Федерацията на балканските изселници в Турция ще помага с транспорт на българите до изборните секции

ЕПА/БГНЕС

Според новия Изборен кодекс гласуването се дефинира не само като право, но също като граждански дълг. За негласувалите се налагат санкции и наказания. От една страна, задължавате гласуването, но от друга го ограничавате, като откривате 35 секции. Това не е ли  голям парадокс? Не е ли против основните човешки права и Конституцията на България. Затова призоваваме всички граждани на България, живеещи извън родината си, да участват в изборите, да осъществяват своя граждански дълг, да дадат принос на демокрацията на родината си. 

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Юксел Йозкан, председател на най-голямата организация на нашенци в чужбина - Федерацията на балканските изселници в Турция „Балгьоч", която има над 100 000 членове. Организацията призова сънародниците ни в Турция да гласуват въпреки ограниченията за секциите и даде пример за такива ограничения:

Бурса е тримилионен град. По време на парламентарните избори през 2014 г. тук бяха разкрити 42 секции, а сега - само 9. Представете си тримилионен град с 9 секции.

Организацията е готова да помогне на желаещите да гласуват в Турция, като организира транспортирането им, допълни Йозкан.

Българите в Турция са запознати с въпросите на референдума и са готови да упражнят правото си на вот. Според Йозкан, няма две формации, които представляват българите в Турция и сънародниците ни имат ясен фаворит за предстоящия вот.

Въпреки че е обявено извънредно положение в Турция, всички които идват, знаят, че животът тук тече нормално. Изборите ще протекат без проблем и прозрачно.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Доналд Тръмп похвали Атина, че продължава да влага значителни средства за отбрана

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп съобщи, че е информирал Конгреса за предстояща сделка за модернизация на изтребителите Ф-16 на въоръжение в гръцките военновъздушни сили. Стойността на проекта е 2 милиарда и 400 милиона долара и той е одобрен от Държавния департамент, предаде Ройтерс. На пресконференция в Белия дом, където прие гръцкия..

публикувано на 18.10.17 в 01:50

Кристиан Линднер: Канцлерството и МФ непременно трябва да са политически разделени

В навечерието на коалиционните преговори с канцлера Ангела Меркел лидерът на германските Свободни демократи Кристиан Линднер заяви твърдо, че финансовият министър в бъдещо трипартийно правителство не бива да е от Християндемократическия съюз. Канцлерството и финансовото министерство непременно трябва да са политически разделени. Министърът трябва да..

публикувано на 18.10.17 в 01:35

Турция удължи извънредното положение в страната

Парламентът на Турция удължи с още 3 месеца извънредното положение в страната, предаде ТАСС. Срокът на действието на извънредното положение трябваше да приключи на 19 октомври. То бе въведено след опита за преврат на 15 юли миналата година и беше удължавано вече 4 пъти.

публикувано на 18.10.17 в 00:20
Радослав Гайдарски

БСП иска парламентарна комисия за тежкото финансово състояние на болниците

БСП ще поиска парламентарна анкетна комисия да провери защо болниците са натрупали милиони левове задължения през последните години. Това съобщи в Ловеч бившият министър на здравеопазването в кабинета "Станишев" Радослав Гайдарски , който е член на изпълнителното бюро на БСП. Радослав Гайдарски допълни, че на болниците в тежко финансово състояние може..

публикувано на 17.10.17 в 20:56
Соломон Паси

Соломон Паси: Въпросът за сигурността е наистина първостепенен

Моето предложение е България да се опита да се включи в американската програма за изграждане на изтребителя Ф-35, което ще ни даде стратегическо предимство пред много други държави. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Соломон Паси , президент на Атлантическия клуб: По съвсем друг начин ще се извърши..

публикувано на 17.10.17 в 19:28