригента Драгомир Ненов

| обновено на 01.07.16 в 18:34

На 19 май 2016 г. от света си отиде изтъкнатият български диригент, композитор и общественик Драгомир Ненов. Дълги години той работи в БНР като ръководител на оркестър "Симфониета". През 90-те години на ХХ век той е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци.


Драгомир Ненов е родев във Варна на 12 декември 1927 г. Завършва Музикалната академия в София в класа по дирижиране на проф. Влади Симеонов, а композиция учи при професорите Панчо Владигеров и Парашкев Хаджиев. Специализира в римската академия "Санта Чечилия" при маестро Франко Ферара.

Кариерата му започва като хормайстор в Държавния музикален театър "Стефан Македонски", после е музикален ръководител в столичния куклен театър. Тогава започва да композира музика за театрални и куклени спектакли. Преди да поеме ръководството на оркестър "Симфониета" на БНР е диригент на Плевенската филхармония.

Чуйте в звуковия файл още подробности от биографията на Драгомир Ненов в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тандемът Теодосий Спасов и Иван Шопов обединиха талант за пореден път в новия проект " InFusion"

На 24-ти ноември в "Пространство 108" в София с концерт ще бъде отбелязана премиерата на най- новия проект на етно- джаз музиканта Теодосий Спасов и Иван Шопов- програминг и китара. InFusion (Вливане) е заглавието, на този истински космополитен и вдъхновен от световното културно многообразие албум.  Особеното в този проект е, че  в записите на всички..

публикувано на 20.11.18 в 16:33

"Балканска носталгия" в концерт с класика, фолклор и джаз

Концертът “Балканска носталгия“ ще събере на една сцена в зала "България" на 20 ноември от 19 часа превъзходни музиканти, които работят в различни жанрове. Кросоувърът обаче не е новост и по нашите ширини, така че фолклорът се просмуква в творчеството на много автори. За този концерт Кварто квартет са си поканили гости: Георги Андреев -..

публикувано на 19.11.18 в 18:09

Англичанинът Том Одел с трети албум

На 15-ти февруари 2019-та годин в зала 1 на НДК в София ще се състои първият концерт на Том Одел в България. Още с дебютния си албум „ Long Way Down “ от   2013-та година, 27-дем годишният англичанин  бе приет като талантлив певец и автор, който съчетава емоционалното си пеене, акомпанирайки си отлично на пианото. Добре..

публикувано на 19.11.18 в 16:01

Фолклор и метъл – мисията възможна

Фолклорни влияния и елементи в метъл музиката – свое изследване по темата  ще представи  Рада Бонева, студентка в Софийския университет. Презентацията ще се състои на 27 ноември от 19.30 часа в рамките на инициативата "Докторантски чай" на столичната улица "Триадица" 4.  Изследването може да се разглежда като мост между настоящето и миналото,..

публикувано на 19.11.18 в 13:54

Концерт за смартфони и симфоничен оркестър

Зрителите могат да участват със смартфони в концерта на Нов симфоничен оркестър тази вечер от 19.30 ч. в Руския културно-информационен център в София - по програмата на Европейската мрежа на оркестрите. Диригент е Борислав Йоцов, съобщава БТА. Посетителите ще проследят развитието на инструментите в оркестъра - от най-стария от преди 43..

публикувано на 19.11.18 в 11:47