Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Бояджиев-син работи по симфоничен цикъл с детски приказни увертюри

Румен Бояджиев – син
Снимка: личен архив

На 13 януари, в първия за 2017 година концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Росен Гергов, в зала "България" от 19.30 часа ще бъдат изпълнени три произведения, две от които премиерно.

Композиторът Румен Бояджиев-син, който вече успешно заяви интереса си към приказните теми в оперетите и мюзикълите за деца, е поканен да представи за първи път на сцена увертюрата "Али Баба". Тя е част от замисления от него детски оперетен триптих, но също така ще бъде втората от симфоничен цикъл, който ще включва поне 10 увертюри за симфоничен оркестър по детски приказки. Началото бе поставено с "Малката кибритопродавачка" по Ханс Кристиан Андерсен - оперета, която се играе с голям успех на сцената на Националния музикален театър "Стефан Македонски" около коледните и новогодишни празници. За тази си творба авторът получи награда в категория "Премиера" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" "Музикант на годината 2012". Тогава и слушателите на БНР затвърдиха впечатлението, че този жанр се радва на внимание от страна на семействата с малки деца и даде нова, още по-силна мотивация на Румен Бояджиев-син да продължи да работи в тази посока.

(Творбите ми) са изцяло в класическия смисъл на жанра оперета - използва се симфоничен оркестър, хор, балет и всичко, което познаваме от голямото музикално-сценично изкуство. И целта е да се внуши на децата отново любов към този жанр, защото ако ние не го направим, няма кой да го направи, а аз наистина виждам, че на децата им харесва и реагират много спонтанно и много положително - сподели композиторът.

Цялото интервю с Румен Бояджиев-син чуйте в звуковия файл, където е и записът от церемонията "Музикант на годината 2012" на увертюрата му "Малката кибритопродавачка".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Василена Серафимова

Перкусионистката Василена Серафимова ще солира на Радиооркестъра в премиерно изпълнение

Ако следите по-отблизо изявите на българските музиканти по нашите и чуждите сцени, сигурно знаете, че имаме прекрасни солисти в областта на ударните инструменти и едно от най-успешните имена през последните години е Василена Серафимова. Плевенчанката,..

публикувано на 12.01.17 в 00:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летящите охлюви и вълшебни механизми на Атанас Хранов

"Героят Наско Х. се появи отново след толкова години на забвение. Най-накрая пак излезе и се надявам да продължи да живее неговия приказен живот . Появи се в три романа, но след това Александър Секулов започна да се занимава с драматургия, написа..

публикувано на 18.04.24 в 09:57
Евгени Иванов, орнамент

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век се открива утре вечер - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица. Става..

публикувано на 17.04.24 в 19:25

Националното радио раздава годишните музикални награди БНР Топ 20

Годишните музикални награди БНР Топ 20 ще бъдат връчени на 3 май, петък, в столичния клуб "Строежа".  Отличия ще бъдат връчени на: -   песента с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg ; -   песента с..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

В Пловдив откриват изложбата "Хляб наш насъщен"

Поредица от библейски и евангелски сюжети и персонажи, претворени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба – това е изложбата "Хляб наш насъщен", която от днес могат да разгледат пловдивчани и гостите на града в галерията на..

публикувано на 17.04.24 в 11:48

“Великият Гетсби“ – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през изминалата и тази седмица, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“..

публикувано на 16.04.24 в 18:29
Мадам Бътерфлай

Великолепно начало на "Опера в киното"

С удоволствие се връщам към скъпите музикални спомени от миналото лято, когато имах щастието да присъствам на два изключително красиви спектакъла от юбилейното стотно издание на оперния фестивал на Арена ди Верона. Гледах продукцията на Уго де Ана..

публикувано на 16.04.24 в 17:22

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 25-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: Отзвук от три изключителни събития: - Бродуейският мюзикъл “Фантомът на операта“ гостува в зала 1 на НДК..

обновено на 15.04.24 в 18:53