Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха историческа стъпка към споразумение

В Женева започна конференция по Кипърския въпрос

| обновено на 12.01.17 в 15:14

Решаването на най-продължителния конфликт в Европа – етническото разделение на Кипър, е на масата на преговорите на историческа международна конференция в Женева, която започна своята работа днес по обед.


Първата по рода си среща на високо равнище на международната общност за решаване на Кипърския въпрос обсъжда проблемите на сигурността и гаранциите на бъдещата обединена федерална държава. Това е най-спорният момент между кипърските гърци и кипърските турци, между Гърция и Турция. Кипърските гърци и Гърция се обявяват за отпадане на гаранциите и извеждане на близо 40-хилядната турска армия от острова, подчертавайки, че най-силната гаранция за сигурността е членството на бъдещия федерален Кипър в Европейския съюз. Кипърските турци и Турция настояват за тяхното запазване. Тези изходни позиции бяха заявени и днес по време на първата сесия на конференцията.

Ние трябва да се възползваме от момента за обединение на Кипър. Всички кипърци заслужават съвместно европейско бъдеще, подчерта в своето изказване председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В навечерието на срещата Жан-Клод Юнкер заяви, че тези преговори са "последният шанс" и е дошло време за обединение на Кипър:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последният шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.

Женевската конференция за решаване на Кипърския проблем бе открита и се председателства от генералния секретар на ООН Антониу Гутереш. В следобедните часове той ще се срещне поотделно с външните министри на трите страни гаранти на независимостта на Кипър – Великобритания, Гърция и Турция, които ги представляват на форума, за да подпомогне процеса на преговори.

Според ООН в момента е най-добрата възможност за обединяване на острова след четири десетилетия на разделение.

Международната конференция продължава работата си.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тереза Мей

Тереза Мей се готви да отнеме на гражданите на ЕС правото на свободно движение

Британският премиер Тереза Мей изглежда се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50 от Лисабонския договор идния месец, информира вестник "Индипендънт".  Изданието се позовава на правителствен източник, който е заявил, че ако министър-председателят не направи това, половин Румъния и..

публикувано на 27.02.17 в 08:09

Папа Франциск стана първият понтифекс, посетил англиканска църква в Рим

Папа Франциск стана първият понтифекс, посетил англиканска църква в Рим.  Папата и епископ Робърт Инес се помолиха рамо до рамо в църквата "Вси светии" в центъра на града.   Епископът приветства главата на Римокатолическата църква за солидарността му с бежанците и мигрантите.

публикувано на 27.02.17 в 07:41

Предложеният от Тръмп за министър на военноморските сили Филип Билдън оттегли кандидатурата си

Предложеният от президента на Съединените щати Доналд Тръмп за министър на военноморските сили Филип Билдън оттегли кандидатурата си, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Билдън, който е бизнесмен и бивш офицер от военното разузнаване, заяви, че не е в състояние да отговори на изискванията на Службата за управленска етика и че иска да запази..

публикувано на 27.02.17 в 07:39

Вашингтон засега няма да разследва евентуална руска намеса в избирането на Доналд Тръмп

Представители на администрацията на Белия дом заявиха, че към момента не предвиждат назначаване на независимо разследване за руската намеса в изборите за президент миналата година. В интервю за телевизия Ей Би Си Сара Сандърс – заместник-говорителят на президент а Доналд Тръмп , каза, че преди да се говори за специално разследване, е..

публикувано на 27.02.17 в 07:33

САЩ с призив към Русия незабавно да започне съблюдаване на примирието в Украйна

Съединените щати призоваха Русия незабавно да започне съблюдаване на примирието в Украйна, обвинявайки подкрепяните от Москва сепаратисти за нападение срещу международни наблюдатели. Призоваваме Русия и силите на сепаратистите, които тя подкрепя, незабавно да започнат спазване на примирието, да изтеглят тежките оръжия и да позволят пълен и..

обновено на 26.02.17 в 19:56