Айолов: Само ако спре работата на някой от блоковете на АЕЦ "Козлодуй", може да има режим на тока

Снимка: Радио ВИДИН


До режим на тока може да се стигне, само ако заради авария спре работа някой от двата 1000-мегаватови блока на АЕЦ "Козлодуй". Водноелектрическите централи могат да компенсират евентуалното спиране на работа на блокове от ТЕЦ-овете. Това каза бившият заместник-министър на енергетиката и предишен директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов.

Решението на енергийното министерство да се спре износът на ток е правилно, тъй като така се осигурява потреблението в страната, което в последните дни е рекордно и надхвърля 7700 мегавата, каза Иван Айолов:

Системата – това, с което разполага като базови мощности при 7500 върхови натоварвания, тя вече е на ръба на ножа. Едно е по табели какво има инсталирани мощности, друго е това, на което може да се разчита.

ВЕЦ-овете могат да произвеждат още около 800 мегавата, а преносните възможности от Западна Европа към България са за  около 1200-1300 мегавата, но по маршрута преди нас има и други купувачи и за нас не остават количества, обясни още той.


Много сериозно са амортизирани базовите ни мощности. Като изключим рехабилитациите в "Марица-изток", които се правиха, рехабилитациите в КонтурГлобал и AES, тя е нова мощност, но всичко друго работи на честна дума.

България трябва да предприеме сериозни стъпки за рехабилитация и за изграждане на нови базови мощности, категоричен е Айолов. Той уточни, че въведените в експлоатация мощности от ВЕИ не могат да помогнат за вечерния пик в консумацията на енергия, защото тогава няма нито слънце, нито вятър:


Тоест, разчита се на базовите мощности. Възобновяемите енергийни източници не са базови мощности.


print Отпечатай
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп

Тръмп разкритикува в масовите протести срещу него след официалното му стъпване в длъжност

Новоизбраният президент на Съединените щати Доналд Тръмп разкритикува в профила си в Туитър масовите протести срещу него след официалното му стъпване в длъжност.  Гледах протестите вчера, но останах с впечатлението, че изборите бяха съвсем скоро. Защо тези хора не гласуваха? , написа Тръмп.  Знаменитостите само влошават нещата , посочи той по..

публикувано на 22.01.17 в 17:43

Интензивно-кардиологичният сектор на областната болница във Велико Тръново е изцяло ремонтиран

Интензивно-кардиологичният сектор на областната болница във Велико Тръново е изцяло ремонтиран и обновен.  Инвестицията от 300 хиляди лева е целева субсидия от здравното министерство. Кардиологията във Велико Търново не беше ремонтирана от 30 години, коментира началникът на отделението д-р Хараламби Бенов .  Отделението целогодишно е натоварено..

публикувано на 22.01.17 в 17:09

Гръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни утре

Гръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни утре, съобщи за "Хоризонт" Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.  Все още българските превозначи не са получили обезщетения за миналогодишното затваряне на границите и са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките фермери променят мнението си, допълни..

публикувано на 22.01.17 в 17:03

Над 32 вида водолюбиви птици обитават Плевенския регион

Над 32 вида водолюбиви птици обитават Плевенския регион, сочи поредното зимно преброяване на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Данните от наблюдението по поречията на реките Искър, Вит, Осъм и Дунав са част от оценката за състоянието на дивите птици в Европа. Наблюдавани са екземпляри от различни видове водолюбиви птици - зеленоглава..

публикувано на 22.01.17 в 16:24

След Благоевград, и в Кюстендил свършиха дървата за огрев

След Благоевград, и в Кюстендил свършиха дървата за огрев. Складовете на търговците на дървесина са празни, а нови доставки не могат да бъдат направени, поради липсата на достъп до горските масиви. От началото на тежката зима дърва от пунктовете в Кюстендил се караха за съседните Дупница, Благоевград, Перник, както и в столицата, след като..

публикувано на 22.01.17 в 16:19