Айолов: Само ако спре работата на някой от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", може да има режим на тока

Снимка: Радио ВИДИН


До режим на тока може да се стигне, само ако заради авария спре работа някой от двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй". Водноелектрическите централи могат да компенсират евентуалното спиране на работа на блокове от ТЕЦ-овете. Това каза бившият заместник-министър на енергетиката и предишен директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов.

Решението на енергийното министерство да се спре износът на ток е правилно, тъй като така се осигурява потреблението в страната, което в последните дни е рекордно и надхвърля 7700 мегавата, каза Иван Айолов:

Системата – това, с което разполага като базови мощности при 7500 върхови натоварвания, тя вече е на ръба на ножа. Едно е по табели какво има инсталирани мощности, друго е това, на което може да се разчита.

ВЕЦ-овете могат да произвеждат още около 800 мегавата, а преносните възможности от Западна Европа към България са за  около 1200-1300 мегавата, но по маршрута преди нас има и други купувачи и за нас не остават количества, обясни още той.


Много сериозно са амортизирани базовите ни мощности. Като изключим рехабилитациите в "Марица-изток", които се правиха, рехабилитациите в КонтурГлобал и AES, тя е нова мощност, но всичко друго работи на честна дума.

България трябва да предприеме сериозни стъпки за рехабилитация и за изграждане на нови базови мощности, категоричен е Айолов. Той уточни, че въведените в експлоатация мощности от ВЕИ не могат да помогнат за вечерния пик в консумацията на енергия, защото тогава няма нито слънце, нито вятър:


Тоест, разчита се на базовите мощности. Възобновяемите енергийни източници не са базови мощности.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнян Исаев: Избирателят в България е лесна жертва на емоциите и на фалшивите факти

Има интерес към новата платформа за дебати и анализ на публичното говорене "Фактчек", отбеляза в ефира на "Хоризонт" Иван Донев , председател на клуб "Дебати" в Нов български университет. Според Донев платформата е полезна и в условията на предизборната кампания, тъй като провокира хората да мислят критично и да анализират посланията, за да разберат..

публикувано на 27.02.17 в 08:59

Хиляди румънци за пореден път протестираха в Букурещ

Хиляди румънци за пореден път снощи се събраха на антиправителствен протест в Букурещ.  Заставайки един до друг, демонстрантите изобразиха знамето на Европейския съюз и по този начин изразиха подкрепата си за Общността и нейните ценности.  Полицията затвори улиците към Площада на победата, където се намират множество правителствени служби. 

публикувано на 27.02.17 в 08:48

Психологът В. Банова: Мълчанието на учителите е погрешна политика, която води до трагични резултати

В коментар по повод трагичния инцидент в столичното 52-ро училище, при който момиченце на 11 години почина, след като беше ритнато в коремната област от свой съученик, клиничният  психолог и психоаналитик Весела Банова изтъкна важността на работата на психолозите, които днес вече ще бъдат в учебното заведение заедно с децата: Върху всяко..

публикувано на 27.02.17 в 08:24

Започва обследване на тунелите по автомагистрала "Струма"

Специализираното звено за  инспекция към Агенция "Пътна инфраструктура" започва обследване на тунелите  по автомагистрала "Струма" и главен път Е-79 от Благоевград до Кулата. Инспекциите  на съоръженията по трансевропейските пътища ще продължат през целия ден в отрязъка до 17 часа, като е въведена временна организация на движението. По време..

публикувано на 27.02.17 в 07:46

Демонстрация в подкрепа на медиите се проведе в Ню Йорк

Около 250 души се събраха в Ню Йорк на демонстрация в подкрепа на медиите и срещу правителството на президента Доналд Тръмп . Причината е, че влиятелни медии, клонящи към демократите, като "Ню Йорк таймс", "Лос Анджелис таймс" и Си Ен Ен, не бяха допуснати до всекидневния брифинг в Белия дом в петък.  Демонстрантите се събраха пред сградата на "Ню..

публикувано на 27.02.17 в 07:34