Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха историческа стъпка към споразумение

В Женева започна конференция по Кипърския въпрос

| обновено на 12.01.17 в 15:14

Решаването на най-продължителния конфликт в Европа – етническото разделение на Кипър, е на масата на преговорите на историческа международна конференция в Женева, която започна своята работа днес по обед.


Първата по рода си среща на високо равнище на международната общност за решаване на Кипърския въпрос обсъжда проблемите на сигурността и гаранциите на бъдещата обединена федерална държава. Това е най-спорният момент между кипърските гърци и кипърските турци, между Гърция и Турция. Кипърските гърци и Гърция се обявяват за отпадане на гаранциите и извеждане на близо 40-хилядната турска армия от острова, подчертавайки, че най-силната гаранция за сигурността е членството на бъдещия федерален Кипър в Европейския съюз. Кипърските турци и Турция настояват за тяхното запазване. Тези изходни позиции бяха заявени и днес по време на първата сесия на конференцията.

Ние трябва да се възползваме от момента за обединение на Кипър. Всички кипърци заслужават съвместно европейско бъдеще, подчерта в своето изказване председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В навечерието на срещата Жан-Клод Юнкер заяви, че тези преговори са "последният шанс" и е дошло време за обединение на Кипър:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последният шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.

Женевската конференция за решаване на Кипърския проблем бе открита и се председателства от генералния секретар на ООН Антониу Гутереш. В следобедните часове той ще се срещне поотделно с външните министри на трите страни гаранти на независимостта на Кипър – Великобритания, Гърция и Турция, които ги представляват на форума, за да подпомогне процеса на преговори.

Според ООН в момента е най-добрата възможност за обединяване на острова след четири десетилетия на разделение.

Международната конференция продължава работата си.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивайло Яйджиев: Текстът за Европа на много скорости вече не е толкова остър

Европа ще празнува в Рим 60-годишнината от подписването на договора, с който са положени основните. Тя ще бъде под сянката на Брекзит. Дали срещата ще посмее да даде перспектива на предложенията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, изложени в т.нар. Бяла книга Жан-Клод Юнкер всъщност изпревари националните лидери с..

публикувано на 24.03.17 в 11:19

Геновева Петрова: Отношенията между България и Турция могат да повлияят на колебаещите се за кого да гласуват

Изострените отношения между България и Турция, както и акциите по границата против т.нар. "изборен туризъм", ще повлияят на част от избирателите, които все още не са решили за коя партия да гласуват в неделя. Това каза в предаването "Преди всички" Геновева Петрова от социологическата агенция "Алфа рисърч": Подобни събития винаги влияят, ако не на..

публикувано на 24.03.17 в 10:25

Ваня Нушева: В кампанията имаше един положителен и един негативен факт

Наблюдателите на "Прозрачност без граници" за пореден път ще следят за честното и демократично провеждане на вота. В предаването "Преди всички" програмният директор на асоциацията Ваня Нушева обясни какво ѝ е направило впечатление в тази кампания:    В рамките на тази кампания ни направиха впечатление един негативен и един позитивен факт...

публикувано на 24.03.17 в 10:00

Христофор Караджов: Наблюдавам голямо желание сред българите в САЩ да се гласува

В Съединените щати на изборите ще се гласува в 35 секции, колкото е лимитът по закон. Най-много са те във Флорида, Калифорния и Илинойс. ЦИК дори се принуди да се откаже от някои от местата, за които имаше подадени заявления, за да се вмести в законовия лимит. В предаването "Преди всички" Христофор Караджов – преподавател в Калифорнийския университет,..

публикувано на 24.03.17 в 09:25

Камарата на представителите в САЩ отмени гласуването за изменения в системата на здравеопазване

Камарата на представителите в САЩ отмени предвиденото за вчера гласуване за изменения в системата на здравеопазване, след като над 20 консерватори отказаха да одобрят подкрепяния от президента Доналд Тръмп законопроект, съобщи ДПА. Законопроектът за отмяна на приетия през 2010 година закон, известен като "Обамакеър", се натъкна на съпротива не..

публикувано на 24.03.17 в 09:18