Най-близката до нас екзопланета е на разстояние малко над 4 светлинни години и обикаля около звездата Проксима

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международен екип от учени откри космически обект, за който се предполага, че е планета, която обикаля около звезда, в непосредствена близост до нашата Слънчева система. На практика тази планета е най-близката до нашата извън орбитата на нашето Слънце на разстояние само от 4 светлинни години от планетата Земя.
Със съвременните ракетни технологии изпращането дори на автоматична станция до там ще изисква 70-80 хиляди години. Планетата обикаля около звезда тип червено джудже, известна като Проксима. Има вероятност тази екзопланета да прилича на Земята, да е скалиста и подобно на Луната да е обърната винаги с едната си страна към своето Слънце, което я прави потенциално твърде топла от едната страна и твърде студена от другата, но вероятно в един определен периметър температурата може да е около нулата и съответно да има условия за вода и съответно... живот.

Откритието е от изключителна важност за астрономите, защото позволява на човечеството да изучава подобна на Земята планета, а в бъдеще дори може да получи изображения от нея, обясни в интервю за "Хоризонт" астрономът доктор Валентин Иванов от Европейската южна обсерватория в Германия:

С бъдещото поколение инструменти вероятно ще можем дори да получим изображение от планетата. Другото и може би по важно следствие от това откритие е фактът, че в системите на две съседни звезди има планети в зоната на обитаемост. Това означава, че вероятно планетите в зоната на обитаемост са много често срещани и следователно в Галактиката има много жизнено пространство, "незаета жилищна площ"
.

Проксима е най-слабичката от трите звезди – другите са двойната звезда Алфа Кентавър А и Б. Планетата свети в червено, затова и научно-популяризаторският проект, който се занимава с нея, е наречен "Бледа червена точка" и цели откриването именно на такива планети. Освен това проектът цели и популяризиране на науката, а участниците публикуват редовно резултатите от изследванията си и показват стъпка по стъпка как се прави науката и развенчават митове около нея, допълни Иванов. Планетата е била открита преди 16 години, но не е окачествена като такава заради съмнения, че част от характеристиките ѝ се дължат на активността на самата звезда.
print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Благовещение

На Благовещение Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави светата литургия  в старинния столичен храм „Света София - Премъдрост Божия". Днес е началото на нашето спасение и се открива пазената от векове тайна, Син Божий става син на Дева и Гаврил благодат благовествува. С тези дума църквата възпява празника, носещ..

публикувано на 25.03.17 в 08:40

Британската полиция освободи шест задържани във връзка с атентата в Лондон

Британската полиция освободи без обвинения шест от десетте задържани за атаката близо до парламента в Лондон, предаде Асошиейтед прес. Шестте лица, две жени и четирима мъже, са арестувани в Бирмингам, където доскоро живеел и атентаторът Халид Масуд . Всички те са задържани по подозрение за подготовка на терористични актове. Четири души остават в..

публикувано на 25.03.17 в 07:54

Преглед на печата

В деня за размисъл Телеграф пише, че имаме право да поискаме нова бюлетина, в случай, че допуснем грешка при попълването й. Важно е обаче да проследим дали сгрешената ще бъде маркирана като такава, без да се разгъва. Изданието припомня на студенти и ученици, че могат да гласуват в секция по избор, срещу предоставянето на заверена студентска книжка или..

публикувано на 25.03.17 в 07:45

Довечера настъпва Часът на Земята

Инициативата "Часът на земята" ще се проведе за 11-та поредна година. Екипът на организацията WWF България призовава отново всички да проявят съпричастност към мерките за намаляване на вредното човешко въздействие върху климата. Можете да участвате като загасите светлините тази вечер в 20.30 часа. Плевен също се присъединява към световната инициатива..

публикувано на 25.03.17 в 07:40

В Пампоово отчитат над 30 процента ръст на туристите

Над 30 процента ръст на туристи в ски зоните "Пампорово" и "Мечи чал" отчитат от „Пампорово“ АД. Ски сезонът продължава до Великден и ще бъде закрит с безплатни лифтове на 17-и април. Промоционалните цени на лифт картите за двете ски зони влизат в сила от 27-и март. Намалението на лифт картите и ски-услугите ще е с до 30 процента. Цената на целодневна..

публикувано на 24.03.17 в 20:04