Талибани публикуваха видео с американски и австралийски заложници

ЕПА/БГНЕС

Талибаните са разпространили видео на австралиец и американец, които са отвлекли в Афганистан миналата година, информира Би Би Си.

Американецът Кевин Кинг и австралиецът Тимъти Уийкс са били професори в Американския университет в Кабул.

Отвлечени са през август от колата им пред университета от въоръжени мъже в униформи на полицаи.

По информация на Пентагона по-късно същия месец американските сили в Афганистан не са успели да ги спасят.

Във видеото, за което се предполага, че е заснето на 1 януари и публикувано в интернет, мъжете твърдят, че са "в добро състояние". Но молят новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да предложи размяна на затворници за тяхното освобождаване и казват, че ще бъдат убити, ако той не преговаря.

От Държавния департамент на САЩ отказаха да коментират видеото или да потвърдят автентичността му. Те обаче "осъдиха" вземането на заложници.

Външното министерство на Австралия заяви, че "австралийското правителство работи отблизо с други правителства, за да осигури освобождаването на австралиеца, който е отвлечен в Афганистан през август 2016-а", но отказа да даде подробности "в интерес на безопасността и здравето му".

print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнян Исаев: Избирателят в България е лесна жертва на емоциите и на фалшивите факти

Има интерес към новата платформа за дебати и анализ на публичното говорене "Фактчек", отбеляза в ефира на "Хоризонт" Иван Донев , председател на клуб "Дебати" в Нов български университет. Според Донев платформата е полезна и в условията на предизборната кампания, тъй като провокира хората да мислят критично и да анализират посланията, за да разберат..

публикувано на 27.02.17 в 08:59

Хиляди румънци за пореден път протестираха в Букурещ

Хиляди румънци за пореден път снощи се събраха на антиправителствен протест в Букурещ.  Заставайки един до друг, демонстрантите изобразиха знамето на Европейския съюз и по този начин изразиха подкрепата си за Общността и нейните ценности.  Полицията затвори улиците към Площада на победата, където се намират множество правителствени служби. 

публикувано на 27.02.17 в 08:48

Психологът В. Банова: Мълчанието на учителите е погрешна политика, която води до трагични резултати

В коментар по повод трагичния инцидент в столичното 52-ро училище, при който момиченце на 11 години почина, след като беше ритнато в коремната област от свой съученик, клиничният  психолог и психоаналитик Весела Банова изтъкна важността на работата на психолозите, които днес вече ще бъдат в учебното заведение заедно с децата: Върху всяко..

публикувано на 27.02.17 в 08:24

Започва обследване на тунелите по автомагистрала "Струма"

Специализираното звено за  инспекция към Агенция "Пътна инфраструктура" започва обследване на тунелите  по автомагистрала "Струма" и главен път Е-79 от Благоевград до Кулата. Инспекциите  на съоръженията по трансевропейските пътища ще продължат през целия ден в отрязъка до 17 часа, като е въведена временна организация на движението. По време..

публикувано на 27.02.17 в 07:46

Демонстрация в подкрепа на медиите се проведе в Ню Йорк

Около 250 души се събраха в Ню Йорк на демонстрация в подкрепа на медиите и срещу правителството на президента Доналд Тръмп . Причината е, че влиятелни медии, клонящи към демократите, като "Ню Йорк таймс", "Лос Анджелис таймс" и Си Ен Ен, не бяха допуснати до всекидневния брифинг в Белия дом в петък.  Демонстрантите се събраха пред сградата на "Ню..

публикувано на 27.02.17 в 07:34