Айолов: Само ако спре работата на някой от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", може да има режим на тока

Снимка: Радио ВИДИН


До режим на тока може да се стигне, само ако заради авария спре работа някой от двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй". Водноелектрическите централи могат да компенсират евентуалното спиране на работа на блокове от ТЕЦ-овете. Това каза бившият заместник-министър на енергетиката и предишен директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов.

Решението на енергийното министерство да се спре износът на ток е правилно, тъй като така се осигурява потреблението в страната, което в последните дни е рекордно и надхвърля 7700 мегавата, каза Иван Айолов:

Системата – това, с което разполага като базови мощности при 7500 върхови натоварвания, тя вече е на ръба на ножа. Едно е по табели какво има инсталирани мощности, друго е това, на което може да се разчита.

ВЕЦ-овете могат да произвеждат още около 800 мегавата, а преносните възможности от Западна Европа към България са за  около 1200-1300 мегавата, но по маршрута преди нас има и други купувачи и за нас не остават количества, обясни още той.


Много сериозно са амортизирани базовите ни мощности. Като изключим рехабилитациите в "Марица-изток", които се правиха, рехабилитациите в КонтурГлобал и AES, тя е нова мощност, но всичко друго работи на честна дума.

България трябва да предприеме сериозни стъпки за рехабилитация и за изграждане на нови базови мощности, категоричен е Айолов. Той уточни, че въведените в експлоатация мощности от ВЕИ не могат да помогнат за вечерния пик в консумацията на енергия, защото тогава няма нито слънце, нито вятър:


Тоест, разчита се на базовите мощности. Възобновяемите енергийни източници не са базови мощности.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Възможно ли е софтуер да отговаря за протоколирането в съдебната система

Модерна съдебна система, в която да има и нови технологии. Като например автоматичното протоколиране на заседанията. По тази идея стартира проучване , които към края на следващата година трябва да отговори дали е възможно въвеждането на софтуер за протоколиране. Добромир Видев с повече по темата. Технологията  за директно превръщане на звук в текст..

публикувано на 11.12.17 в 11:11

В Кърджали събират книги за бесарабските българи в Украйна

В Кърджали започва кампания за събиране на книги за бесарабските българи в Украйна. Организатори на акцията са Регионалната библиотека, читалището в Кърджали и частна фирма. Кампанията ще продължи до края на декември, съобщи един от инициаторите Камелия Чолакова . Книгите, които ще събираме, са детски, на български език, и ще бъдат насочени..

публикувано на 11.12.17 в 11:08

Автобус на градския транспорт в София се запали

Автобус от градския транспорт се е запалил на бул. „Цариградско шосе“ тази сутрин. Сигналът е подаден около 10 часа. Пристигналите екипи на пожарната са загасили огъня. Няма пострадали пътници. Вероятната причина е техническа неизправност.

публикувано на 11.12.17 в 11:00

СБС събира средства за създаване на мобилно приложение за уведомяване при извънредни ситуации

Съюзът на българските спасители предлага да се създаде гражданска система за уведомяване при бедствия, катастрофи и извънредни ситуации. Кампанията за финансирането ѝ чрез СМС започна миналата седмица в Международния ден на доброволеца. Необходими са 15 000 лева, Председателят на СБС Костадин Карамитев сподели за предаването „Преди всички“..

публикувано на 11.12.17 в 10:52

Акценти от чуждестранния печат

Европа трябва да работи с Иран, призовава иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в статия за НЮ ЙОРК ТАЙМС . Според него Споразумението по иранската ядрена програма е рядък триумф на дипломацията над конфронтацията и подкопаването му би било грешка. Министърът призовава Европа да не се води по решенията на американското правителство и да не..

публикувано на 11.12.17 в 10:38