Най-близката до нас екзопланета е на разстояние малко над 4 светлинни години и обикаля около звездата Проксима

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международен екип от учени откри космически обект, за който се предполага, че е планета, която обикаля около звезда, в непосредствена близост до нашата Слънчева система. На практика тази планета е най-близката до нашата извън орбитата на нашето Слънце на разстояние само от 4 светлинни години от планетата Земя.
Със съвременните ракетни технологии изпращането дори на автоматична станция до там ще изисква 70-80 хиляди години. Планетата обикаля около звезда тип червено джудже, известна като Проксима. Има вероятност тази екзопланета да прилича на Земята, да е скалиста и подобно на Луната да е обърната винаги с едната си страна към своето Слънце, което я прави потенциално твърде топла от едната страна и твърде студена от другата, но вероятно в един определен периметър температурата може да е около нулата и съответно да има условия за вода и съответно... живот.

Откритието е от изключителна важност за астрономите, защото позволява на човечеството да изучава подобна на Земята планета, а в бъдеще дори може да получи изображения от нея, обясни в интервю за "Хоризонт" астрономът доктор Валентин Иванов от Европейската южна обсерватория в Германия:

С бъдещото поколение инструменти вероятно ще можем дори да получим изображение от планетата. Другото и може би по важно следствие от това откритие е фактът, че в системите на две съседни звезди има планети в зоната на обитаемост. Това означава, че вероятно планетите в зоната на обитаемост са много често срещани и следователно в Галактиката има много жизнено пространство, "незаета жилищна площ"
.

Проксима е най-слабичката от трите звезди – другите са двойната звезда Алфа Кентавър А и Б. Планетата свети в червено, затова и научно-популяризаторският проект, който се занимава с нея, е наречен "Бледа червена точка" и цели откриването именно на такива планети. Освен това проектът цели и популяризиране на науката, а участниците публикуват редовно резултатите от изследванията си и показват стъпка по стъпка как се прави науката и развенчават митове около нея, допълни Иванов. Планетата е била открита преди 16 години, но не е окачествена като такава заради съмнения, че част от характеристиките ѝ се дължат на активността на самата звезда.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паралелки с дуално обучение за деветокласници в Шумен

За първи път, през следващата учебна година, в Шуменска област ще има две паралелки с дуално обучение в 9 клас. По предложение на две фирми, в Професионалната гимназия по химични технологии и дизайн в Нови пазар ще се обучават ученици по специалността "Технология на керамичното производтво". А в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и..

публикувано на 26.02.17 в 21:30

Над 15 хиляди лева санкция за некачествено снегопочистване в Разград

Общината в Разград е санкционирала с 15 600 лева фирмата, ангажирана със снегопочистването на града, поради некачествена работа през месец януари. Разградският кмет Валентин Василев припомни, че в по време на обилните снеговалежи се е наложило използването на  допълнителна техника за справяне със зимната обстановка. Общо на сезон, снегопочистването на..

публикувано на 26.02.17 в 21:15

Сирни Заговезни е

Днес е Прощалната неделя или празник на всеобщото опрощение, според църковния календар.  Във всички църкви в страната се отслужва литургия, посветена на опрощението.  Вечерта всеки човек иска прошка от другите, за да може да започне поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение.  Да простиш и да ти бъде..

обновено на 26.02.17 в 19:57

5 000 души взеха участие в шествието в Москва в памет на руския опозиционен лидер Борис Немцов

Около 5 000 души участваха в шествието в Москва в памет на убития преди две години опозиционен политик Борис Немцов . Той беше застрелян на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл през 2015-а година.  В шествието се  представители на либералната опозиция, сред които лидерът на..

обновено на 26.02.17 в 19:52

Цв. Томов: Няма сериозно основание да се говори за касиране на избори заради липсата на машинно гласуване

От „Лирекс“ не можаха да ни дадат гаранции, че дори на 20-и март могат да доставят всички необходими машини и, съответно, да се извършат всички необходими дейности, които трябва, за да може на 26-и да се проведат нормални избори. Това каза за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ говорителят на ЦИК Цветозар Томов .  Той уточни, че от..

обновено на 26.02.17 в 19:50