Петромир Кънчев: Съдебна реформа не може да има без реформа в адвокатурата

ИКАР е общност от адвокати от цялата страна, обединени около идеята да се случат дълбоки реформи в адвокатурата.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ адвокат Петромир Кънчев от Инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР), която се ангажира да покаже „по-човешкото лице“ на адвокатурата.

Прокуратурата и Адвокатурата останаха двете структури в съдебната власт, които останаха нереформирани. Ние считаме, че съдебна реформа не може да има без реформа в адвокатурата, считаме, че тя трябва да стане по-открита, по-прозрачна и да ангажира  повече адвокати, а не всичко да се случва около една вихрушка хора, които разпределят темите, въпросите, средствата и имуществото. Това е най-свободната професия и би следвало да има много по-широко въздействие върху обществото.

Колкото и да е важно общото и националната сигурност, ако гражданите нямат своя качествена индивидуална защита, тази национална сигурност не струва нищо, а именно адвокатите са тези, които трябва да бъдат гарант за тези права, каза Кънчев и допълни, че броят им у нас е около 13 000.

Едно от първите действия на ИКАР е било да Висшия адвокатски съвет да вземе становище по въпроса с адвокат Момчил Мондешки, придобил популярност от изтеклите в медиите скандални записи с Владимира Янева и Румяна Ченалова, припомни Кънчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нанков: Бургас няма да бъде включван в нов Черноморски район заедно с Варна

Бургас няма да бъде включван в нов Черноморски район за икономическо планиране заедно с Варна. Той ще остане център на сегашния Югоизточен район, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща с бургаски депутати. Общественото обсъждането за ново райониране ще продължи, за да се стигне до най-добро решение,..

публикувано на 25.04.18 в 17:00

Нови 75 работни места одобри комисията по регионална заетост в Кърджали

Нови 75 работни места одобри комисията по регионална заетост в Кърджали. Те се разкриват по линия на програмата за заетост, която ще стартира от 1 юни. От нея могат да се възползват трайно безработни, хора без работа над 50 години, младежи, както и такива без квалификация или в неравностойно положение.  В следващите 6 месеца те ще бъдат наети в..

публикувано на 25.04.18 в 16:57

Расте броят на отпадналите от образователната система ученици в Добрич

Броят на отпадналите от образователната система ученици в град Добрич продължава да расте, според годишния отчет на Общинската програма за закрила на детето. За учебната 2016/2017 година напусналите преждевременно училище деца са 235.  За сравнение през учебната 2015/2016 година отпадналите от образователната система ученици в Добрич са били  212, а през..

публикувано на 25.04.18 в 16:44
Зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на пускането на свобода на спасени редки птици в Стара Загора.

Редки птици от Спасителния център в Стара Загора бяха пуснати на свобода

Редки птици, спасени и отглеждани в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора, днес бяха пуснати на свобода. Центърът е сред организациите, които успешно реализират проекти в сферата на биоразнообразието. Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, заедно с делегация от Европейската комисия, взе..

публикувано на 25.04.18 в 15:49

Четвърти месец продължава извозването с цистерни на отпадни води от регионалното депо край Ямбол

Четвърти месец продължава извозването с цистерни на отпадни води от регионалното депо край Ямбол. Жителите на района се оплакват от замърсяването, което съпътства дейностите. На квотен принцип петте общини, които депонират битови отпадъци на регионалното сметище, извозват инфилтратните води до пречиствателната станция в Сливен, тъй като..

публикувано на 25.04.18 в 15:43