Андрей Райчев: Не е невъзможна широка коалиция след предсрочния парламентарен вот

Страхил Делийски: Големият залог в българския политически процес ще бъде доколко той ще се освободи от доминацията на личността на Бойко Борисов

В коментар на възможността за съставяне на широка коалиция (между ГЕРБ и БСП) след предстоящия тази година предсрочен парламентарен вот социологът Андрей Райчев каза, че това е по-вероятно, ако ГЕРБ е първа политическа сила, а ако БСП е излезе начело, сегашният премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по-скоро не би се съгласил да бъде сформирана коалиция между двете най-големи партии. В интервю  за предаването "12+3" Райчев отбеляза, че разговорът за широка коалиция като вариант за управление у нас не е отскоро:

Това е много стар разговор, който никога не се е осъществил. Започна още на първите избори, когато Борисов победи толкова убедително, припомни анализаторът и допълни:

Възниква въпросът защо толкова много се обсъжда... Отговорът е много прост:

Идеята, че ГЕРБ е дясна партия, е по-скоро ситуационна привидност. ГЕРБ е класическа центристка партия – наследник на НДСВ. Центристката партия има това свойство, че може да се коалира и в вляво, и в вдясно, без да губи привържениците си, без да нарушава принципите си. В този смисъл аз не виждам нищо невъзможно в това (дебатът за сформиране на широка коалиция – бел.ред.). 

Политологът Страхил Делийски, който също коментира темата в ефира на "Хоризонт", допълни:

Здравата логика на българския политически процес е едно, само че – за добро или за лошо – ние в последните доста години сме свикнали да обвързваме българския политически процес с желанията, възможностите, претенциите на един политически лидер – г-н Борисов. В този смисъл на мен ми е много трудно да анализирам доколко е възможна тази коалиция, доколко е естествена, при положение че залогът би могъл да бъде Борисов – премиер. Ако желанието за трети премиерски мандат на Борисов се превърне в крайъгълен камък при конструирането на една възможна изпълнителна власт след парламентарните избори, все ми се струва, че всяка една партия, която има поне малко здрав разум, би следвало да се замисли за този перспектива да бъде партньор на г-н Борисов като министър-председател.  

В този смисъл за мен големият залог за следващата година в българския политически процес ще бъде доколко той ще се освободи и възможно ли е този процес да се освободи от доминацията на личността Борисов, обобщи политологът. 

Андрей Райчев отбеляза, че ако не се разпаднат, Обединените патриоти се очертават като трета партия, като не е изключена тройна коалиция след предсрочните избори. Той каза, че патриотите са идейна партия, като отново подчерта, че най-важният фактор за това каква коалиция ще бъде сформирана след вота, е това кой е победителят. Райчев допълни, че важно ще бъде и дали Слави Трифонов ще сформира партия и ще участва в изборите. 

Страхил Делийски каза, че е скептичен по отношение на възможностите на партия на Веселин Марешки да се развие като автентичен представител на определен стабилен, акумулиран, социален интерес: По-скоро го виждам като част от аритметиката на управлението, отбеляза анализаторът. 

За сформирането на управленска коалиция след изборите Делийски коментира, че ключовият въпрос ще бъде ще успеят ли политиците да получат доверието на избирателите, докато водят разговори за структурирането на изпълнителната власт, защото:

Голяма част от българските избиратели имат проблем с посланията на политиците. Казано просто – нямат голямо доверие, че едни хора се събират да правят някакви политическа конструкция в името на някакви цели отвъд личните си и тяснопартийните си цели.  


Цялото интервю на Петър Волгин с Андрей Райчев и със Страхил Делийски можете да чуете от звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33