Петромир Кънчев: Съдебна реформа не може да има без реформа в адвокатурата

ИКАР е общност от адвокати от цялата страна, обединени около идеята да се случат дълбоки реформи в адвокатурата.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ адвокат Петромир Кънчев от Инициативния комитет за адвокатска реформа (ИКАР), която се ангажира да покаже „по-човешкото лице“ на адвокатурата.

Прокуратурата и Адвокатурата останаха двете структури в съдебната власт, които останаха нереформирани. Ние считаме, че съдебна реформа не може да има без реформа в адвокатурата, считаме, че тя трябва да стане по-открита, по-прозрачна и да ангажира  повече адвокати, а не всичко да се случва около една вихрушка хора, които разпределят темите, въпросите, средствата и имуществото. Това е най-свободната професия и би следвало да има много по-широко въздействие върху обществото.

Колкото и да е важно общото и националната сигурност, ако гражданите нямат своя качествена индивидуална защита, тази национална сигурност не струва нищо, а именно адвокатите са тези, които трябва да бъдат гарант за тези права, каза Кънчев и допълни, че броят им у нас е около 13 000.

Едно от първите действия на ИКАР е било да Висшия адвокатски съвет да вземе становище по въпроса с адвокат Момчил Мондешки, придобил популярност от изтеклите в медиите скандални записи с Владимира Янева и Румяна Ченалова, припомни Кънчев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Иван Желев: Визитата на Франциск е протоколна, но е добра възможност

Посещението на Папа Франциск в България ще е протоколно и най-вероятно няма да доведе до промени в отношенията между православието и католицизма, но е повод за хубави жестове към несъмнено интересен човек. Така богословът професор Иван Желев коментира потвърдената по-рано днес визита в предаването „Нещо повече“. Понтифът ще посети..

публикувано на 13.12.18 в 18:46
Украинският шофьор е карал след употребата на наркотични вещества.

Девет години затвор за украинския шофьор, причинил смъртта на младо семейство

Окръжният съд в Пловдив постанови 9 години затвор за украинския шофьор на камион Станислав Пислар, който причини смъртта на младо семейство на магистрала „Тракия“.  Катастрофата стана   28 май тази година. Украинският шофьор е карал след употребата на наркотични вещества. Той не е видял ограниченията по магистралата, където по това..

публикувано на 13.12.18 в 18:37

БЧК Велико Търново раздава хранителни продукти на нуждаещи се граждани

Във Велико Търново Българският червен кръст започна раздаването на помощите с хранителни продукти за одобрените от социалните служби нуждаещи се граждани. За областта в програмата са включени близо 10 хиляди социално слаби. 1169 са одобрените граждани във Велико Търново, които получават по 24 килограма храни от 16 артикула. "За празниците, имам едно..

публикувано на 13.12.18 в 18:25

НМД настоява за обществено обсъждане на преструктурирането на болница “Лозенец“

Планът си за преструктуриране на болница "Лозенец" в Детска многопрофилна болница да се представи на широко обществено обсъждане, настояват в отворено писмо от Националната мрежа за децата (НМД). Трябва да се създадат ясни правила за управление и механизми за прозрачност и граждански контрол , както и да се представи екип за управление на..

публикувано на 13.12.18 в 17:42

Владимир Тодоров: Не е нужно "Гражданска отговорност" да поскъпне заради "Зелена карта"

Застрахователните компании ще трябва да отделят допълнителен ресурс за нов презастрахователен пул. Изискването идва от Съвета на бюрото "Зелена карта" за гражданската отговорност, на което страната ни е член.  От декември нашето бюро е поставено под мониторинг, въпреки че неофициално такъв се извършва още от март. Днес официално оставката си подаде и..

публикувано на 13.12.18 в 17:29