Лидерите на двете общности в етнически разделения Кипър предприеха историческа стъпка към споразумение

В Женева започна конференция по Кипърския въпрос

| обновено на 12.01.17 в 15:14

Решаването на най-продължителния конфликт в Европа – етническото разделение на Кипър, е на масата на преговорите на историческа международна конференция в Женева, която започна своята работа днес по обед.


Първата по рода си среща на високо равнище на международната общност за решаване на Кипърския въпрос обсъжда проблемите на сигурността и гаранциите на бъдещата обединена федерална държава. Това е най-спорният момент между кипърските гърци и кипърските турци, между Гърция и Турция. Кипърските гърци и Гърция се обявяват за отпадане на гаранциите и извеждане на близо 40-хилядната турска армия от острова, подчертавайки, че най-силната гаранция за сигурността е членството на бъдещия федерален Кипър в Европейския съюз. Кипърските турци и Турция настояват за тяхното запазване. Тези изходни позиции бяха заявени и днес по време на първата сесия на конференцията.

Ние трябва да се възползваме от момента за обединение на Кипър. Всички кипърци заслужават съвместно европейско бъдеще, подчерта в своето изказване председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В навечерието на срещата Жан-Клод Юнкер заяви, че тези преговори са "последният шанс" и е дошло време за обединение на Кипър:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последният шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.

Женевската конференция за решаване на Кипърския проблем бе открита и се председателства от генералния секретар на ООН Антониу Гутереш. В следобедните часове той ще се срещне поотделно с външните министри на трите страни гаранти на независимостта на Кипър – Великобритания, Гърция и Турция, които ги представляват на форума, за да подпомогне процеса на преговори.

Според ООН в момента е най-добрата възможност за обединяване на острова след четири десетилетия на разделение.

Международната конференция продължава работата си.

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
kazahstan_astana

Консултациите между Русия, Турция и Иран за Сирия протичат в напрегната обстановка

Консултациите между представителите на Русия, Турция и Иран в навечерието на мирните преговори за Сирия протичат в напрегната обстановка.  Това предаде ТАСС, като се позова на близък до консултациите източник.  В момента трите делегации съгласуват точките в сcвместен документ. Участниците често излизат от конферентната зала и отказват коментари...

публикувано на 22.01.17 в 18:08
Борис Попиванов

Политолозите Антоний Тодоров и Борис Попиванов за речите на Росен Плевнелиев и Румен Радев

Политолозите Антоний Тодоров и Борис Попиванов коментираха в предаването "Неделя 150" речите на президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев и очакванията към тях. На въпроса дали е чул радикални послания в речите на двамата президенти Борис Попиванов отговори: Не. Може би така би трябвало да бъде в такъв тържествен момент. И..

публикувано на 22.01.17 в 14:22

Румен Радев официално встъпи в длъжност като президент на България

Встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент беше отбелязано с официална церемония, 21 артилерийски салюта и камбанен звън. На церемонията пред паметника на Незнайния войн присъстват председателят на Народното събрание, премиерът и министрите в оставка, депутати, конституционни съдии и дипломати...

обновено на 22.01.17 в 14:21

Тереза Мей заяви, че ще реагира веднага на евентуален непристоен коментар на Доналд Тръмп

Дни преди срещата си в петък с новия американски президент Доналд Тръмп британският премиер Тереза Мей обяви, че веднага ще реагира, когато той каже нещо неприемливо, предаде Ройтерс. Хиляди жени протестираха вчера и в Америка, и в Европа срещу коментарите на Тръмп, които унижават жените.  Вече казах, че някои от коментарите, които Доналд Тръмп..

публикувано на 22.01.17 в 13:54

Г. Първанов: Радев не бива да прекара мандата си в обяснения дали е атлантик или нечий агент

Президентът на България в периода 2002-2012 година Георги Първанов коментира, че Румен Радев не бива да прекара мандата си в обяснения дали е атлантик или нечий агент. Бившият държавен глава заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“, че тройната коалиция, управлявала страната от 2005-а до 2009-а година, е трябвало да..

обновено на 22.01.17 в 13:11