Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха историческа стъпка към споразумение

В Женева започна конференция по Кипърския въпрос

| обновено на 12.01.17 в 15:14

Решаването на най-продължителния конфликт в Европа – етническото разделение на Кипър, е на масата на преговорите на историческа международна конференция в Женева, която започна своята работа днес по обед.


Първата по рода си среща на високо равнище на международната общност за решаване на Кипърския въпрос обсъжда проблемите на сигурността и гаранциите на бъдещата обединена федерална държава. Това е най-спорният момент между кипърските гърци и кипърските турци, между Гърция и Турция. Кипърските гърци и Гърция се обявяват за отпадане на гаранциите и извеждане на близо 40-хилядната турска армия от острова, подчертавайки, че най-силната гаранция за сигурността е членството на бъдещия федерален Кипър в Европейския съюз. Кипърските турци и Турция настояват за тяхното запазване. Тези изходни позиции бяха заявени и днес по време на първата сесия на конференцията.

Ние трябва да се възползваме от момента за обединение на Кипър. Всички кипърци заслужават съвместно европейско бъдеще, подчерта в своето изказване председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В навечерието на срещата Жан-Клод Юнкер заяви, че тези преговори са "последният шанс" и е дошло време за обединение на Кипър:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последният шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.

Женевската конференция за решаване на Кипърския проблем бе открита и се председателства от генералния секретар на ООН Антониу Гутереш. В следобедните часове той ще се срещне поотделно с външните министри на трите страни гаранти на независимостта на Кипър – Великобритания, Гърция и Турция, които ги представляват на форума, за да подпомогне процеса на преговори.

Според ООН в момента е най-добрата възможност за обединяване на острова след четири десетилетия на разделение.

Международната конференция продължава работата си.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марин льо Пен и Макрон водят в екзит пол проучванията за президентските избори във Франция

Еманюел Макрон и Марин льо Пен водят в екзит пол проучванията на първия тур от президентските избори във Франция, съобщи белгийската телевизия Ер Те Бе Еф (RTBF), цитирана от ДПА. Според екзитполове в средата на изборния ден Макрон води с 24 процента от гласовете, следван от Льо Пен с 22 процента, посочва телевизията. Консерваторът и бивш премиер..

публикувано на 23.04.17 в 18:41

Лидерът на лейбъристите се опитва да привлече гласове с обещания за повече официални празници във Великобритания

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин се опитва да привлече избиратели с обещания за драстично увеличение на броя на официалните празници във Великобритания, предаде Ройтерс. Към сегашните 8 празнични почивни дни в годината Корбин иска поданиците на британската кралица да не работят още 4 - дните на патронните светии на..

публикувано на 23.04.17 в 17:41

Популистката партия "Алтернатива за Германия" си избра двама лидери за предизборната кампания

Раздорът в популистката партия "Алтернатива за Германия" доведе днес до избора на двама ръководители на кампанията й за парламентарните избори през септември. След като вчера не приеха призива на съпредседателката Фрауке Петри за прагматичен курс вместо твърда опозиция делегатите на конгреса на "Алтернатива за Германия" възложиха надеждите си за..

публикувано на 23.04.17 в 17:36
Бойко Борисов

Борисов: Съставът на правителството ще бъде обсъден между ГЕРБ и Обединените патриоти в понеделник

Съставът на правителството и разпределението на министерствата ще бъдат обсъдени в понеделник следобед между ГЕРБ и Обединените патриоти, съобщи в Ямбол  председателят на ГЕРБ Бойко Борисов .  Бойко Борисов отказа да назове имена на бъдещи министри: Мислите ли, че ще седна да говоря за имена на министри. Дайте да се уважаваме взаимно! Като игра..

публикувано на 23.04.17 в 15:30

Французите избират между 11 кандидати на първия тур от президентския вот

Във Франция започна първият тур на президентските избори. След една кампания, белязана от неочаквани обрати, съдебни афери и завършила с атентат, резултатът от вота остава непредвидим до последния момент. Сигурността на Франция и мястото на страната в Европейския съюз са основните залози в избора на французите.  Избирателната активност в 17.00 часа..

обновено на 23.04.17 в 15:15