Федерацията на балканските изселници в Турция ще помага с транспорт на българите до изборните секции

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според новия Изборен кодекс гласуването се дефинира не само като право, но също като граждански дълг. За негласувалите се налагат санкции и наказания. От една страна, задължавате гласуването, но от друга го ограничавате, като откривате 35 секции. Това не е ли  голям парадокс? Не е ли против основните човешки права и Конституцията на България. Затова призоваваме всички граждани на България, живеещи извън родината си, да участват в изборите, да осъществяват своя граждански дълг, да дадат принос на демокрацията на родината си. 

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Юксел Йозкан, председател на най-голямата организация на нашенци в чужбина - Федерацията на балканските изселници в Турция „Балгьоч", която има над 100 000 членове. Организацията призова сънародниците ни в Турция да гласуват въпреки ограниченията за секциите и даде пример за такива ограничения:

Бурса е тримилионен град. По време на парламентарните избори през 2014 г. тук бяха разкрити 42 секции, а сега - само 9. Представете си тримилионен град с 9 секции.

Организацията е готова да помогне на желаещите да гласуват в Турция, като организира транспортирането им, допълни Йозкан.

Българите в Турция са запознати с въпросите на референдума и са готови да упражнят правото си на вот. Според Йозкан, няма две формации, които представляват българите в Турция и сънародниците ни имат ясен фаворит за предстоящия вот.

Въпреки че е обявено извънредно положение в Турция, всички които идват, знаят, че животът тук тече нормално. Изборите ще протекат без проблем и прозрачно.


ВИЖТЕ ОЩЕ
парламент.

Мей фокусира изказването си пред европейските лидери върху приключването на сделката по Брекзит

Преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел британският премиер Тереза Мей заяви, че ще се фокусира в изказването си пред европейските лидери върху приключването на сделката по Брекзит  - “Ще се фокусирам върху това да получа гаранции, че трябва да доведем тази сделка докрай, тъй като искрено вярвам, че тя е в най-голям интерес..

публикувано на 13.12.18 в 16:23
По инициатива на президента се състоя дискусия на тема „Избори - прозрачност и доверие“.

Президентът Радев предлага видеонаблюдение при броенето на бюлетините

На дискусия за прозрачността в изборния процес президентът Румен Радев предложи да се разгледа темата за въвеждане на видеонаблюдение в секционните избирателни комисии. Това според държавния глава ще осигури прозрачност при броенето на бюлетините. Радев определи като „повърхностни доводи“ аргументите за отказ от въвеждане на..

обновено на 13.12.18 в 15:10
Папа Франциск ще посети България от 5 до 7 май 2019 година.

Папа Франциск ще посети България от 5 до 7 май

Негово Светейшество папа Франциск ще осъществи апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май 2019 г., където ще посети градовете София и Раковски, съобщават от пресцентъра на Министерския съвети, като се позовават на официално съобщение на Светия престол. Той ще бъде вторият глава на католическата църква, посетил България, след Йоан Павел Втори..

публикувано на 13.12.18 в 14:04
Премиерът Тереза Мей защитава  постигнатото проектоспоразумение за Брекзит в британския парламент.

Калоян Методиев: Тереза Мей я спасява единствено различието между враговете й

Единственото, което спасява британския премиер, е разделението между политическите й врагове. Това заяви в предаването „12+3“ политологът Калоян Методиев, след като вчера Мей оцеля след вот на доверие, даден й от мнозинство депутати от нейната консервативна партия. „Тя е силно, оцеляващо политическо животно. След вчерашния вот обаче е много тежко..

публикувано на 13.12.18 в 13:43
Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова

Москва твърди, че Киев готви провокация в Донбас

В близките дни Киев планира въоръжена провокация в Донбас, съобщи на редовния си брифинг говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова. Тя разкри и подробности за подготвяната според Москва операция на украинската армия. „Възползвайки се от въведеното военно положение, включително в Донецка и Луганска област, да..

публикувано на 13.12.18 в 13:32